Home

Wayne McGregor

Gastchoreograaf

Choreograaf Wayne McGregor (1970, Stockport, Verenigd Koninkrijk) staat bekend om de baanbrekende dwarsverbanden die hij aanbrengt tussen dans, film, muziek, visuele kunst, technologie en wetenschap. Zijn werk wordt gekenmerkt door kracht en een rauwe emotionaliteit.

Met zijn dansgezelschap Random Dance is hij te gast bij het Londense Sadler’s Wells, een van de meest prestigieuze danshuizen ter wereld. Random Dance was de voorbije jaren meerdere malen te zien in Nationale Opera & Ballet, het meest recent met FAR in 2012.

McGregor is ook actief als gastchoreograaf: hij werkt voor het ballet van het Teatro alla Scala in Milaan, het Stuttgarter Ballett, het Bolsjoj Ballet en The Royal Ballet. McGregor heeft ook videoclips gemaakt voor onder andere de popbands Radiohead en Atoms for Peace, en installaties voor The Hayward, Saatchi Gallery en Centre Pompidou. Verder was McGregor verantwoordelijk voor het regisseren van beweging in verschillende theater- en filmproducties, waaronder Harry Potter and the Goblet of Fire.

McGregors werk is veelvuldig bekroond. Zo kreeg hij voor Infra (2008) de Critics’ Circle Award, de South Bank Show Award en de Benois de la Danse-prijs voor Beste Choreografie. Chroma (2006) is gemaakt in opdracht van The Royal Ballet. Sindsdien is Chroma door veel gezelschappen wereldwijd op het repertoire genomen, waaronder National Ballet of Canada, Boston Ballet, San Francisco Ballet en Alvin Ailey American Dance Theater. Chroma is McGregors debuut bij Het Nationale Ballet. De choreografie is bekroond met de Critics’ Circle Award, de South Bank Show Award, de Olivier Award voor beste nieuwe dansproductie en de Golden Mask Award.

In mei 2015 ging bij The Royal Ballet zijn eerste avondvullende ballet in première, Woolf Works.

In seizoen 2014-2015 maakt McGregor zijn debuut bij Het Nationale Ballet met Chroma in Cool Britannia.

Prijzen:

 • 2012, Golden Mask Award, Critics’ Prize voor Chroma (Rusland)
 • 2011, Commandeur in de Orde van het Britse Rijk (CBE) (Verenigd Koninkrijk)
 • 2009, Benois de la Danse, voor Beste Choreografie voor Infra
 • 2009, South Bank Show Award (Dance) (Verenigd Koninkrijk) voor Entity & Infra
 • 2009, Critics’ Circle Award (Choreografie, Klassiek) voor Infra
 • 2007, Olivier Award Beste nieuwe dansproductie (Verenigd Koninkrijk) voor Chroma
 • 2007, South Bank Show Award (Dance) (Verenigd Koninkrijk) voor Chroma
 • 2007, Critics’ Circle Award (Choreografie, Klassiek) voor Chroma
 • 2006, Critics’ Circle Award (Choreography, Modern) voor Amu
  2006, Critics’ Circle Award (Choreography, Klassiek) voor Infra