Home

Matthew Rowe

muzikaal leider chef-dirigent balletorkest

Matthew Rowe (1969, Londen, Verenigd Koninkrijk) werd in januari 2013 aangesteld als muzikaal leider en chef-dirigent van Het Nationale Ballet. Hiermee is hij de eerste dirigent die deze beide posities tegelijk inneemt.

Matthew Rowe (1969, Londen, Verenigd Koninkrijk) werd in januari 2013 aangesteld als muzikaal leider van Het Nationale Ballet en chef-dirigent van Het Balletorkest. Hiermee is hij de eerste dirigent die deze beide posities tegelijk inneemt.

Opmerkelijke producties bij de Nationale Opera & Ballet waren bijvoorbeeld Christopher Wheeldons Cinderella, de Europese première van Alexei Ratmansky’s Firebird, de wereldpremière van Shen Wei’s Sacre du Printemps en vele choreografieën van Hans van Manen. Daarnaast is Rowe regelmatig gastdirigent bij andere grote dansgezelschappen, waaronder The Royal Ballet, Birmingham Royal Ballet, Koninklijk Zweeds Ballet en het ballet van het Wielki Theater in Warschau. Rowe is een graag geziene gast bij de BBC-orkesten. Ook is hij live commentator bij de BBC Proms Concerten, maakte hij een dirigeercursus voor de interactieve iWonder Guide van de BBC en werkte hij mee aan de BBC-serie Maestro. Hij staat bekend om zijn veelzijdigheid met een breed repertoire op het gebied van opera, ballet, eigentijdse muziek en begeleiding van stomme films zoals Charlie Chaplins City Lights en Sergej Eisensteins Pantserkruiser Potemkin. Recente projecten waren onder andere een Frank Zappa retrospectief met het Doelen Ensemble, de viering van de 100e verjaardag van John Cage in San Diego en een uitvoering van Bernsteins West Side Story ter gelegenheid van de viering van het 125-jarig bestaan van het Concertgebouw.