In het kort

Blank Out is het zesde werk voor muziektheater van componist-regisseur  Michel van der Aa. Dit werk onderzoekt de menselijke conditie in een grensverleggende combinatie van liveactie, videobeelden en inventieve muziek. In Blank Out, een kameropera voor sopraan en 3D-film, verkent Van der Aa, evenals in eerder werk van zijn hand, de mogelijkheden om een zangeres met film te laten interacteren. Het libretto is gebaseerd op werk en leven van de Zuid-Afrikaanse dichteres Ingrid Jonker.
 

Achtergrond

Michel van der Aa is een multidisciplinaire alleskunner. Hij combineert voortdurend verschillende media en vindt zelfs nieuwe genres uit, zoals 3D-filmopera. Klassieke instrumenten, elektronica, zangers, acteurs, video, apps en webbrowsers – hij gebruikt het allemaal. Van der Aa gebruikt nieuwe technieken om zijn vocabulaire uit te breiden en geeft ze een prominente rol in zijn voorstellingen. Ze stellen hem in staat meervoudige werelden, identiteiten en werkelijkheden te creëren. De opera Sunken Garden (2013) toonde een surrealistische onderwereld in 3D-film. The Book of Sand (2015) is een digitale, interactieve liedcyclus, waarin drie parallel lopende filmlagen voortdurend nieuwe gezichtspunten en personages onthullen, waardoor je steeds een ander pad door het verhaal kunt kiezen.

Zangers en koor

Blank Out werd gezongen door de sopraan Miah Persson en bariton Roderick Williams (op film) en het Nederlands Kamerkoor (op film).

Lichtontwerp: Floriaan Ganzevoort

Dramaturg en regieassistent: Sophie Motley
 

Blank Out werd gerealiseerd in opdracht van De Nationale Opera.

Deze productie wordt geprogrammeerd in het kader van Opera Forward Festival. Een nieuw festival dat met toonaangevend nieuw werk de toekomst van opera verkent, mede mogelijk gemaakt door Founding partners VandenEnde Foundation en Fonds 21.

Michel van der Aa

Componist/Regisseur

De Nederlandse componist MICHEL VAN DER AA (componist, concept, regie) studeerde aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, en volgde compositielessen bij Diderik Wagenaar, Gilius van Bergeijk en Louis Andriessen.

Blank Out is een coproductie van De Nationale Opera, Teatro dell’Opera di Roma en Lucerne Festival

 

      

Blank Out is mede mogelijk gemaakt met financiële steun van Ammodo en Fonds Podiumkunsten.

 

Deze productie is onderdeel van Opera Forward Festival en wordt mede mogelijk gemaakt door VandenEnde Foundation en Fonds 21.