De Spektakelaars

Wij zijn de Spektakelaars

Wij zijn de Spektakelaars, de jonge ambassadeurs van Nationale Opera & Ballet. We willen de middelbare scholieren in Nederland enthousiasmeren voor opera en ballet. Zelf zitten we ook op de middelbare school of zijn net klaar. Wij hebben allemaal een passie voor kunst en willen ons graag inzetten om Nationale Opera en Ballet aantrekkelijk te maken voor jongeren. Benieuwd of je met ons mee kunt doen? Stuur een bericht aan spektakelaars@operaballet.nl.

Instagram & meer

Wij hebben erg veel ideeën over de manier waarop we meer jongeren willen aanspreken. Er is onder andere al een Instagram-account, genaamd ‘spektakelaars’, waarop te zien is wat we zoal uitvoeren. Daarnaast lopen we mee met rondleidingen, kijken we achter de schermen en ontdekken het educatieve programma van Nationale Opera en Ballet. Ook krijgen we de gelegenheid om elke voorstelling te bekijken tijdens de generale repetitie.

Volg ons op Instagram

Wat gaan we doen?

De toekomst van de Spektakelaars biedt veel. Jong Nederland moet zich bewust worden van de pracht van opera en ballet én de vele kortingen die Nationale Opera en Ballet biedt. Dit proberen de Spektakelaars te bereiken door middel van social media. Ook zullen we in de nabije toekomst events en rondleidingen organiseren aansluitend aan een voorstelling, om jongeren de gelegenheid te geven alles rondom opera en ballet te ontdekken.

Facebook

Meer informatie

 

Afgelopen events

- 14 maart 2019 - Ballet: Het Zwanenmeer
- 22 februari 2019 - Ballet: Requiem
- 27 januari 2019 - Opera: Porgy & Bess
- 28 november 2018 - Opera: Il Barbiere di Siviglia
- 18 september 2018 - How to Wilhemus
- 20 juni 2018 - Opera: Tristan & Isolde
- 14 maart 2018 - We Shall not be Moved (Opera Forward Festival)
- 23 februari 2018 - Ballet: Don Quichot
- 3 februari 2018 - Opera: The Rake’s Progress

Tips voor opera en ballet groentjes

Als je nog nooit bij een opera- of balletvoorstelling bent geweest, weet je nog niet zo goed hoe alles werkt. Bereid je daarom voor en lees onderstaande tips.

  • Voordat de voorstelling begint moet je applaudisseren als de dirigent binnenkomt.
  • Als alleen de lichtjes op de rug van de stoelen aangaan, is er een minipauze. In deze pauze wordt waarschijnlijk het decor omgebouwd en sta je niet van je stoel op.
  • Als het grote licht aangaat is er een echte pauze of is het stuk afgelopen. Een pauze duurt meestal ongeveer 20 minuten.
  • Wees niet bang om te hoesten als dat nodig is. Wees stil, maar blijf leven.
  • Gebruik tijdens de voorstelling je telefoon niet, nooit.
  • Voor het begin van het stuk kan je bij de bar drankjes 'reserveren' voor in de pauze.
  • Bij opera's is er 'boventiteling' boven het toneel. Lees mee met de tekst, maar vergeet niet te genieten van de opera.
  • Er zijn wc's tussen de garderobes en op de eerste, tweede en derde verdieping.
  • Aan het einde van het stuk moet je langdurig applaudisseren. Oefen als het nodig is even thuis om het zo lang vol te houden.

Vlogs

How to Wilhelmus door de Spektakelaars
Spektakelaars Winterevent #2 - Don Quichot
Spektakelaars Winterevent #1 - The Rake's Progress

Interview

“Deze voorstelling is gewoon fucking cool”

We zijn zo blij dat we leven. Dat was het eerste wat De Spektakelaars zeiden toen we uit de unieke balletvoorstelling Dutch Doubles kwamen. We waren overrompeld. We voelden ons zo sterk! Het was een magische voorstelling. Wende had hetzelfde. “Toen ik dit maakte had ik dat gevoel al”. Een interview van Spektakelaar Josephine Borst met zangeres Wende Snijders over de voorstelling Dutch Doubles.

Lees verder

Minirecensies

Bij elke voorstelling van Nationale Opera en Ballet kan je op vertoon van je CJP- of Studentenpas korting krijgen op de kaartjes. Maar hoe weet je nou welke voorstelling jij écht niet mag missen?

 

Opera: Tannhaüser

Time flies when you are having fun!

Een opera van 4 uur én een kwartier. Wat een lange zit. Zo’n lange opera kan makkelijk saai worden, met te lange aria’s of eindeloos herhalende teksten…

MAAR integendeel, Tannhaüser voldoet geenszins aan deze verwachtingen. Het is een levendige, meeslepende en amuserende voorstelling. Na een druk en chaotisch beeld van een sexy orgie, inclusief dans en naaktheid, begint het verhaal van Tannhaüser. De succesvolle kunstenaar heeft genoeg van zijn luizenleven bij Venus, de liefdesgodin, en keert terug naar de aardse wereld. Na een weerzien met zijn voormalige liefje, Elisabeth, wordt er  een zangwedstrijd om de liefde van Elisabeth georganiseerd. Tannhaüser bezingt zijn tijd bij Venus, wat voor veel onbegrip en afkeuring onder het publiek zorgt. Samen met een aantal pelgrims vertrekt hij naar de Paus om vergeven te worden. Als hij terugkomt denkt Elisabeth echter dat hij er niet meer is, en haar verdriet hierover heeft fatale gevolgen. Tannhaüser heeft vervolgens een korte identiteitscrisis maar besluit uiteindelijk toch om op aarde te blijven en niet terug te keren naar Venus.

