Metaforen - Hans van Manen Live
Achter de schermen bij Metaforen (1965), een ‘vroege’ Van Manen. Spraakmakend was destijds het mannenduet.
Twilight - Hans van Manen Live
Achter de schermen bij Twilight. Een danseres op hoge pumps is verwikkeld in een continu spel van aantrekken en afstoten.
Two Gold Variations - Hans van Manen Live
In de studio bij Two Gold Variations van Hans van Manen. De choreografie is een primeur voor ons gezelschap.
Live - Hans van Manen
Kijk achter de schermen bij de repetities van Hans van Manen Live. Met Igone de Jongh en Hans van Manen.

Hans van Manen

Vaste choreograaf

Hans van Manen heeft het moderne ballet - als een combinatie van academische ballettechniek met moderne dans en bewegingstechnieken - bij een groot publiek populair weten te maken.

Live

Van de 125 balletten die Van Manen tot nu toe heeft gemaakt is Live zonder twijfel het meest legendarische. Van Manen maakte het in 1979 als onderdeel van het avondvullende Live/Life. Sindsdien heeft de choreografie voor één danseres en een cameraman tienduizenden mensen tot tranen toe geroerd. Live is slechts eenmaal eerder in Nationale Opera & Ballet te zien geweest, tijdens het twaalfde Balletgala in 2003 van Stichting Dansersfonds ’79.

Videomaster 1e cast: Henk van Dijk

Videomaster 2e cast: Mathieu Gremillet

 

 

Dansers

wie danst wanneer

Metaforen

Metaforen (1965) is een ‘vroege’ Van Manen. Alle elementen van zijn meesterschap waren daarin al aanwezig. Spraakmakend was destijds het mannenduet, door velen als provocerend opgevat, terwijl Van Manen slechts wilde aantonen dat een pas de deux net zo goed door twee mannen kan worden gedanst.

Dansers

wie danst wanneer

Twilight

In het eerste deel van Van Manens ‘dansdrama voor twee’ zijn de man en de vrouw verwikkeld in een continu spel van aantrekken en afstoten. Een tergend, maar ingehouden ‘aftasten van hoever je kunt gaan in liefde en lelijkheid’. In het tweede deel volgt, wanneer de vrouw haar pumps uittrekt, de ontlading. De strijdbijl wordt begraven.

Dansers

wie danst wanneer

Two Gold Variations

Two Gold Variations is een primeur voor ons gezelschap. Hans van Manen maakte het in 1999 voor Nederlands Dans Theater op Jacob ter Veldhuis’ Goldrush Concerto en sindsdien is het niet meer te zien geweest in Nederland. De choreografie roept de sfeer op van een steeds heftiger wordende dialoog tussen een man en vrouw, verveelvoudigd door zes andere paren.

Dansers

wie danst wanneer

Muziek

Live
Franz Liszt - Sospiri, Bagatelle sans tonalité, Wiegenlied, Vier kleine Klavierstücke, Abschied

Metaforen
Jean-Yves Daniël-Lesur - Variations pour piano et orchestre à cordes

Twilight
John Cage - The Perilous Night (voor geprepareerde piano)

Two Gold Variations
Jacob ter Veldhuis - Goldrush Concerto: Goldmine, All this Gold this Mountain has

Het Balletorkest, onder leiding van Matthew Rowe.

Het Balletorkest

Het Balletorkest viert dit jaar haar 50-jarig bestaan. Sinds de oprichting in 1965 is het orkest de trotse begeleidingspartner van Het Nationale Ballet en het Nederlands Dans Theater.

Het Balletorkest verbindt muziek en dans tot een betoverende ervaring: van klassiek ballet tot moderne dans, van muziekeducatie tot talentontwikkeling.

De werkwijze is uniek in Nederland. Het Balletorkest, met Matthew Rowe als chef-dirigent, bestaat uit een vaste kern van 45 musici, waar nodig ondersteund door hooggekwalificeerde gastspelers. Dit geeft het orkest een uniek karakter: ongekend flexibel, dynamisch en van hoge kwaliteit.

Het Balletorkest is een orkest met een missie: ultieme synergie bereiken tussen dans en muziek.

Arjan Roos en Kevin Alderwaldt, percussionisten uit Het Balletorkest, spelen de slagwerksolo's uit Goldrush tijdens Two Gold Variations

Inleidingen

Drie kwartier voorafgaand aan Hans van Manen Live is er een inleiding. Zo krijgt u meer achtergrondinformatie over de productie die u gaat zien. De inleidingen zijn in het Nederlands en zijn gratis toegankelijk op vertoon van een geldig plaatsbewijs voor de voorstelling van die dag.

Alle inleidingen bij Hans van Manen Live worden opgeluisterd met livemuziek: Arjan Roos, percussionist uit Het Balletorkest, zal met behulp van diverse percussie-instrumenten Goldrush van Jacob ter Veldhuis toelichten. De inleidingen worden verzorgd door Lin van Ellinckhuijzen of Jacq Algra.

Locatie: première & 26 september 2e balkon, op alle andere dagen vindt de inleiding plaats op het entresol.