In het kort

 

Het Nationale Ballet zal voor het eerst Chroma dansen, een meesterwerk van Wayne McGregor dat hij in 2006 creëerde voor het Royal Ballet op een orkestrale bewerking van muziek van Joby Talbot en Jack White III.
Christopher Wheeldon en David Dawson creëren ieder een nieuw werk voor Cool Britannia. De titel van het nieuwe werk van Christopher Wheeldon luidt Concerto Concordia, het nieuwe werk van David Dawson is getiteld Empire Noir.

Preview Chroma © The Royal Ballet
Preview Chroma © The Royal Ballet
Verbluffende virtuositeit en emotioneel geladen duetten. Bekijk hier de repetitiebeelden van Wayne McGregor voor zijn 'Chroma'.
Behind the scenes - Christopher Wheeldon
Bekijk de behind the scenes video met Christopher Wheeldon. Zijn ballet is onderdeel van Cool Britannia.
Een kijkje achter de schermen tijdens de repetities van David Dawson's 'Empire Noir'.

David Dawson

Associate Artist

David Dawson (1972, Londen, Verenigd Koninkrijk) is een van de meest toonaangevende dansmakers vandaag de dag. Zijn choreografieën transformeren het klassiek ballet op een nieuwe manier en zijn kenmerkende oeuvre wordt wereldwijd geprezen door critici en publiek. Van 2004 tot 2006 was hij als huischoreograaf verbonden aan Het Nationale Ballet, sinds 1 januari 2015 als 'Artistic Associate'.

Christopher Wheeldon

Choreograaf

Christopher Wheeldon (1973, Somerset, Verenigd Koninkrijk) danste bij The Royal Ballet en het New York City Ballet. In 2000 beëindigde hij zijn danscarrière en ging hij zich volledig richten op zijn carrière als choreograaf. Christopher Wheeldon is een van ’s werelds meest gevraagde choreografen van dit moment.

Wayne McGregor

Choreograaf/Regisseur

Wayne McGregor CBE is een Britse choreograaf en regisseur. Hij is artistiek directeur van Studio Wayne McGregor, een creatieve nexus die de grenzen van de fysieke intelligentie verlegt door middel van dans, design en technologie. Wayne's werk is geworteld in de dans - hij heeft zijn eigen tourneegezelschap Company Wayne McGregor - maar het omvat ook genres als technologie, beeldende kunst, film, opera en educatie.

David Dawson - Empire Noir (wereldpremière)

Hoge vlucht
De carrière van David Dawson nam na zijn jaren als danser en vaste choreograaf bij Het Nationale Ballet internationaal een hoge vlucht. Voor het Holland Festival 2013 maakte hij voor Het Nationale Ballet Overture. Twee jaar later keert hij terug met een wereldpremière. Meer nog dan in zijn vorige creaties grijpt Dawson terug op de klassieke ballettechniek en weet daarmee steeds te imponeren. David Dawson gaat na day4, dat hij in 2012 maakte voor het jubileumprogramma Present/s van Het Nationale Ballet, opnieuw samenwerken met componist Greg Haines. Het Nationale Ballet verleent Greg Haines daartoe een compositie-opdracht, mede mogelijk gemaakt door De Eduard van Beinum Stichting.

Dansers

wie danst wanneer

Christopher Wheeldon - Concerto Concordia (wereldpremière)

Speciale band
Ook Christopher Wheeldon – van wie Het Nationale Ballet in het seizoen 2014 - 2015 ook Cinderella danst – maakt voor Cool Britannia een nieuwe choreografie, Concerto Concordia. Hoewel zijn agenda voor de komende tijd uitpuilt, nam hij de uitnodiging aan vanwege de speciale band die hij voelt met Het Nationale Ballet. Christopher Wheeldon geldt als een van ’s werelds meest gevraagde choreografen van dit moment.

