Janine Dijkmeijer verlaat Het Nationale Ballet

Janine Dijkmeijer, zakelijk leider van Het Nationale Ballet, verlaat per 1 maart 2014 het gezelschap. Dijkmeijer, die sinds augustus 2012 aan het gezelschap verbonden was, wordt de nieuwe algemeen directeur van het Nederlands Dans Theater.

Ted Brandsen, artistiek directeur van Het Nationale Ballet: “Janine heeft een geweldige liefde voor en kennis van de danswereld in Nederland en ver daarbuiten. Wij danken Janine voor haar volledige toewijding en inzet voor Het Nationale Ballet in de afgelopen anderhalf jaar en feliciteren haar met deze mooie nieuwe stap in haar carrière.”

Janine Dijkmeijer richtte in 2003 het internationaal dansfilmfestival Cinedans op, dat in tien jaar tijd de hoogste rang van internationale dansfilmfestivals bereikte. Als cultureel ondernemer verzorgde Dijkmeijer bovendien het management van verschillende culturele instellingen. In 2009 richtte ze samen met choreografe Nicole Beutler het moderne dansgezelschap NBprojects op. Daarnaast oefende Dijkmeijer adviesfuncties uit bij onder meer de Raad voor Cultuur en het Fonds Podiumkunsten.

Gedurende haar danscarrière werkte Dijkmeijer met diverse choreografen zoals Krisztina de Châtel, Conny Janssen, Piet Rogie, LeineRoebana en Gideon Obarzanek in Australië (Chunky Move). In 1999 ontving ze de Gouden Theaterdansprijs (Gouden Zwaan) en de Prijs van Verdienste van het Dansersfonds '79.