Home

Jozef Varga

Eerste solist

Na een carrière bij het Tsjechisch Ballet in Praag en het Zwitserse Ballett Zürich kwam Jozef Varga in 2007 naar Het Nationale Ballet, waar hij meteen een eerste-solistencontract kreeg. Jozef volgde zijn opleiding aan het Conservatorium voor Dans in Bratislava in zijn geboorteland en aan de Académie de Dance Classique Princesse Grace in Monte Carlo. Hij won prijzen op diverse buitenlandse balletcompetities en werd in 2010 onderscheiden met de Alexandra Radius Prijs. Jozef danste alle belangrijke rollen in het klassieke repertoire. Hij was te zien met Anna Tsygankova in Wheeldon’s Concerto Concordia en hij schitterde in het voorjaar van 2015, eveneens samen met Anna Tsygankova, op internationale Gala’s in Turkije en Sint- Petersburg.

cv

  • Bij Het Nationale Ballet sinds:  2007
  • Geboorteplaats:  Nove' Zamsky (Slowaakse Republiek)
  • Loopbaan bij Het Nationale Ballet:  Eerste solist (2007)
  • Danste eerder bij:  Nationale Ballet van Tsjechië (Tsjechië, Praag), Zürcher Ballett (Zürich, Zwitserland)
  • Opleiding:  Conservatorium voor Dans in Bratislava (Bratislava, Slowakije), Academie de Dance Classique Princesse Grace (Monte Carlo, Monaco), Conservatorium voor Dans (Bratislava, Slowakije)
  • Prijzen:  2008-2009, Alexandra Radius Prijs 1998, Eurocity Danscompetitie (Italië), 2e 1997, Internationaal Dansconcours (Wenen, Oostenrijk), 3e 1997, Internationaal Dansconcours (Györ, Hongarije), 2e
    di 28 jan De Telegraaf, april 2010

    In zes minuten lijkt een hele relatie voorbij te gaan: een man, een vrouw, toenadering, afscheid. Zo simpel en zo indringend. Jozef Varga en Michele Jimenez brengen het prachtig in beeld. (Theme & Variations)