Het Nationale Ballet presenteert

Junior Company tour

Deze productie was te zien in november 2013

Ontdek de sterren van morgen

De Junior Company, kweekvijver van Het Nationale Ballet, vormt dé springplank voor een danscarrière als prima ballerina of ballerino. De sterren van de toekomst komen naar u toe, want de Junior Company gaat op tournee door Nederland.

 

In het kort

De voorstelling bestaat uit een reis in vogelvlucht door de dansgeschiedenis. Na een op de Franse hofdans gebaseerde openingschoreografie volgen een choreografie  die de vijf ‘basisposities’ van het ballet als uitgangspunt heeft; de Witte Zwaan-pas de deux uit de tweede acte van Het Zwanenmeer; de pas de quatre uit The sleeping beauty; en de pas de deux uit Diana et Acteon. Na de pauze gaat de reis naar Italië, met Saltarello, dat vorig jaar in premiere ging. Een naam die in dit eerste programma van de Junior Company niet mag ontbreken, is die van Hans van Manen, Nederlands beroemdste choreograaf. Kwintet maakte hij in 1974 voor voormalig prima ballerina Alexandra Radius en vier mannelijke dansers. Het programma eindigt met de wereldpremiere Dawn dances van de 22-jarige George Williamson. Hij is ‘artist in residence’ van het English National Ballet, en sleepte in 2013 een Benois de la Danse (‘Oscar van de dans’) in de wacht. Voor de jonge dansers van de Junior Company vormen alle programma-onderdelen uitdagende huzarenstukjes.

Brug tussen opleiding en praktijk
Door de oprichting van de Junior Company op 1 augustus 2013 wordt een brug geslagen tussen professionele dansopleiding - de Nationale Balletacademie, onderdeel van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten - en professioneel gezelschap - Het Nationale Ballet, Nederlands grootste dansgezelschap. De twaalf wereldwijd gescoute toptalenten van de Junior Company variëren in leeftijd van 18 tot 20 jaar. Door jonge danstalenten te inspireren en te stimuleren krijgen en ze een betere kans dan voorheen op een bloeiende carrière. De Junior Company is daarmee dé springplank voor jonge dansers. In deze kweekvijver van aanstormende talenten gaan zij zich meten met de gevestigde dansers van het gezelschap. Zij volgen een programma dat het dagprogramma bij een groot gezelschap weerspiegelt. Het inspireren en stimuleren van hun artistieke en danstechnische ontwikkeling staan daarbij voorop. De dansers van de Junior Company maken ook hun opwachting op het grote podium van Nationale Opera & Ballet, waar ze met Het Nationale Ballet zullen optreden in de avondvullende klassiek-romantische werken.

De Junior Company streeft ernaar ieder seizoen twee (tournee)programma’s uit te brengen, met daarin een dwarsdoorsnede uit het repertoire van het gezelschap: pas de deux en fragmenten uit het (neo)klassieke repertoire. Daarnaast zullen speciaal voor de Junior Company nieuwe werken worden gemaakt door choreografen van naam. De groep wil de komende jaren ook kansen bieden aan jonge choreografen, ontwerpers, musici,componisten.

Artistiek coördinator
Artistiek coördinator van de Junior Company is Ernst Meisner. Tot het einde van het seizoen 2012-2013 was hij grand sujet bij Het Nationale Ballet. Meisner maakte ook als choreograaf naam met onder meer Yes We Can Dance, ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum van Nationale Opera & Ballet (voorheen: Het Muziektheater Amsterdam) en De grote kleine kist, de eerste kleutervoorstelling uit de geschiedenis van Het Nationale Ballet. In 2012 creëerde hij het Nationale Canta Ballet.

© Emma Kauldhar
© Emma Kauldhar
© Emma Kauldhar
© Emma Kauldhar

Menuet
Choreografie: Ernst Meisner | Muziek: G.F. Händel

Ballet 101 (première voor Het Nationale Ballet)
Choreografie: Eric Gaulthier | Muziek: Jens Peter Abele

Het Zwanenmeer - Witte Zwaan pas de deux
Choreografie: Rudi van Dantzig | Muziek: P. I. Tsjaikovski

The Sleeping Beauty - pas de quatre
Choreografie: Sir Peter Wright | Muziek: P.I. Tsjaikovski

Diane et Acteon - pas de deux
Choreografie: Marius Petipa | Muziek: C. Pugni

Saltarello
Choreografie: Ernst Meisner | Muziek: F. Mendelssohn Bartholdy

Kwintet
Choreografie: Hans van Manen | Muziek: W.A. Mozart

Dawn Dances (wereldpremière)
Choreografie: George Williamson | Muziek: J. Greenstein

Inleidingen

Bekijk de site van het theater dat u voor deze voorstelling bezoekt om te weten of er een inleiding op deze voorstelling plaatsvindt.
 

Het nieuwe werk van George Williamson wordt mogelijk gemaakt door het Merel Laseur Fonds.

De Junior Company wordt mede mogelijk gemaakt door:

  ma 27 jan De Volkskrant

  'Over de dansers niets dan goeds, al moet hun interpretatie her en der nog fiks groeien.'

  ma 27 jan Het Algemeen Dagblad

  '...het grootste applaus is voor Michaela. Ze danst de sterren van de hemel en is alles behalve een 'kind van de duivel'.

  ma 27 jan Dansmagazine

  'De jonge talenten brachten de bekende klassiekers en nieuwe creaties met veel enthousiasme, en het resultaat van dit eerste optreden zag er dan ook veelbelovend uit.'