Nationale Opera & Ballet presenteert

Amsterdam I AM Door 50 Amsterdamse jongeren & Junior Company

Deze productie was te zien in juli 2017

Een dansvoorstelling over Amsterdam

Tijdsduur 0:47

Het Nationale Ballet en Het Balletorkest presenteren gezamenlijk het participatieproject Amsterdam I Am. Samen met 50 jongeren van twaalf tot en met achttien jaar creëerden choreografen Honey Eavis en Peter Leung een voorstelling over Amsterdam. De veelzijdige componist Jacob TV maakte speciaal hiervoor een arrangement van verschillende van zijn composities.  

Wat betekent het om in Amsterdam op te groeien, te wonen en te leven? Hoe maakt en vormt de stad Amsterdam je? Zou je een andere persoon zijn als je in een andere omgeving zou wonen? Het project krijgt vorm door de persoonlijke verhalen van de deelnemers. Met het project leren jongeren uit verschillende wijken en met diverse sociale en culturele achtergronden elkaar en de kunstvormen ballet en muziek kennen. Daarmee brengt Amsterdam I Am de verscheidenheid van de stad in beeld en brengt het project jongeren met een zeer diverse achtergrond bijeen voor een intensieve samenwerking. Dit resulteert in een unieke voorstelling in Nationale Opera & Ballet, waar de 50 Amsterdamse jongeren het podium delen met de dansers van de Junior Company, het jongerengezelschap van Het Nationale Ballet, én met de musici van Het Balletorkest onder leiding van Matthew Rowe

Deelnemende jongeren

Amalia Esajas, Anishaa Jaggan, Anouk Kroon, Chaïra Gemin, Claire Rosier, Dengling Levine, Ella-Joy Boog, Emma van der Gulik, Febe Tijsseling, Fleur Linders, Floor van Emmerik, Hairu Mas, Hannah Sargentini, Iara Gomez, Ila Ahmadzai, Isabella Grosso, Ismaïl Bekka, Jasmine Lucker, Jos Verschuren, Katja de Waart, Kaylin Christiaan, Lara Esteruelas, Li raina Nicholls, Lili-Cai Hermans, LoïsLily de Fouw, Marilyn Jongebloed, Melanie Schoonenberg, Melina Themas, Merel Koster, Myrthe Helms, Otmar Martina, Paz Heredia, Puck Melk, Qaïra Bartenstein, Roman Dujakovic, Ronan Romviel, Roos Keuter, Rozemarijn Boelema, Sam-Ji Woudstra, Sarah Hoogendorp, Shabana Enait, Sharita Groeneveld, Tessa Daams, Thamar ten Brinke, Vita Hooglandt, Wissam Arachhab, Zahraa Noureddine, Zara Sanou, Zikki van Lier

deelnemers

Creatie

De muziek van Amsterdam I Am is gecomponeerd door JacobTV (jacobtv.net) en wordt live uitgevoerd door Het Balletorkest onder muzikale leiding van Matthew Rowe.  De artistieke leiding is in handen van Ernst Meisner, choreograaf en artistiek leider van de Junior Company.

CHOREOGRAFEN
 

HONEY EAVIS geeft les, coacht en werkt als theatermaker/choreograaf. Ze is gespecialiseerd in zwarte, sociale dansvormen. Het werken met jonge mensen heeft een speciale plek in haar hart, omdat ze graag in talent investeert, zoals andere mensen ooit in haar hebben geïnvesteerd. Binnen danstheaterorganisatie Don’t Hit Mama, waar Honey vanaf de oprichting (2001) nauw bij betrokken was, is Honey momenteel verantwoordelijk voor de training van en het maken met jonge dansers. Daarnaast coacht ze de professionele dansers in het begeleiden van en het maken met de jonge dansers. Als choreograaf was ze in 2013 betrokken bij het jubileumproject van het Koninklijk Concertgebouw: West Side Story. In 2014 was zij als maker eindverantwoordelijk voor het clubevent In My Pocket van Don’t Hit Mama. Sinds 2015 is Honey Eavis als choreograaf en regisseur betrokken bij projecten van Nationale Opera & Ballet en Het Balletorkest, zoals Zingen bij de Opera en Transit. In 2016 maakte ze Hip Hop Hoera, de eerste hiphopdansvoorstelling in Nederland voor 4+. Deze voorstelling toert momenteel door Nederland. 

PETER LEUNG zette als choreograaf zijn eerste stappen al tijdens zijn opleiding aan The Royal Ballet School. Van 2003 tot 2016 danste hij bij Het Nationale Ballet, waar hij ook een aantal choreografieën maakte. Leung vindt veel inspiratie in de beeldende kunst en gebruikt fotografie en film in zijn werk. Hij creëert met regelmaat werk voor (internationale) festivals, televisie, film en musea en maakte popvideo’s voor Go Back to the Zoo en Armin van Buuren. Vorig jaar creëerde Leung voor Het Nationale Ballet Night Fall, het veelgeprezen, eerste virtual reality-ballet ter wereld. Leung is tevens een van de artistiek directeuren van het interdisciplinaire collectief House of Makers waarmee hij werk maakte voor het Van Gogh Museum, Museum Boijmans Van Beuningen, TEDx Women Amsterdam, het Stedelijk Museum Bureau Amsterdam, Museum N8 Amsterdam en andere culturele evenementen. Recent maakte hij Persona, een nieuwe choreografie voor de Junior Company van Het Nationale Ballet.

