Home

Remi Wörtmeyer

Eerste solist

Australiër Remi Wörtmeyer (Adelaide) trad in 2010 als grand sujet in dienst bij Het Nationale Ballet. Sinds 2013 is hij eerste solist van ons gezelschap. De afgelopen jaren ontwikkelde Remi zich ook als choreograaf.

Remi is opgeleid aan de Australian Ballet School en danste aansluitend bij The Australian Ballet in Melbourne en, gedurende een jaar, bij het American Ballet Theatre in New York. Hij is winnaar van de Walter Burke Award (2005) en won zilver tijdens de achtste Asian Pacific International Ballet Competition in 2001. In 2013 werd hij geëerd met de Alexandra Radius Prijs. Een jaar later ontving hij de publieksprijs tijdens het Dance Open Festival in Sint-Petersburg en in 2016 werd hij tijdens hetzelfde festival uitverkoren tot Mr. Expressivity.

De afgelopen jaren ontwikkelde Remi zich ook als choreograaf. Hij verzorgde de choreografie voor Homebody en Morning Blossoms van ODD Continent en maakte diverse pas de deux, die regelmatig te zien zijn tijdens internationale balletgala’s. Voor het programma Beethoven, in juni te zien bij Het Nationale Ballet, creëert hij samen met Wubkje Kuindersma en Ernst Meisner een nieuwe productie.

 

cv

 • Bij Het Nationale Ballet sinds:  2010
 • Geboorteplaats:  Adelaide (Australië)
 • Loopbaan bij Het Nationale Ballet:  Eerste solist (2013), tweede solist (2011), grand sujet (2010)
 • Danste eerder bij:  Australian Ballet Company (Melbourne, Australië), American Ballet Theatre (New York City, Verenigde Staten)
 • Prijzen:  2017, 'Outstanding performance by a Male Dancer' - Critic's Choice; 2016, Mr Expressivity, Dance Open Festival, Sint-Petersburg (Rusland); 2014, Publieksprijs, Dance Open Festival, Sint-Petersburg (Rusland); 2013, Alexandra Radius Prijs; 2005, Walter Bourke Award (Australië); 2001, 8ste Asian Pacific International Ballet Competition Tokio, Japan), 2e;
  di 28 jan De Volkskrant, 21 maart 2011

  Het meeste indruk maken de solisten Remi Wörtmeyer als de naïeve Aminta en Marisa Lopez als de verscheurde Sylvia. Vooral Wörtmeyer maakt met komieke loopjes a la Charlie Chaplin een aandoenlijk personage van zijn vurig verlangende maar tekortschietende herder. (Sylvia)

  di 28 jan Noordhollands Dagblad, 18 maart 2011

  Remi Wörtmeyer verrast door Aminta neer te zetten als een poëtische persoonlijkheid en is in staat het publiek mee te laten delen in zijn liefdespijn. (Sylvia)