In het kort

Zes van de solisten van Het Nationale Ballet behaalden in 2013 een plaats in de internationale dansers-top 100 van het gezaghebbende tijdschrift ‘Dance Europe’ en niet alleen zij, maar ook andere solisten worden de laatste jaren steeds vaker uitgenodigd voor optredens op internationale balletgala’s en in buitenlandse producties. In Ballerina richt Het Nationale Ballet de schijnwerpers op de virtuositeit, elegantie en persoonlijke artisticiteit van zijn vrouwelijke én mannelijke solisten.

In Ballerina – waarvan slechts vier voorstellingen te zien zijn – kunt u hen bewonderen in pas de deux uit het (neo)klassieke repertoire én in eigentijdse werken. De focus ligt zeker ook op de artistieke en persoonlijke invulling die de dansers aan hun rol geven. De duetten worden gecombineerd met de Grand Pas Classique uit Paquita, in de nieuwe productie van Het Nationale Ballet.

Angela Sterling ©
Angela Sterling ©
Angela Sterling ©

Paquita

Grand Pas Classique
Een belangrijk onderdeel van dit programma vormt de Grand Pas Classique uit Paquita, waarin naast een stersolistenpaar ook tal van andere solisten en halfsolisten schitteren te midden van het corps de ballet.

Majestueuze elegantie
Naast een ijzersterke techniek vereist de choreografie, die aan het Spaanse hof speelt, een majestueuze elegantie. Dit komt ook tot uiting in de exclusieve kostuums en op het Spaanse Alhambra geïnspireerde decor van François-Noël Cherpin.

Nieuwe versie
In deze nieuwe, unaniem lovend ontvangen productie, laat Rachel Beaujean, hoofd artistieke staf, een fris licht schijnen op dit pure dansdivertissement uit het verhalende negentiende-eeuwse ballet. Het gaat hierbij om een bewerking uit 2012 van dit ballet van Marius Petipa (1818-1910), Frans balletdanser en choreograaf. Hij wordt geëerd als een van de invloedrijkste personen van het ballet ooit. Een eeuw na zijn dood wordt de kunstvorm nog steeds gedomineerd door de erfenis die hij aan het ballet naliet.

Met medewerking van leerlingen van de Nationale Balletacademie.
 

Dansers

Woensdag 14 mei 2014 (première)
Anna Tsygankova - Jozef Varga

Vrijdag 16 mei 2014
Maia Makhateli - Artur Shesterikov

Maandag 19 mei 2014
Jurgita Dronina - Casey Herd

Dinsdag 20 mei 2014
Anna Tsygankova - Jozef Varga

Romeo en Julia (balkon-pas de deux)

Rudi van Dantzig maakte zijn balletversie van Shakespeares beroemde liefdestragedie in 1967. Zijn Romeo en Julia was het eerste avondvullende ballet van Nederlandse makelij. De balkon-pas de deux is mede door de muziek van Prokofjev een van de hoogtepunten uit het ballet en is de enige scène waarin Romeo en Julia samen echt gelukkig zijn.

Choreograaf: Rudi van Dantzig

Hij begon zijn danscarrière in 1952 bij Sonia Gaskells gezelschap Ballet Recital, de voorloper van Het Nationale Ballet. Na de oprichting in 1961 van Het Nationale Ballet werd hij bij het gezelschap huischoreograaf en was hij tussen 1971 en 1991 artistiek leider.

Duet

Christopher Wheeldon behoort samen met Alexei Ratmansky (o.a. Don Quichot) tot de meest geprezen choreografen van nu. Duet maakte Wheeldon op Ravels weemoedige Pianoconcert in G majeur.

Choreograaf: Christopher Wheeldon

Choreograaf Christopher Wheeldon is sinds 2012 lid van de artistieke staf van The Royal Ballet in Londen.

Wheeldon studeerde in 1991 af aan The Royal Ballet School, waarna hij toetrad tot The Royal Ballet. In 1993 werd hij uitgenodigd om bij het New York City Ballet te komen dansen, waar hij in 1998 werd bevorderd tot tweede solist. In 2000 beëindigde hij zijn danscarrière en begon zijn loopbaan als choreograaf. Sinds 2012 is hij lid van de artistieke staf van The Royal Ballet in Londen.

Dansers

Woensdag 14 mei 2014 (première)
Vrijdag 16 mei 2014
Maandag 19 mei 2014
Dinsdag 20 mei 2014
Anna Tsygankova - Jozef Varga

Manon (slaapkamer pas de deux)

Sir Kenneth McMillan (1929-1992) wordt beschouwd als de onbetwiste meesterchoreograaf van de romantische pas de deux. De ‘slaapkamer pas de deux’ uit zijn ballet Manon is een van de meest schrijnende liefdesduetten van de 20ste eeuw.

Choreograaf: Kenneth MacMillan

MacMillan begon met dansen op twaalfjarige leeftijd en volgde daarna de opleiding bij Sadler’s Wells, de tegenwoordige school van The Royal Ballet (Londen, Verenigd Koninkrijk). Maar een slopende plankenkoorts hield hem af van succes als danser. In het werk als choreograaf vond hij een plek voor zijn talenten. Veertig jaar diende MacMillan The Royal Ballet, onder meer als artistiek leider en choreograaf en als ‘principal choreographer’. Van MacMillan wordt wel eens gezegd dat hij wereldberoemd in Groot-Brittannië zou zijn.

Raymonda

De pas de dix uit Raymonda (1898), ook bekend als de Grand Pas Classique Hongrois, wordt beschouwd als een van de absolute meesterwerken van de grootmeester van het klassieke ballet, Marius Petipa (1818-1910).

