Home

Larissa Lezhnina

Eerste soliste

Na haar opleiding aan de befaamde Vaganova Academie in Sint-Petersburg schitterde Larissa Lezhnina (Sint-Petersburg, Rusland) diverse jaren als eerste soliste bij het Kirov Ballet, het huidige Ballet van het Marijinski Theater. Vooral haar vertolking van Aurora in The Sleeping Beauty leverde haar, ook internationaal, veel succes op. Op zoek naar nieuwe uitdagingen kwam Larissa Lezhnina in 1994 naar Het Nationale Ballet, waar zij sindsdien als eerste soliste danst. In 2006 won ze de Alexandra Radius Prijs en in 2010 werd ze geëerd met de Prijs van Verdienste van Dansersfonds ’79. In 2012 speelde Larissa een belangrijke rol in de documentaire De Balletmeesters, waarin filmmaakster Sonia Herman Dolz hoofd artistiek staf Rachel Beaujean en balletmeester – en partner van Larissa – Guillaume Graffin van nabij volgt.

Larisa Lezhnina beëindigde in juni 2014 haar danscarrière.

cv

 • Bij Het Nationale Ballet sinds:  1994
 • Geboorteplaats:  Sint Petersburg (Rusland)
 • Loopbaan bij Het Nationale Ballet:  Eerste soliste (1994)
 • Danste eerder bij:  Kirov Ballet (Sint Petersburg, Rusland)
 • Opleiding:  Vaganova School (Sint Petersburg, Rusland)
 • Prijzen:  2006, Alexandra Radius Prijs
  di 28 jan Telegraaf, 29 april 2011

  'Trois gnossiennes' blijft fascineren door de tegenstelling van de lichte Lezhnina en de sterke Casey Herd. (Hans van Manen - Meester van de dans)

  di 28 jan Financial Times, 16 februari 2011

  Larissa Lezhnina, voormalig eerste soliste van het Marijinsky Ballet is op haar best als Natalia, die schaduwen van Onegin's Tatiana laat zien als zuivere ‘Russische vrouw’. Haar ingetogen pijn en opgave zijn hartverscheurend wanneer ze op het einde de twee geliefden helpt weg te vluchten. (On the Dnieper)

  di 28 jan Telegraaf, 29 april 2011

  'Adagio Hammerklavier' krijgt met zijn adembenemende vertragingen een sublieme uitvoering van onder meer een intens geconcentreerde Larissa Lezhnina en een prachtig lyrische Anna Tsygankova. (Hans van Manen - Meester van de dans)