VEEJAYS.COM

Amsterdam I Am heeft een virtueel decor dat bijna geheel uit projecties bestaat. Deze zijn gemaakt door twee VJ’s van Veejays.com, een in 2016 opgericht collectief van dertig videoperformers en -artiesten, die in steeds wisselende samenstelling werken voor uiteenlopende Nederlandse en internationale producties. FROUKE TEN VELDEN  zoekt in haar werk graag de grenzen op van sculptuur, licht en projectie. LARS BERG is gespecialiseerd in camera en montage en werkt graag met eigen filmopnamen, met zijn oog voor ritme in het dagelijks leven. Ze werkten voor Amsterdam I AM nauw samen met het artistieke team van het Nationale Ballet, zodat het decor een bewegend onderdeel van de choreografie is geworden.

ARTISTIEKE LEIDING

ERNST MEISNER is choreograaf en sinds 2013 ook artistiek coördinator van de Junior Company van Het Nationale Ballet. Hij danste bij The Royal Ballet en bij Het Nationale Ballet. Al tijdens zijn dansloopbaan begon hij met choreograferen. Zo creëerde hij voor Het Nationale Ballet onder meer Saltarello (2012), And after we were (2012) en de kleutervoorstelling De kleine grote kist (2011). Voor de Junior Company maakte hij de afgelopen jaren onder meer Ember (2013), Lollapalooza (2013) en No Time before Time (2016). Samen met Marco Gerris creëerde hij in 2015 een veelgeprezen ‘hiphop meets ballet’-voorstelling, een coproductie van Het Nationale Ballet en ISH: Narnia: De leeuw, de heks en de kleerkast. Recent creëerde hij In Transit voor de wereldpremière van Made in Amsterdam 1.

 

 

50 jongeren uit Amsterdam maakten samen met de Junior Company en Het Balletorkest een voorstelling over de stad Amsterdam.
Behind the scenes - deel 2
Behind the scenes - deel 1

JacobTV

Componist

Het werk van componist JacobTV slaat door zijn muzikale achtergrond (klassiek, blues, jazz, avant-garde) een brug tussen high art en low culture, en wordt in de VS, waar men zijn onuitspreekbare naam Jacob Ter Veldhuis afkortte tot JacobTV, ‘avant-pop’ genoemd.

Muziek

Composities JacobTV (Jacob Ter Veldhuis)

1. Billie, voor altsax, piano en soundtrack
Arno Bornkamp - altsax
Kimball Huigens - piano

2. Luce Divina uit: 'Oratorio Paradiso', voor sopraan, tenor, sampler, koor en orkest bewerking voor HNB 2017
Tinta Schmidt von Altenstadt - viool
Arno Bornkamp - saxofoon

3. Mousse, deel 5 uit het pianotrio 'Nivea Hair Care Styling Mousse'
Hebe Mensinga - viool
Artur Trajko - cello
Kimball Huigens - piano

4. From the time she was a baby, uit: 'Cities Change the Songs of Birds' voor harp, bas en soundtrack
Jet Sprenkels - harp
Jean-Paul Everts - contrabas

5. Deel 2 uit Tallahatchie Concerto voor altsax en orkest
Arno Bornkamp - saxofoon

6. Deel 1 uit de raga Serendipity, bewerking voor HNB voor altsax en strijkorkest, 2017
Arno Bornkamp - saxofoon

7. Heaven of Narcotics uit: 'Oratorio Paradiso', voor sopraan, tenor, sampler, koor en orkest

8. The Shining City voor groot orgel, slagwerk en soundtrack
speciale versie voor orkest en soundtrack, 2017

SAXOFOON

ARNO BORNKAMP studeerde in 1986 met de hoogste onderscheiding af aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam bij Ed Bogaard. De Nederlandse saxofonist ontving vele prijzen, waaronder de Zilveren Vriendenkrans van het Concertgebouw en de Nederlandse Muziekprijs. Sinds zijn solodebuut in 1982 met het Concertino de Camera in Rome speelde hij meer dan 250 concerten met orkesten over de hele wereld. Hij werkte samen met onder andere Martijn Padding, Christian Lauba, Peter van Onna, Otto Ketting en Jacob ter Veldhuis. Naast zijn solocarrière speelt Bornkamp kamermuziek en is hij al meer dan 25 jaar aangesloten bij het Aurelia Saxofoonkwartet en vormt hij een duo met pianist Ivo Janssen. Een belangrijk hoogtepunt in zijn carrière was zijn optreden met Ivo Janssen bij het Prinsengracht Concert in 1996. Verder is Bornkamp een gerenommeerd docent: hij leidt de klas voor klassiek saxofoon aan het Conservatorium van Amsterdam en geeft lessen bij de International Masterclass of Classical Saxophone in Laubach en de Université Européenne d’Eté pour saxophone in Gap.

HET BALLETORKEST

Sinds de oprichting in 1965 is het orkest de trotse begeleidingspartner van Het Nationale Ballet en het Nederlands Dans Theater. De werkwijze is uniek in Nederland. Het Balletorkest, met Matthew Rowe als chef-dirigent, bestaat uit een vaste kern van 45 musici, waar nodig ondersteund door hooggekwalificeerde gastspelers. Dit geeft het orkest een uniek karakter: flexibel, dynamisch en van hoge kwaliteit. Het Balletorkest verbindt muziek en dans tot een betoverende ervaring: van klassiek ballet tot moderne dans, van muziekeducatie tot talentontwikkeling. Een optimale synthese tussen muziek en dans, dat is de missie van het orkest.

 

Inleidingen

Let op: aan de voorstelling Amsterdam I Am gaat niet de gebruikelijke inleiding vooraf.

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door:

 

Partners 6

freek en hella de jonge stichting

https://www.rabobank.com/nl/images/rabobank-logo68x80.jpg