In het kort

In Dutch Doubles dagen choreografen, dansers en kunstenaars uit allerlei disciplines elkaar uit het beste van zichzelf te laten zien. Het Nationale Ballet brengt  vier wereldpremières uit waarbij choreografen samenwerken met wereldberoemde Nederlandse kunstenaars: harpist Remy van Kesteren, modeontwerpers Viktor&Rolf, fotografe Rineke Dijkstra en beeldend kunstenaar Krijn de Koning.

Dutch Doubles - Behind the scenes part 2
Dutch Doubles - Juanqo behind the scenes
Trailer - Dutch Doubles

Hans van Manen en Remy van Kesteren

Hans van Manen, 81 jaar en nog steeds aan de top, tekent voor de eerste première. Onlangs nog werd zijn Variations for two couples genomineerd voor de Benois de la Danse, de ‘Oscar van de dans’. In Dutch Doubles werkt hij samen met een van de grootste internationale talenten op de harp: de 23-jarige Remy van Kesteren, die al op zeer jonge leeftijd in de New Yorkse Carnegie Hall triomfen vierde.

Remy van Kesteren
Harpist

De jonge, internationaal gerenommeerde harpist Remy van Kesteren (1989) wordt wereldwijd gezien als een toptalent. Hij doorliep het conservatorium in Utrecht, waar hij in 2010 afstudeerde, ging vervolgens naar het Conservatoire Supérieur de Musique in Parijs en het conservatorium te Amsterdam, waar hij zijn master met ‘cum laude’ bekroond zag. Zijn concertdebuut maakte hij op zestienjarige leeftijd bij het Nederlands Kamer Orkest in het Concertgebouw Amsterdam. Daarna waren er optredens voor de doopplechtigheid van prinses Amalia en in Carnegie Hall (New York City, Verenigde Staten). Momenteel treedt Van Kesteren in concertzalen over de gehele wereld op.

Van Kesteren was Young Artist in Residence op de NJO Muziekzomer 2011 in Gelderland. Een jaar later maakte hij deel uit van de tournee van de Night of the Proms door Nederland, België, Luxemburg en Duitsland. In 2012 bracht hij zijn eerste cd uit: ‘Remy’, met werken van Smetana, Holliger, Bach en  Sjostakovitsj. Van Kesteren is de oprichter van het Nederlands Harp Festival te Utrecht, waarvan in 2010 en 2012 een editie heeft plaatsgevonden, en in 2014 een nieuwe editie is voorzien. “Een ware revolutie in de harpwereld”, aldus Matthijs van Nieuwkerk in De Wereld Draait Door.

Voor deze wereldpremière, getiteld Dances With Harp, brengt Van Kesteren muziek van Heitor Villa-Lobos, Frederic Mompou, Johann Sebastian Bach en Carlos Micháns ten gehore.

Dansers

Woensdag 16 april 2014 (première), 20.15 uur
Vrijdag 18 april 2014, 20.15 uur
Zaterdag 19 april 2014, 20.15 uur
Donderdag 24 april 2014, 20.15 uur
Zaterdag 3 mei, 2014, 20.15 uur
Zondag 4 mei 2014, 14.00 uur
Woensdag 7 mei, 2014, 20.15 uur

Igone de Jongh – Artur Shesterikov
Anna Tsygankova – Jozef Varga
Jurgita Dronina – Isaac Hernandez

Maandag 21 april 2014, 14.00 uur

Victoria Ananyan – Vito Mazzeo
Vera Tsyganova – Young Gyu Choi
Qian Liu – Edo Wijnen

Jorma Elo en Viktor&Rolf

Jorma Elo
Nieuw bij Het Nationale Ballet is Jorma Elo, voormalig topdanser van het Nederlands Dans Theater en tegenwoordig wereldwijd een van de meest gevraagde choreografen, onder meer bij het New York City Ballet, American Ballet Theatre en Bolsjoi Ballet. Voor Elo’s eerste Nederlandse creatie sinds jaren, zal het meest eigenzinnige modeduo van ons land, Viktor&Rolf, de kostuums en – voor het eerst in hun carrière – ook de decors ontwerpen. Viktor&Rolf werken voor de voorstelling samen met het welbekende kunst- en designcollectief Studio Job. Studio Job heeft de vloerprint ontworpen. Elo gebruikt voor Shape, zijn nieuwe choreografie, muziek van Ludwig van Beethoven, door Noé Inui live op viool gespeeld.

