Home

Anna Tsygankova

Eerste soliste

Voordat Anna Tsygankova (Novosibirsk, Rusland) in 2007 naar Nederland kwam, had ze al een indrukwekkende solistencarrière achter de rug: ze danste bij het befaamde Bolsjoi Ballet in Moskou, bij het Hongaars Nationaal Ballet en bij het Ballett der Wiener Staatsoper. Anna is opgeleid aan de balletacademie in Novosibirsk en de Académie de Danse Classique Princesse Grace in Monte Carlo.
Ze heeft diverse internationale dansprijzen op haar naam staan en ontving in 2008, een jaar na haar aantreden bij Het Nationale Ballet, de Alexandra Radius Prijs. In 2011 volgde – voor haar rol als Kitri in Don Quichot – ook een nominatie voor de Zwaan voor de Meest Indrukwekkende Dansprestatie van de VSCD. Anna is een veelgevraagd soliste op buitenlandse dansgala’s. In 2014 werd zij onderscheiden met de Grand Prix van het Dance Open Festival in Sint-Petersburg en in 2016 werd zij hier uitgeroepen tot Mrs. Expressivity. Anna Tsygankova kreeg in 2016 tijdens de Nederlandse Dansdagen de Zwaan voor 'meest indrukwekkende dansprestatie' voor haar rol in Mata Hari van Het Nationale Ballet. In 2017 werd Anna uitgeroepen tot 'Best dancer of the year' door Critic's Choice en ontvangt zij de 'Prijs van Verdienste' van Dansersfonds '79.

Anna is ook te zien op de volgende DVD's: Cinderella, Notenkraker, Giselle & Don Quichot

cv

 • Bij Het Nationale Ballet sinds:  2008
 • Geboorteplaats:  Novosibirsk (Rusland)
 • Loopbaan bij Het Nationale Ballet:  Eerste soliste (2007)
 • Danste eerder bij:  Bolsjoi Ballet (Moskou, Rusland), Hongaars Nationale Ballet (Boedapest, Hongarije), Ballett der Wiener Staatsoper (Wenen, Oostenrijk)
 • Opleiding:  Balletacademie (Novosibirsk, Rusland), Academie de Dance Classique Princesse Grace (Monte Carlo, Monaco)
 • Prijzen:  2017, Prijs van Verdienste - Dansersfonds '79; 2017, Dancer of the year - Critic's choice; 2016, Zwaan voor meest indrukwekkende dansprestatie; 2016, Mrs. Expressivity Dance Open Festival, St. Petersburg; 2014, Grand Prix, Dance Open Festival, St. Petersburg; 2012, Nominatie Benois de la Danse; 2008, Alexandria Radius Prijs; 1996, Internationaal Balletconcours, brons; 1995, Prix de Lausanne (Zwitserland), zilver;
  di 28 jan De Telegraaf, 29 april 2011

  'Adagio Hammerklavier' krijgt met zijn adembenemende vertragingen een sublieme uitvoering van onder meer een intens geconcentreerde Larissa Lezhnina en een prachtig lyrische Anna Tsygankova. (Hans van Manen - Meester van de dans)

  di 28 jan Financial Times, 16 februari 2011

  Het lyrische 'Serenade' kreeg afgelopen weekend verheffende uitvoeringen door de vrouwen van het gezelschap, onder de bezielde muzikaliteit van Anna Tysgankova en Nadia Yanowsky als 'Russian Girl'. (Serenade, A la Russe)

  di 28 jan Het Parool, 9 april 2010

  Anna Tsygankova steelt de show. De überballerina gooit hier letterlijk haar haar los en toont zich ook in het moderne ballet een topatlete. (Theme & Variations)