Choreograaf: Marius Petipa

Marius Petipa (1818-1910), zoon van de Franse balletmeester Jean Petipa, maakte zijn dansdebuut in 1828, in een door zijn vader ingestudeerde versie van Pierre Gardels Le Dansomanie. In 1847 werd hij benoemd tot danser bij de Keizerlijke Theaters in Sint-Petersburg. Zeven jaar later werd hij leraar aan de Keizerlijke Balletschool in diezelfde stad.

Dansers

Woensdag 14 mei 2014 (première)
Vrijdag 16 mei 2014
Larissa Lezhnina - Artur Shesterikov

Maandag 19 mei 2014
Victoria Ananyan - Vito Mazzeo

Dinsdag 20 mei 2014
Larissa Lezhnina - Isaac Hernández

Tchaikovsky Pas de Deux

George Balanchines Tchaikovsky Pas de Deux is een feestelijk en virtuoos kleinood dat al meer dan vijftig jaar steeds nieuwe generaties solisten laat schitteren. In het duet is Balanchine op een speelse manier omgesprongen met de tradities van de klassiek-romantische pas de deux, die hij telkens nét even anders presenteert: met speelse flair en met een fris, pittig en uiterst dynamisch duet als resultaat.

Choreograaf: George Balanchine

Balanchine wordt alom beschouwd als de grootste dansvernieuwer van de twintigste eeuw. Zijn balletten schitteren met name door de razendknappe architectonische opbouw van de choreografische patronen en dansthema’s waarmee hij de ruimte bespeelt. Zijn werk is even vernieuwend, inventief en tijdloos als bijvoorbeeld schilderijen van Picasso of muziek van Stravinsky. 

Dansers

Woensdag 14 mei 2014 (première)
Vrijdag 16 mei 2014
Maandag 19 mei 2014
Dinsdag 20 mei 2014
Maia Makhateli - Remi Wörtmeyer

Replay (wereldpremière)

Voor zijn nieuwe choreografie koos Ted Brandsen een bewerking voor piano uit The Hours van Philip Glass. “Ik wil het mysterie in die muziek benadrukken. Het ‘zoekende’ erin vind ik mooi, de lading van het naderende afscheid, van het steeds weer proberen, waarna dan toch het einde volgt. Meer wil ik er niet over zeggen, er moet ruimte blijven voor eigen interpretatie.”

Choreograaf: Ted Brandsen

Sindsdien creëerde Brandsen meerdere balletten waaronder Coppelia (2008), Verge (2013) en Mata Hari (2016). Vanaf 2012 is hij directeur van Het Nationale Ballet.

Dansers

Woensdag 14 mei 2014 (wereldpremière)
Vrijdag 16 mei 2014
Maandag 19 mei 2014
Dinsdag 20 mei
Igone de Jongh - Vito Mazzeo

The Old Man and Me

Hans van Manen, vaste choreograaf bij Het Nationale Ballet, maakte in 1996 het duet The Old Man and Me voor Gerard Lémaître en Sabine Kupferberg van Nederlands Dans Theater III. Het werk. een luchtige ode aan de liefde, op elke leeftijd tijdloos, gaat nu in première bij Het Nationale Ballet. ‘Van Manen schrijft niet met woorden maar met gebaren’, schreef Trouw toentertijd.

Choreograaf: Hans van Manen

Ook internationaal is zijn naam een begrip, getuige de ruim vijftig buitenlandse gezelschappen die zijn balletten uitvoeren. Tot de internationale sterren die zijn balletten hebben vertolkt behoren Anthony Dowell, Marcia Haydée, Natalia Makarova en Rudolf Nureyev. Inmiddels heeft Van Manen meer dan 150 balletten gecreëerd. Hans van Manen is naast choreograaf ook tien jaar als fotograaf actief geweest; zijn werk was internationaal in boekvorm en op tentoonstellingen te zien.

Dansers

Woensdag 14 mei 2014 (première)
Vrijdag 16 mei 2014
Maandag 19 mei 2014
Dinsdag 20 mei 2014
Larissa Lezhnina - Alexander Zhembrovskyy

Muziek

Muziek
Paquita: Ludwig Minkus e.a., in een arrangement van John Lanchbery

Manon: Jules Massenet
Duet: Maurice Ravel
Raymonda: Alexander Glazoenov
Romeo en Julia: Sergej Prokofjev
Tchaikovsky-pas de deux: Pjotr Iljitsj Tsjaikovski
The Old Man and Me: John Cale, Igor Stravinsky, Wolfgang Amadeus Mozart

Live begeleiding door Holland Symfonia, de vaste partner van Het Nationale Ballet en het Nederlands Dans Theater in live symfonische begeleiding. In Ballerina staat het orkest onder leiding van Matthew Rowe.

Inleidingen

Het Nationale Ballet verzorgt inleidingen voorafgaand aan iedere voorstelling in Nationale Opera & Ballet. Deze beginnen 45 minuten vóór aanvang en vinden plaats in de foyer op het tweede balkon. Bij producties buiten Nationale Opera & Ballet zijn de inleidingen op de betreffende locatie. Deskundigen geven achtergrondinformatie en interessante details over de betreffende productie en over Larissa Lezhnina.

De inleidingen zijn gratis toegankelijk op vertoon van een geldig plaatsbewijs voor de voorstelling van die dag.

Luister hier naar de inleiding van Ballerina, ingesproken door Jacq. Algra.
 

Programmaboek

U kunt hier het programmaboek voor Ballerina downloaden (PDF, 2.2 Mb)

Programmaboek