Viktor&Rolf
Modeontwerpers

Viktor Horsting (1969, Geldrop) en Rolf Snoeren (1969, Dongen) studeerden aan de ArtEZ Fashion Design Arnhem. Na samen aan een afstudeeropdracht te hebben gewerkt, besloten ze op modegebied als duo door te gaan. Daarop vertrekken ze samen naar Parijs en stichtten er een eigen modehuis. Sindsdien presenteren ze daar presenteren al hun, vaak prijswinnende, collecties. In januari 2014 presenteerden Viktor&Rolf hun nieuwe collectie met dansers van Het Nationale Ballet als modellen.
De creaties en installaties van het duo waren in verschillende musea en galerieën te zien, zoals het Museum of Contemporary Art (Tokio, Japan), Visionaire Gallery New York City (Verenigde Staten), het Van Gogh Museum (Amsterdam), het Museé de la mode et du Textile (Parijs) en het Barbican Art Centre (Londen, Verenigd Koninkrijk). Van Lady Gaga, Katy Perry, Doutzen Kroes en Grace Jones is bekend dat zij fan zijn van hun werk. Het tweetal begeeft zich ook in de wereld van de geuren. Ondertussen blijft hun mode-imperium groeien, met zonnebrillen, schoenen en accessoires. Er zijn inmiddels zes boeken over het duo geschreven, meerdere tentoonstellingen georganiseerd en een documentaire Viktor&Rolf: Because We’re Worth It.

 

Choreograaf: Jorma Elo

Jorma Elo (1961, Helsinki, Finland) volgde lessen bij de balletschool van de Finse Nationale Ballet School en de balletschool van het Marijinski Ballet (Sint-Petersburg, Rusland). Op zijn zestiende trad hij toe tot het Fins Nationale Ballet. Achtereenvolgens was hij verbonden aan het Zweedse Cullberg Ballet en het Nederlands Dans Theater. Elo beëindigde in 2004, na 26 jaren actief te zijn geweest, zijn carrière als danser.

Dansers

Woensdag 16 april 2014 (première), 20.15 uur
Vrijdag 18 april 2014, 20.15 uur
Zaterdag 19 april 2014, 20.15 uur
Maandag 21 april 2014, 14.00 uur
Zondag 4 mei 2014, 14.00 uur
Woensdag 7 mei 2014, 20.15 uur

Jurgita Dronina, Maia Makhateli, Igone de Jongh, Anna Tsygankova
Remi Wörtmeyer, Jozef Varga, James Stout, Vito Mazzeo

Donderdag 24 april 2014, 20.15 uur
Zaterdag 3 mei 2014, 20.15 uur

Megan Zimny Kaftira, Victoria Ananyan, Qian Liu, Vera Tsyganova
Isaac Hernandez, Artur Shesterikov, Roman Artyushkin, Casey Herd

Ton Simons en Rineke Dijkstra

Ton Simons, die in 2012 bij Het Nationale Ballet debuteerde in het programma Present/s, is met zijn heldere, muzikale bewegingsconstructies een van de meest interessante Nederlandse choreografen. Voor Romance laat hij zich inspireren door topfotografe Rineke Dijkstra. In het New Yorkse Guggenheim was in 2012 nog een overzichtstentoonstelling te zien van haar portretten die ontdaan van alle tierelantijnen een wereld aan verborgen gevoel blootleggen. De muziek voor zijn nieuwe creatie is afkomstig van Wolfgang Amadeus Mozart, diens 20e Pianoconcert.

