In het kort

Johann Sebastian Bach heeft nooit specifiek muziek voor dans geschreven, maar in zijn suites heeft hij wel veel dansvormen verwerkt: sarabandes, allemandes, gavottes, menuetten en zelfs polonaises. En niet alleen deze, ook veel van zijn andere composities zijn uitermate ‘dansant’, vanwege het heldere ritme, de muzikale rijkdom, emotionele gelaagdheid én de tijdloze vitaliteit. ‘Bach swingt’, weten veel choreografen. In Back to Bach laten vaste gastchoreografen Hans van Manen, Krzysztof Pastor, David Dawson en Ernst Meisner zien hoe dat in zijn werk gaat.

Hans van Manen

Vaste choreograaf

Hans van Manen heeft het moderne ballet - als een combinatie van academische ballettechniek met moderne dans en bewegingstechnieken - bij een groot publiek populair weten te maken.

Krzysztof Pastor

Vaste choreograaf

Krzysztof Pastor (1956) werd opgeleid aan de nationale balletschool in zijn geboortestad Gdansk (Polen). Van 1985 tot 1995 was hij als danser verbonden aan Het Nationale Ballet.Hij is vaste choreograaf bij Het Nationale Ballet.

Ernst Meisner

Choreograaf en artistiek coördinator Junior Company

Ernst Meisner is choreograaf en sinds 2013 ook artistiek coördinator van de Junior Company van Het Nationale Ballet. Hij danste bij The Royal Ballet en bij Het Nationale Ballet.

David Dawson

Associate Artist

David Dawson (1972, Londen, Verenigd Koninkrijk) is een van de meest toonaangevende dansmakers vandaag de dag. Zijn choreografieën transformeren het klassiek ballet op een nieuwe manier en zijn kenmerkende oeuvre wordt wereldwijd geprezen door critici en publiek. Van 2004 tot 2006 was hij als huischoreograaf verbonden aan Het Nationale Ballet, sinds 1 januari 2015 als 'Artistic Associate'.

Fantasía

Zichtbare muziek
Van meesterchoreograaf Hans van Manen, inmiddels 81, danst het gezelschap voor het eerst zijn choreografie Fantasía, die hij in 1993 maakte voor zes dansers van het Nederlands Dans Theater. Met dit werk voegt Het Nationale Ballet  een nieuwe creatie toe aan haar Bach-repertoire, dat al vele prachtige balletten telt. Een daarvan is Solo (op Bachs 1ste Vioolpartita), waarover een van de dansers opmerkte: “Hans gebruikte Bach niet. Hij vóelde Bach. Hij heeft veel details, nuances en overgangen die in de partituur verscholen zitten, zichtbaar gemaakt.”

Dansers

Wie danst wanneer? Bekijk de bezettingslijst

Axiom of choice

Veelbelovend
De wereldpremière in dit programma is afkomstig van Ernst Meisner, voormalig danser van Het Nationale Ballet en inmiddels werkzaam als choreograaf en als artistiek coördinator van de Junior Company. Een jonge, veelbelovende choreograaf die een grote affiniteit met barokmuziek heeft. Meisner zet twaalf dansers in voor zijn nieuwe werk Axiom of choice.

Dansers

dansers in deze choreografie

 

In Light and Shadow

Adembenemend breekbaar
Pastors In Light and Shadow opent met een adembenemend breekbaar duet op de aria uit de beroemde Goldbergvariaties. Tegen een achterwand van schuin oplopende panelen met lichtspleten verschijnen vervolgens achttien dansers die elkaar opjagen in een bonte verzameling van historische kostuums, op Bachs Derde orkestsuite (Ouverture, Air, Gavotte, Bourree en Gigue). In light and shadow is inmiddels door meerdere vermaarde gezelschappen op het repertoire genomen.

Dansers

dansers in deze choreografiedansw

 

A Million Kisses to my Skin

Lichtheid en vreugde
A Million Kisses to my Skin betekende voor David Dawson zijn internationale doorbraak. Hij liet zich voor zijn virtuoze creatie vooral inspireren door de lichtheid en vreugde die spreekt uit Bachs muziek. Op het Piano concerto in D mineur (BWV 1052) verwerkte hij de pure klassieke ballettechniek (“maar wel met kleine venijnige variaties”) tot een hemelbestormende, de gehele ruimte vullende choreografie voor negen dansers. Alsof hij wil laten zien dat de mogelijkheden van het menselijk lichaam onbegrensd zijn. Dat het altijd nóg hoger, nóg verder, nóg sneller, nóg extremer kan.

Dansers

dansers in deze choreografie

 

Muziek

In Light and Shadow:
Aria uit Goldbergvariaties (BWV 988); Derde Orkestsuite (BWV 1068)

Axiom of choice (wereldpremière):
Concert voor hobo en viool in c-mineur (BWV 1060); Koraalvoorspel (BWV 639)

Fantasía:
Koraalvoorspel Ich ruf’ zu Dir, Herr Jesu Christ (BVW 639); Fantasía, Prelude in a mineur (BWV 922); Koraal-arrangement Nun komm’ der Heiden Heiland (BWV 659)

A Million Kisses to my Skin:
Piano Concert in D mineur (BWV 1052).

Muzikale begeleiding:
Het Balletorkest onder leiding van Ermanno Florio.
In de Back to Bach-tournee zal het orkest gedirigeerd worden door Ben Pope.

Het Balletorkest
Het Balletorkest, voorheen Holland Symfonia, is de vaste begeleidingspartner van Het Nationale Ballet. Het orkest verbindt muziek en dans tot een betoverende ervaring: van klassiek ballet tot moderne dans, van muziekeducatie tot talentontwikkeling. Het Balletorkest, met Matthew Rowe  als chefdirigent, bestaat uit een vaste kern van 45 musici, waar nodig ondersteund door hooggekwalificeerde gastspelers. Dat maakt het orkest flexibel, dynamisch en van hoge kwaliteit. Het Balletorkest is daarmee een orkest met een eigen karakter, gedreven om steeds weer mensen te raken met muziek.

Het Balletorkest

Benjamin Pope (dirigent tournee)
De Britse Benjamin Pope studeerde af aan de Oxford University en de Royal College of Music in Londen. Pope leidde orkesten over de hele wereld, waaronder de Royal Philharmonic Orchestra en het BBC Concert Orchestra. Als gastdirigent was hij actief bij onder meer The Royal Ballet, New York City Ballet en English National Ballet. Daarnaast is hij een veelgevraagd componist en arrangeur voor film- en televisiemuziek.

Inleidingen

Voorafgaand aan elke voorstelling in Nationale Opera & Ballet is er een inleiding. Deskundigen op het gebied van opera, ballet en dans geven achtergrondinformatie en vertellen interessante details over de productie die u gaat zien en die uw theaterbezoek kunnen verdiepen. De inleidingen begin- nen 45 minuten voor aanvang van de voorstelling en vinden plaats in de foyer op het tweede balkon. De inleidingen zijn in het Nederlands en zijn gratis toegankelijk op vertoon van een geldig plaatsbewijs voor de voorstelling van die dag.

Programmaboek

U kunt hier het programmaboek voor de voorstelling Back to Bach (tournee) bekijken (PDF 1,8Mb):

programmaboek