Dansers

wie danst wanneer

Wayne McGregor - Chroma

Verbluffende virtuositeit
Wayne McGregor is afkomstig uit de moderne dans en heeft vanuit zijn fascinatie voor wetenschap, architectuur en technologie de afgelopen twintig jaar de mogelijkheden van het menselijk lichaam intensief onderzocht en verder opgerekt. Inmiddels heeft ook de klassieke balletwereld hem ontdekt: McGregor maakte werken voor topgezelschappen als het New York City Ballet, San Francisco Ballet en Bolsjoi Ballet. Het Londense Royal Ballet benoemde hem in 2006 tot vaste choreograaf, na het succes van Chroma. Het stuk werd onderscheiden met een Olivier Award, de hoogste Britse onderscheiding voor een nieuwe dansproductie. In een minimalistisch decor plaatst McGregor verbluffende virtuositeit naast emotioneel geladen duetten. Popcomponist Joby Talbot maakte voor Chroma onder meer een orkestrale bewerking van nummers van de rockformatie The White Stripes.

CHROMA is geproduceerd in samenwerking met de Royal Opera House, Covent Garden, Londen. Deze productie ging op 17 november 2006 in première in de Royal Opera House.

Dansers

wie danst wanneer

Muziek

Muziek
Chroma: Joby Talbot en Jack White III
Empire Noir: Greg Haines (compositie-opdracht)
Concerto Concordia: Francis Poulenc 'Concerto for Two Pianos and Orchestra in D minor'

Muzikale begeleiding
Het Balletorkest onder leiding van Matthew Rowe.

Het Balletorkest
Het Balletorkest, voorheen Holland Symfonia, is de vaste begeleidingspartner van Het Nationale Ballet. Het orkest verbindt muziek en dans tot een betoverende ervaring: van klassiek ballet tot moderne dans, van muziekeducatie tot talentontwikkeling. Het Balletorkest, met Matthew Rowe  als chefdirigent, bestaat uit een vaste kern van 45 musici, waar nodig ondersteund door hooggekwalificeerde gastspelers. Dat maakt het orkest flexibel, dynamisch en van hoge kwaliteit. Het Balletorkest is daarmee een orkest met een eigen karakter, gedreven om steeds weer mensen te raken met muziek.

Het Balletorkest

Matthew Rowe
De uit Londen afkomstige Matthew Rowe is een veelzijdig dirigent met een breed repertoire op het gebied van opera, ballet, eigentijdse muziek en de begeleiding van stomme films, zoals Charlie Chaplins City Lights en Sergej Eisensteins Pantserkruiser Potemkin. Matthew Rowe dirigeerde orkesten en ensembles in het Verenigd Koninkrijk, Scandinavië, Italië, Mexico, Spanje, de Verenigde Staten en Nederland.Sinds 2013 is Rowe chef-dirigent van Het Balletorkest en muzikaal leider van Het Nationale Ballet. Daarnaast is hij een graag geziene gastdirigent bij andere, internationaal toonaangevende dansgezelschappen, waaronder The Royal Ballet, Birmingham Royal Ballet, English National Ballet, Koninklijk Zweeds Ballet en het Nederlands Dans Theater. Na zijn succesvolle optreden in de BBC-serie Maestro heeft Rowe een format voor een nieuw digitaal televisieprogramma over dirigeren ontwikkeld.

Inleidingen

Voorafgaand aan elke voorstelling in Nationale Opera & Ballet is er een inleiding. Deskundigen op het gebied van opera, ballet en dans geven achtergrondinformatie en vertellen interessante details over de productie die u gaat zien en die uw theaterbezoek kunnen verdiepen. De inleidingen beginnen 45 minuten voor aanvang van de voorstelling en vinden plaats in de foyer op het tweede balkon. De inleidingen zijn in het Nederlands en zijn gratis toegankelijk op vertoon van een geldig plaatsbewijs voor de voorstelling van die dag. 

 

Cool Britannia is te zien in het kader van het Holland Festival.