Home

Remi Wörtmeyer

Eerste solist

Australiër Remi Wörtmeyer (Adelaide) trad in 2010 als grand sujet in dienst bij Het Nationale Ballet en werd een jaar later bevorderd tot tweede solist. Sinds 2013 is hij eerste solist van ons gezelschap.Hij is opgeleid aan de Australian Ballet School en danste aansluitend bij The Australian Ballet in Melbourne en, gedurende een jaar, bij het American Ballet Theatre in New York. Hij is winnaar van de Walter Burke Award (2005) en won zilver tijdens de achtste Asian Pacific International Ballet Competition in 2001.
In 2013 werd hij geëerd met de Alexandra Radius Prijs. Een jaar later ontving hij de publieksprijs tijdens het Dance Open Festival in Sint-Petersburg en in 2016 werd hij tijdens hetzelfde festival uitverkoren tot Mr. Expressivity.

In 2014 ging Homebody, een multidisciplinaire voorstelling van theatergroep ODD Continent, waarvoor Remi de choreografie maakte, in première in de Stadsschouwburg Amsterdam. In 2016 bracht het gezelschap Morning Blossoms uit, waarvoor hij opnieuw de choreografie verzorgde. Sindsdien creëerde hij diverse choreografieën die regelmatig worden uitgevoerd tijdens internationale balletgala’s. Tijdens het Gala (2018) van Het Nationale Ballet ging Remi’s nieuwste creatie You Before Me in première. Voor het programma Beethoven, in juni te zien bij Het Nationale Ballet, creëert Remi samen met Wubkje Kuindersma en Ernst Meisner een nieuwe productie.

 

cv

 • Bij Het Nationale Ballet sinds:  2010
 • Geboorteplaats:  Adelaide (Australië)
 • Loopbaan bij Het Nationale Ballet:  Eerste solist (2013), tweede solist (2011), grand sujet (2010)
 • Danste eerder bij:  Australian Ballet Company (Melbourne, Australië), American Ballet Theatre (New York City, Verenigde Staten)
 • Prijzen:  2017, 'Outstanding performance by a Male Dancer' - Critic's Choice; 2016, Mr Expressivity, Dance Open Festival, Sint-Petersburg (Rusland); 2014, Publieksprijs, Dance Open Festival, Sint-Petersburg (Rusland); 2013, Alexandra Radius Prijs; 2005, Walter Bourke Award (Australië); 2001, 8ste Asian Pacific International Ballet Competition Tokio, Japan), 2e;
  di 28 jan De Volkskrant, 21 maart 2011

  Het meeste indruk maken de solisten Remi Wörtmeyer als de naïeve Aminta en Marisa Lopez als de verscheurde Sylvia. Vooral Wörtmeyer maakt met komieke loopjes a la Charlie Chaplin een aandoenlijk personage van zijn vurig verlangende maar tekortschietende herder. (Sylvia)

  di 28 jan Noordhollands Dagblad, 18 maart 2011

  Remi Wörtmeyer verrast door Aminta neer te zetten als een poëtische persoonlijkheid en is in staat het publiek mee te laten delen in zijn liefdespijn. (Sylvia)