Rineke Dijkstra
Fotograaf

Rineke Dijkstra (1959, Sittard) studeerde aan de Rietveld Academie te Amsterdam. Na haar studie werkte ze als freelance-fotografe voor tijdschriften als Quote, Elle, Avenue en Elegance. Het bekendst is zij geworden met haar serie Strandportretten (1992-1994), waarin zij de complexiteit van pubers heeft vastgelegd. Hiermee brak Rineke Dijkstra internationaal door. Later volgden jongeren in een discotheek in Liverpool, pas bevallen moeders met hun eersteling, piepjonge soldaten in Israël en Portugese stierenvechters direct na een bloedig gevecht. Werk van haar was te zien in onder meer New York en Brussel. Verschillende musea hebben werk van haar opgenomen inde collectie, waaronder Museum Boijmans Van Beuningen (Rotterdam), Guggenheim Museum (New York City), Gemeentemuseum Den Haag, Den Haag, Huis Marseille (museum voor fotografie, Amsterdam), De Pont (Tilburg), Stedelijk Museum voor Actuele Kunst (Gent, België). In 2012 had zij een solotentoonstelling in het Guggenheim Museum in New York. In 2013 fotografeerde zij Koning Willem-Alexander voor een koningszegel, maar besloot voor het staatsieportret een ander uitgangspunt te kiezen: een waarin de beschouwer een grote rol speelt. Dijkstra gaf de koning daarenboven een monumentale uitstraling die herinnert aan de Nederlandse 17e-eeuwse portretten.

Choreograaf: Ton Simons

Ton Simons volgde een studie aan de Rotterdamse Dansacademie na eerder korte tijd geneeskunde en een opleiding tot beeldhouwer te hebben gevolgd.

Dansers

Woensdag 16 april 2014 (première), 20.15 uur
Zaterdag 19 april 2014, 20.15 uur
Donderdag 24 april 2014, 20.15 uur
Woensdag 7 mei 2014, 20.15 uur

Erica Horwood – Peter Leung

Vrijdag 18 april 2014, 20.15 uur
Zondag 4 mei 2014, 14.00 uur

Jingjing Mao – Anatole Babenko

Maandag 21 april 2014, 14.00 uur
Zaterdag 3 mei 2014, 14.00 uur

Hannah Grenell – Matthew Pawlicki-Sinclair

Juanjo Arqués en Krijn de Koning

De jongste choreograaf in Dutch Doubles is rijzende ster Juanjo Arques, die na zijn bijzondere bijdrage aan Present/s ook succesvolle werken in onder meer Spanje en Slovenië maakte. In Roulette gaat hij de confrontatie aan met een van de belangrijkste beeldend kunstenaars van dit moment: Krijn de Koning, bekend om zijn abstracte architectonische sculpturen waarbij kleur een essentiële rol speelt. Arques zet zijn nieuwe werk op muziek van Michael Gordon, Jacob Ter Veldhuis en David Lang, live uitgevoerd door Richard Jansen en Slagwerk Den Haag.

Krijn de Koning
Beeldend kunstenaar

Krijn de Koning (1963) studeerde audiovisuele vormgeving aan Rietveld Academie. In 1988 ging hij naar Ateliers ’63, toen gevestigd in Haarlem. Na zijn studies vertrok De Koning naar Parijs, naar het Institut des Hautes Etudes en Arts Plastique. In diverse Nederlandse musea is of was (tijdelijk) werk van hem te zien, onder andere in het Stedelijk Museum (Amsterdam, 1997), het Centraal Museum Utrecht (1999), De Vleeshal (Middelburg, 2006) en Museum Boijmans Van Beuningen (Rotterdam, 2007). Ook in de openbare ruimte is zijn werk te vinden: het Nuon-terrein aan de Amstel (Amsterdam) is door hem heringericht.
De Koning is ook in het buitenland actief. Hij heeft onder meer installaties gemaakt in de Chapelle Jeanne d’Arc in Thouars en de Abbaye de Corbigny, beide in Frankrijk. Werk van hem was te zien op tentoonstellingen in onder meer Parijs (2008), Boedapest (2008), Oostende (2009) en New York (2010).
De Koning is meer dan twintig jaar werkzaam als kunstenaar. Hij woont en werkt in Amsterdam. De kern van zijn werk is dat de omgeving waarin een kunstwerk zich bevindt op een andere manier wordt beleefd. Hij maakt architectonische en labyrintachtige constructies die ingrijpen in de omgeving. Het gebruik van duidelijk aanwezige kleuren speelt daarbij een belangrijke rol.

