Nationale Opera & Ballet presenteert

Die Schöpfung Holland Festival

Deze productie was te zien in juni 2016

Haydns klassieke meesterwerk

Tijdsduur 1:45

Van Joseph Haydn

Taal Duits

Boventitels Geen boventiteling

DIE SCHÖPFUNG

Joseph Haydn
Libretto van Gottfried van Swieten
Wereldpremière 19 maart 1799, Burgtheater, Wenen
 

DEZE PRODUCTIE

Nieuwe productie voor De Nationale Opera
Première 13 juni 2016
Oorspronkelijke productie Ruhrtriennale Festival of the Arts (2015)

Onder leiding van dirigent René Jacobs voeren Collegium Vocale Gent, barokorkest B’Rock en drie topzangers Die Schöpfung uit, begeleid door de beelden van de Berlijnse videokunstenaar Julian Rosefeldt.  Hij zet Haydns geïdealiseerde scheppingsverhaal in het perspectief van de moderne mens die de schepping ingrijpend naar zijn hand heeft gezet.

In het kort

In de revolutionaire openingsmaten van Die Schöpfung laat Joseph Haydn geen middel onbenut om de chaos van het vroege universum te verklanken. Na de succesvolle première in de Ruhrtriennale 2015 spelen Collegium Vocale Gent en barokorkest B'Rock Die Schöpfung opnieuw op het Holland Festival.

Holland Festival 2016: Die Schöpfung - Haydn, Collegium Vocale Gent, B’Rock Orchestra.

René Jacobs
De muzikale leiding is in handen van barokspecialist René Jacobs die wereldwijd werk van Monteverdi, Cavalli, Händel, Gluck, Mozart en Rossini dirigeert op vele prominente podia en festivals.

Julian Rosefeldt
Toen Julian Rosefeldt het verzoek kreeg om een film te maken bij Haydns Schöpfung, hoefde hij niet lang na te denken. 'Ik dacht meteen aan de immense verlaten decors die ik een jaar eerder had gezien tijdens een bezoek aan de Atlas Filmstudio's in Marokko', aldus de videokunstenaar. Daarnaast gebruikt Rosefeldt ook beeldmateriaal van vervallen industrieterreinen in het Ruhrgebied. 'Beide locaties tonen de relicten van de menselijke beschaving', licht hij toe. 'Of het nu de nagebouwde ruïnes van oude culturen betreft of de overblijfselen van het industriële tijdperk, beide tonen de menselijke scheppingsdrift en slaan zo een brug naar het heden.’

B'Rock 
Barokorkest B'Rock werd opgericht in 2005. In zijn programmakeuze verbindt het B'Rock-orkest vaste waarden uit de barokliteratuur met minder gekend repertoire uit de zeventiende en achttiende eeuw. Daarnaast ontwikkelt het gezelschap projecten waarin oude én eigentijdse muziek elkaar ontmoeten en bevruchten.  B'Rock doet regelmatig een beroep op toonaangevende gastdirigenten en solisten zoals René Jacobs, Jérémie Rhorer, Leonardo García Alarcón, Peter Dijkstra, Bejun Mehta, Alexander Melnikov, Kristian Bezuidenhout, Sophie Karthäuser en vele anderen.

Collegium Vocale Gent
Collegium Vocale Gent, opgericht in 1970, is uitgegroeid tot een flexibel ensemble met een omvangrijk repertoire uit verschillende stijlperiodes. Het ensemble  werkt geregeld samen met diverse historisch geïnformeerde ensembles zoals het eigen barokorkest, het Orchestre des Champs Élysées, het Freiburger Barockorchester of de Akademie für Alte Musik Berlin. Het ensemble werd geleid door dirigenten zoals Nikolaus Harnoncourt, René Jacobs, Sigiswald Kuijken, Marcus Creed, Edo de Waart, Iván Fischer, Yannick Nézet-Séguin en vele anderen.

 

inleiding 19:15
meet the artist 14 juni - na de voorstelling

 

Meer informatie: www.hollandfestival.nl

Team, Cast en Koor

Muzikale leiding 
René Jacobs
Film 
Julian Rosefeldt
Damaturgie 
Tobias Staab
Muziekdramaturgie 
Jan Vandenhouwe
Orkest 
B'Rock Orchestra
Koor 
Collegium Vocale Gent
Sopraan 
Sunhae Im
Tenor 
Thomas Walker
Bas 
Johannes Weisser

sponsor Duitse Federale Cultuurstichting

met de vriendelijke steun van vereniging van vrienden en aanhangers van Ruhrtriennale eV