Het Nationale Ballet presenteert

Dromen

Deze productie was te zien in mei 2014

Tourneeprogramma

In het tourneeprogramma Dromen laat Het Nationale Ballet een exquise selectie zien uit de schatkist van zijn klassiek-romantische repertoire. Het programma vermeldt de komedie Midzomernachtsdroom van Sir Frederick Ashton in combinatie met de grandeur van Rachel Beaujeans versie van Marius Petipa's Paquita.

Midzomernachtsdroom

Danskomedie
Sir Frederick Ashton baseerde zijn Midzomernachtsdroom, een komisch én magisch hoogtepunt uit de dans van de twintigste eeuw, op de wonderbaarlijke bosscènes uit het gelijknamige blijspel van Shakespeare. Zijn choreografie is niet alleen een doldwaze danskomedie, maar ook een sprookjesachtig ballet vol romantiek en virtuoze spitzendans. Midzomernachtsdroom wordt beschouwd als een van de topwerken van de Engelse balletstijl, die bekend staat om zijn grote precisie en zuiverheid. Maar dit werk wordt ook geroemd om zijn humor en zijn verhalen vol wonderbaarlijke sprookjesfiguren, waarin elfenkoning Oberon en zijn eega Titania elkaar de loef afsteken, met tal van absurde verwikkelingen tot gevolg.

Educatie
Bekijk de educatiewebsite voor Midzomernachtsdroom.

 

Dansers

Vrijdag 30 mei 2014, 20.00 uur
Stadsschouwburg, Utrecht

Titania: Maia Makhateli
Oberon: Isaac Hernandez

Puck: Serguei Endinian
Helena: Wen Ting Guan
Hermia: Megan Zimny Kaftira   
Demetrius: Sébastien Galtier
Lysander: Miles Pertl
Bottom: Chao Shi

Zaterdag 31 mei 2014, 20.15 uur
Stadsschouwburg, Groningen

Titania: Igone de Jongh
Oberon: Vito Mazzeo

Puck: Edo Wijnen
Helena: Hannah Grennell
Hermia: Erica Horwood
Demetrius: Peter Leung
Lysander: Wolfgang Tietze
Bottom: Matthew Pawlicki-Sinclair

Paquita

Majestueuze elegantie
De Grand Pas Classique uit Paquita, in de versie die Rachel Beaujean in 2012 met veel succes voor het gezelschap maakte van Marius Petipa's origineel, schitteren naast een stersolistenpaar ook tal van andere solisten en halfsolisten uit het gezelschap te midden van het corps de ballet. In deze nieuwe, unaniem lovend ontvangen productie laat Beaujean, hoofd artistieke staf, een fris licht schijnen op dit pure dansdivertissement uit het verhalende negentiende-eeuwse ballet, dat oorspronkelijk door de grondlegger van het klassiek-romantische ballet, Marius Petipa. Naast een ijzersterke techniek vereist de choreografie, die aan het Spaanse hof speelt, een majestueuze elegantie. Dit komt ook tot uiting in de exclusieve kostuums en in het op het Spaanse Alhambra geïnspireerde decor van François-Noël Cherpin.

Choreograaf: Marius Petipa

Marius Petipa (1818-1910), zoon van de Franse balletmeester Jean Petipa, maakte zijn dansdebuut in 1828, in een door zijn vader ingestudeerde versie van Pierre Gardels Le Dansomanie. In 1847 werd hij benoemd tot danser bij de Keizerlijke Theaters in Sint-Petersburg. Zeven jaar later werd hij leraar aan de Keizerlijke Balletschool in diezelfde stad.

Dansers

Vrijdag 30 mei 2014, 20.00 uur
Stadsschouwburg, Utrecht

Anna Tsygankova - Artur Shesterikov

Pas de trois:
Megan Zimny Kaftira, Edo Wijnen, Joanna Mednick

Zaterdag 31 mei 2014, 20.15 uur
Stadsschouwburg, Groningen

Maia Makhateli - Isaac Hernandez

Pas de trois:
Aya Okumura, Young Gyu Choi, Qian Liu

Muziek

Midzomernachtsdroom (Felix Mendelssohn Bartholdy)
Paquita (Edward Deldevez, Ludwig Minkus)

Muzikale begeleiding: Holland Symfonia met het Nieuw Amsterdams Kinderkoor onder leiding van Matthew Rowe.

Inleidingen

Verscheidene tourneetheaters bieden introducties aan op deze voorstelling. Raadpleeg voor meer informatie de website van het theater dat u wilt bezoeken.

Beluister hier de inleiding van Midzomernachtsdroom.

 

Klik beluister de inleiding (mp3, 30 min, 18mb).