Magie, humor en virtuoze dans

Voor het eerst presenteert Het Nationale Ballet haar nieuwe seizoen samen met De Nationale Opera op één website, in een nieuwe vormgeving en een nieuwe huisstijl. Een logische stap na de geslaagde fusie van de twee gezelschappen en ons prachtige theater.

Het artistieke beleid en het profiel van het gezelschap is daarmee niet veranderd en ook in de komende jaren zal de eigenzinnige en succesvolle koers van Het Nationale Ballet worden voortgezet.

In dit nieuwe seizoen kunt u van ons een bijzonder programma verwachten, met maar liefst vier wereldpremières en twee belangrijke Nederlandse premières naast hernemingen van geliefde klassiekers, werken uit het wereldrepertoire en internationaal succesvolle stukken die voor ons gezelschap gemaakt zijn.

Een voor ons land nieuw verhalend ballet is La Dame aux Camélias, naar het beroemde verhaal van Alexandre Dumas fils. Een meesterwerk van de Amerikaans-Duitse choreograaf John Neumeier: psychologisch aangrijpend, visueel
sterk vormgegeven en zowel technisch als dramatisch enorm uitdagend voor de dansers.

Met spanning kijk ik ook uit naar de wereldpremières van grootmeester Hans van Manen en van opkomend talent Ernst Meisner, net als naar de creaties van topchoreografen David Dawson en Christopher Wheeldon, die Cool Britannia vertegenwoordigen, samen met Wayne Mc Gregor - voor het eerst bij HNB met zijn befaamde Chroma. Het Zwanenmeer, in de bevlogen interpretatie van de in 2012 overleden Rudi van Dantzig en met de schitterende decors en kostuums van Toer van Schayk, is één van de meest geliefde ‘klassiekers’ van ons repertoire en een mijlpaal in de Nederlandse dansgeschiedenis.
Op haar eigen wijze is ook Cinderella dat, een spectaculaire dansversie van het beroemde sprookje, vol magie, humor en virtuoze dans. Na successen in Amsterdam, San Francisco en New York komt deze eigentijdse familievoorstelling rond Kerst op veler verzoek terug. George Balanchine’s Jewels is een hoogtepunt in het oeuvre van de belangrijkste choreograaf van de twintigste eeuw, wiens werk een grote plaats in het repertoire van Het Nationale Ballet inneemt. Naast voorstellingen in ons eigen theater in Amsterdam en in diverse theaters in het land, zijn er optredens gepland in
Shanghai, Beijing, Hongkong, Parijs en Londen.

De vorig jaar opgerichte Junior Company, een uit twaalf jonge talentvolle dansers bestaand gezelschap, gaat een spannende samenwerking aan met cross-over danstheater-gezelschap ISH en brengt bovendien een kleutervoorstelling
en een nieuw tourneeprogramma door het hele land.

Een gala, veel voorstellingen, choreografische workshops, cursussen, educatieprogramma’s, speciale optredens door heel Nederland en internationale tournees: het wordt een uitdagend, gevarieerd en rijk jaar voor Het Nationale Ballet.
Ik nodig u van harte uit te komen kijken en geraakt te worden door het beste dat ballet te bieden heeft. Graag verwelkom ik u bij onze voorstellingen.

Ted Brandsen
Directeur Het Nationale Ballet