Het Nationale Ballet presenteert

Hans van Manen Gold tournee

Deze productie was te zien in april 2016

Onovertroffen meesterschap

Tijdsduur 2:00

Pauzes 2

Het oeuvre van Nederlands bekendste choreograaf, Hans van Manen, is voor Het Nationale Ballet van onschatbare waarde. In het programma Hans van Manen Gold presenteert het gezelschap zijn meest iconische choreografieën.

Bekijk hier de trailer van dit spectaculaire programma.
In de studio wordt hard gerepeteerd voor de tournee van Hans van Manen Gold.

Hans van Manen

Vaste choreograaf

Hans van Manen heeft het moderne ballet - als een combinatie van academische ballettechniek met moderne dans en bewegingstechnieken - bij een groot publiek populair weten te maken.

Metaforen

Metaforen (1965) is een ‘vroege’ Van Manen. Alle elementen van zijn meesterschap waren daarin al aanwezig. Spraakmakend was destijds het mannenduet, door velen als provocerend opgevat, terwijl Van Manen slechts wilde aantonen dat een pas de deux net zo goed door twee mannen kan worden gedanst.

Twilight

Twilight is een explosieve krachtmeting tussen twee solisten, met de ballerina op hoge pumps. Het ballet ging in 1972 in première, en werd speciaal voor Alexandra Radius en Han Ebbelaar gecreëerd. Van Manen liet Alexandra Radius op muziek van John Cage op hoge hakken dansen - en daarmee werd zij aards, elegant én uitdagend tegelijkertijd. Tijdens het Hans van Manen Festival in 2008, georganiseerd ter ere van zijn 75e verjaardag, werd dit bijzondere ballet gedanst door Igone de Jongh & Alexander Zhembrovskyy.

Two Gold Variations

Two Gold Variations is een primeur voor ons gezelschap. Van Manen maakte het in 1999 voor Nederlands Dans Theater op Jacob ter Veldhuis’ Goldrush Concerto en sindsdien is het niet meer te zien geweest in Nederland. De choreografie roept de sfeer op van een steeds heftiger wordende dialoog tussen een man en vrouw, verveelvoudigd door zes andere paren.

Adagio Hammerklavier

Adagio Hammerklavier wordt wereldwijd beschouwd als een van de klassiekers van de twintigste-eeuwse danskunst. Zelf noemt Van Manen de choreografie voor drie paren een ‘ode aan de vertraging’. Geïnspireerd door een adagio uit een pianosonate van Beethoven onderzoekt Van Manen hóe langzaam een beweging kan zijn. Het resultaat omschreef hij ooit als ‘een wiel dat, na een zet, nog nét loopt, nét niet omvalt’.

Muziek

Muzikale begeleiding
Het Balletorkest onder leiding van Matthew  Rowe (12, 13, 18 en 19 april)  of Andrea Quinn (22 en 23 april)

Het Balletorkest

Het Balletorkest viert dit jaar haar 50-jarig bestaan. Sinds de oprichting in 1965 is het orkest de trotse begeleidingspartner van Het Nationale Ballet en het Nederlands Dans Theater.

Het Balletorkest verbindt muziek en dans tot een betoverende ervaring: van klassiek ballet tot moderne dans, van muziekeducatie tot talentontwikkeling.

De werkwijze is uniek in Nederland. Het Balletorkest, met Matthew Rowe als chef-dirigent, bestaat uit een vaste kern van 45 musici, waar nodig ondersteund door hooggekwalificeerde gastspelers. Dit geeft het orkest een uniek karakter: ongekend flexibel, dynamisch en van hoge kwaliteit.

Het Balletorkest is een orkest met een missie: ultieme synergie bereiken tussen dans en muziek.