Home

Marijn Rademaker

Eerste solist

Marijn Rademaker (Nijmegen) had als kleine jongen talent voor sport en deed aan voetbal en tennis. Zijn ouders gaven hem uiteindelijk op voor balletles, omdat hij thuis altijd dansjes door de woonkamer maakte. Na zijn opleiding aan de Nationale Balletacademie in Amsterdam en aan de ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem studeerde hij in 2000 af aan de dansvakopleiding van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Daarna trad hij in dienst bij het Stuttgarter Ballett, waar hij in 2006 werd bevorderd tot eerste solist na zijn succesvolle debuut als Armand in Lady of the Camellias. Marijn danste hoofdrollen in vrijwel alle grote klassiek-romantische balletten zoals Het Zwanenmeer, The Sleeping Beauty, Notenkraker en Muizenkoning, Don Quichot, Giselle en La Sylphide. Hij werkte samen met een groot aantal choreografen als Wayne McGregor, Marco Goecke, Mauro Bigonzetti, Christian Spuck  en vele anderen. In 2011 debuteerde Marijn als gastsolist bij Het Nationale Ballet als Prins Florimund in The Sleeping Beauty. Sinds januari 2015 is hij eerste solist bij Het Nationale Ballet. Marijn werkt ook als balletmeester met de Junior Company van Het Nationale Ballet en Het Nationale Ballet. In 2016 studeerde hij met het Bundesjugendballett Marco Goecke's Äffi in bij Hamburger Ballett. In juni 2015 werd hij ambassadeur van Dance4Life.

Marijn won in 1999 de Aanmoedigingsprijs en in 2012 de Speciale Prijs van het Dansersfonds ’79. Voorts is hij winnaar van Der Faust (2006, beste danser in Duitsland), de Duitse Tanzpreis (2009, Future Award) en de Premio Apuli Arte Prijs (2009, Merit Award).

cv

 • Bij Het Nationale Ballet sinds:  2015
 • Geboorteplaats:  Nijmegen (Nederland)
 • Loopbaan bij Het Nationale Ballet:  Eerste solist (januari 2015)
 • Danste eerder bij:  Stuttgarter Ballett (Duitsland)
 • Opleiding:  Nationale Balletacademie/Hogeschool voor de Kunsten (Amsterdam, Nederland), ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten (Arnhem, Nederland), Koninklijk Conservatorium (Den Haag, Nederland)
 • Prijzen:  2010, Dance Europe (Outstanding Dancer 2009-2010) 2009, Premio Apuli Arte (Merit Award), Italië) 2009, Deutsche Tanzpreis (Future Award, Duitsland) 2006, De Faust (beste danser van Duitsland) 1999, Aanmoedigingsprijs Dansersfonds '79 (Nederland)
  wo 15 okt The Guardian

  “A knockout. The Stuttgart principal is excellent.”

  wo 15 okt Financial Times

  “Luminous in his musicality, outstanding.”

  wo 15 okt Stuttgarter Nachrichten

  “Der international erfolgreichste Solist des Stuttgarter Balletts. Feinliedrig gebaut, elegant in der Halting, gekront vom hellsten Blond: Der Hollander ist der geborene Balletprinz.”

  wo 15 okt Dance Europe

  “Elegant and blond, cool and controlled, an angel. The arms are expressive, musical and masculine. The body has almost perfect proportions. “