Home

Maia Makhateli

Eerste soliste

Maia Makhateli (Tbilisi, Georgië) is afkomstig  uit een echte dansfamilie. Haar vader leidt een balletschool in de Verenigde Staten en haar broer en is een internationaal veelgevraagde gastsolist en docent en tevens is hij oprichter van het internationale dansagentschap D&D.

Maia begon haar dansopleiding aan het Choreografisch Instituut van Chabukiani in Tbilisi. In 2002 verhuisde het gezin naar de Verenigde Staten, waar Maia studeerde aan de San Valley Ballet School in Idaho. Daarna danste ze vier jaar bij het Colorado Ballet. In 2006 maakte ze de overstap naar het Birmingham Royal Ballet, maar ze vond Engeland te ‘koud en grijs’ en auditeerde bij Het Nationale  Ballet, waar ze in 2007 als grand sujet werd aangenomen. In 2009 werd ze bevorderd tot tweede soliste; een jaar later volgde de benoeming tot eerste soliste.

Maia won diverse balletprijzen in de Verenigde Staten en werd in 2011 in haar geboorteland Georgië onderscheiden met de Nina Ananiashvili  & Gilbert Albert Star Award. In 2015 werd haar uitzonderlijke talent bekroond met de Alexandra Radius Prijs. In 2018 danste Maia als gastsolist bij het Roberto Bolle and Friends Opera Festival. Dit jaar werd ze genomineerd voor de prestigieuze Benois de la Danse, voor haar rol als Marguerite in La Dame aux Camélias.

cv

  • Bij Het Nationale Ballet sinds:  2007
  • Geboorteplaats:  Tblisi (Georgië)
  • Loopbaan bij Het Nationale Ballet:  Eerste soliste (oktober 2010), tweede soliste (2009), grand sujet (2007)
  • Danste eerder bij:  Colorado Ballet (Verenigde Staten), Birmingham Royal Ballet (Verenigd Koninkrijk)
  • Opleiding:  Tblisi Choreographic Institute of Cabukiani (Georgië)
  • Prijzen:  2015, Alexandra Radius Prijs 2011, Nina Ananiashvili & Gilbert Star Award (Georgië) 2002, Youth American Grand Prix 2002 (New York City, Verenigde Staten), finaliste 2002, Denver Ballet Guild's Young Dancer’s competition (Verenigde Staten), 1e 2002, Youth America Grand Prix Competition (Denver, Verenigde Staten), 2e 2001, Chabukiani-Balanchine Internationale Ballet Competitie 2001, Internationale Ballet Festival, ‘diplomat’ (Kazan, Rusland)