Home

Artur Shesterikov

Eerste solist

Direct na afloop van een tourneevoorstelling van Het Zwanenmeer in 2012 werd Artur Shesterikov door artistiek directeur Ted Brandsen bevorderd tot eerste solist.
Zijn dansopleiding volgde Artur aan de Balletschool van het Staatstheater in zijn geboorteplaats Perm, een van de drie hoogst aangeschreven balletopleidingen in Rusland. In 2007 maakte hij de overstap van het Tsjaikovski Perm Ballet naar Het Nationale Ballet. Artur werd aangenomen als corps de ballet-danser, maar werd al spoedig bevorderd tot coryphée. In 2010 werd hij tweede solist en in 2012 eerste solist. Behalve in de meeste van de klassieke balletten, treedt hij op in werk van choreografen als George Balanchine, William Forsythe en Benjamin Millepied. Hij heeft gewerkt met onder anderen Krzysztof Pastor, Hans van Manen, John Neumeier, Christopher Wheeldon, Alexei Ratmansky, Natalia Makarova en Peter Wright.

Tijdens de International Ballet Competition ‘Arabesk’ in 2004 werd hij uitgeroepen tot ‘meest getalenteerde danser’. Tijdens het Gala van 2016 ontving Artur de felbegeerde en vermaarde Alexandra Radiusprijs, uit handen van de voormalig prima ballerina zelf. In 2017 kreeg hij vermeldingen in de categorie 'Outstanding performance by a male dancer' van Critic's Choice.

cv

  • Bij Het Nationale Ballet sinds:  2007
  • Geboorteplaats:  Perm (Rusland)
  • Loopbaan bij Het Nationale Ballet:  Eerste solist (2012), tweede solist (2010), coryphée (2009), corps de ballet (2007)
  • Danste eerder bij:  Perm Opera- en Ballettheater (Perm, Rusland)
  • Opleiding:  School voor Choreografie (Perm, Rusland)
  • Prijzen:  2017, 'Outstanding performance by a male dancer' van Critic's Choice; 2016 Alexandra Radius prijs; 2004, International Ballet Competition ‘Arabesk’, finalist