Choreograaf: Juanjo Arqués

Juanjo Arqués was tot 2012, toen hij besloot zich voortaan volledig toe te leggen op zijn carrière als choreograaf, danser bij Het Nationale Ballet.

Dansers

Woensdag 16 april 2014 (première), 20.15 uur
Vrijdag 18 april 2014, 20.15 uur
Zaterdag 19 april 2014, 20.15 uur
Maandag 21 april 2014, 14.00 uur
Donderdag 24 april 2014, 20.15 uur

Nadia Yanowsky, Young Gyu Choi
Suzanna Kaic, James Stout

Zaterdag 3 mei 2014, 20.15 uur

Nadia Yanowsky, Miles Pertl
Clotilde Tran-Phat, Sébastien Galtier

Zondag 4 mei, 14.00 uur

Nadia Yanowsky, Young Gyu Choi
Clotilde Tran-Phat, Sébastien Galtier

Woensdag 7 mei 2014, 20.15 uur

Nadia Yanowsky, Miles Pertl
Suzanna Kaic, Sébastien Galtier

(Alle dansersnamen zijn gpeubliceerd onder voorbehoud)

Muziek

Juanjo Arques: Roulette
Michael Gordon, Jacob Ter Veldhuis, en David Lang
Met: Richard Jansen, Slagwerk Den Haag

Ton Simons: Romance
Wolfgang Amadeus Mozart, Pianoconcert nr. 20 (Romance)

Hans van Manen: Dances With Harp
Heitor Villa-Lobos, Frederic Mompou, Johann Sebastian Bach en Carlos Micháns

Jorma Elo
Ludwig van Beethoven, fragmenten uit de Negende symfonie en het Vioolconcert.
Met: Noé Inui (viool)

Holland Symfonia
Holland Symfonia is het orkest van Het Nationale Ballet en het Nederlands Dans Theater. Daarnaast ontwikkelt het orkest innovatieve concertformules en bereikt daarmee een breed publiek. Het orkest speelt in symfonische bezetting bestaande uit 45 musici in vaste dienst en gastspelers. Chefdirigent is Matthew Rowe. Met repetitielocatie MuzyQ en de voorstellingen in Nationale Opera & Ballet is Amsterdam de standplaats van het orkest. Holland Symfonia speelt jaarlijks ruim honderd voorstellingen voor meer dan honderdduizend bezoekers. In Dutch Doubles staat het orkest onder leiding van Clotilde Otranto.

 

Inleidingen

Het Nationale Ballet verzorgt inleidingen voorafgaand aan iedere voorstelling. Deze beginnen 45 minuten vóór aanvang en vinden plaats in de foyer op het tweede balkon van Nationale Opera & Ballet. Bij producties buiten Nationale Opera & Ballet zijn de inleidingen op de betreffende locatie. Deskundigen geven achtergrondinformatie en interessante details over de betreffende productie.

De inleidingen zijn gratis toegankelijk op vertoon van een geldig plaatsbewijs voor de voorstelling van die dag.

Nagesprek
Op zondag 4 mei vindt in de foyer direct na afloop een gesprek plaats met choreograaf Ton Simons.

Signeersessie
Harpist Remy van Kesteren zal tijdens de tweede pauze op vrijdag 18, zaterdag 19, maandag 21 april, zaterdag 3, zondag 4 en woensdag 7 mei zijn nieuwe cd Memento signeren.

Beluister de inleiding

Programmaboek

U kunt hier het programmaboek voor de voorstelling Dutch Doubles bekijken (PDF 1,2Mb):

programmaboek

Deze voorstelling wordt mogelijk gemaakt door een bijdrage van Het Nationale Ballet Fonds en het Mondriaan Fonds.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"466","attributes":{"alt":"","class":"media-image","height":"480","style":"width: 139px; height: 213px;","width":"347"}}]]