De passie spat alle vier de uren én het extra kwartier van het podium af. Hoewel de stem van Tannhaüser niet helemaal goed opgewarmd leek te zijn, schitteren vooral de vrouwelijke zangers. Een van de bediendes zingt maar kort, maar haar stem en emotie raken de luisteraar diep. Ook Elisabeth en Venus zijn sterke karakters met doordringende stemmen.

Wagner’s muziek sleept je aandacht het toneel op. Het begeleidt het verhaal vlekkeloos en zorgt dat iedere scene nóg spektakulairder is. 

Al met al zorgen het centrale thema van Tannhaüser’s rebellie, Wagner’s prachtige tonen en de gepassioneerde zangers voor een meeslepend stuk waarvan de duur korter lijkt te zijn dan die in werkelijkheid is.

Door: Fenna Visser, Spektakelaar

Ballet: Het Zwanenmeer

De Spektakelaars bij het ballet der balletten

Het Zwanenmeer is een heuse balletklassieker: vrijwel iedereen heeft ooit Tsjaikovski’s beroemde fluitmelodie gehoord, maar om deze nu in de context van dit grandioze ballet te zien, is een bijna transcendentale ervaring.

Sinds het ballet in 1877 in première ging, hebben talloze mensen deze voorstelling mogen aanschouwen en nu eindelijk waren de Spektakelaars ook aan de beurt. Ikzelf kende de muziek, maar had het ballet niet eerder gezien. Met de andere Spektakelaars kreeg ik de unieke kans om het stuk voor het eerst te zien tijdens de voorgenerale in een vrijwel lege zaal.

De zwaan heeft een bijna mythische plek in de kunsten: in de oudheid stond ze symbool voor nobele zuiverheid en vrouwelijke gratie. In Het Zwanenmeer symboliseert Odette, de witte zwaan, de puurheid en de oprechtheid in de idealen van de prins. De zwaan heeft echter ook een negatieve keerzijde, door het zwarte vlees dat schuilgaat onder de witte veren. Odile, de zwarte zwaan, staat dan ook symbool voor de materiële en sensuele verleidingen van het leven.

Het Zwanenmeer vertelt het verhaal van Prins Siegfried die op zijn achttiende verjaardag, door zijn moeder gevraagd wordt om een bruid te zoeken. Wanneer Siegfried met zijn beste vriend in een bos op jacht is, stuiten ze op een meer. Hier ontmoet Siegfried de zwaan Odette, die hem vertelt dat ze betoverd is. Siegfried is vastberaden om Odette tot zijn bruid te maken, maar of hem dit lukt valt nog te bezien.

Deze voorstelling is een visueel pareltje. Is het niet de sensationele muziek of de waanzinnige choreografie die je betovert, dan zullen de decors en kostuums dat zeker wel doen. Na elke decorwisseling wordt je verrast met alsmaar mooiere sets. Alleen het decoratelier van Het Nationale Ballet heeft de gave om een moeras romantisch te doen ogen.

Het Zwanenmeer illustreert de aloude keuze tussen liefde en lust. Staan we behoedzaam of hedonistisch in het leven? Door naar Het Zwanenmeer te gaan stel je jezelf de vraag: Ben ik de witte of de zwarte zwaan?

Door: Maurice van Schendel, Spektakelaar

Opera Recensies

Opera: Girls of the Golden West

Het stuk volgt de vastberaden Dame Shirley, en laat de harde mannenwereld van goudzoekers door de ogen van een vrouw zien.

Lees recensie


Opera: Porgy and Bess

Het prachtige decor was het eerste dat opviel: een groot, houten huis, lijkend op iets wat je in een speeltuin zou verwachten. Ook de coulissen, het achterpaneel en de vloer waren in een houtpatroon gehuld.

Lees recensie


Opera: Oedipe

Deze opera heeft een oud verhaal op een hele mooie manier in een nieuw jasje gestoken. Het is een vrij heftig verhaal, maar desondanks zeker het bezoeken waard voor opera-groentjes.

Lees recensie


Opera: Il Barbiere di Siviglia

Il Barbiere di Siviglia is misschien wel een van de bekendste opera’s ter wereld, en daarbij hoort natuurlijk een passend operatisch verhaal.

Lees recensie


Opera: Jenûfa

Het verhaal volgt een zware tijd in het leven van Jenûfa: ze wordt zwanger voordat ze getrouwd is, de vader van het kind laat haar in de steek, en dan, als het kind in het geheim geboren is, besluit haar pleegmoeder Jenûfa’s kind om het leven te brengen om Jenûfa zo voor de schande te beschermen.

Lees recensie


Opera: Die Zauberflöte

Deze opera is de perfecte combinatie van hele luchtige stukken en van hele serieuze stukken. Het is een perfect opstapje van de toegankelijke opera’s naar de zware opera’s.

Lees recensie


Opera: Les Contes d’Hoffmann

Een reusachtige poppenkast als decor, de Franse taal en engelachtige stemmen maken van Jacques Offenbachs opera Les Contes d’Hoffmann een fantastische uitvoering.

Lees recensie


Opera: Das Floss der Medusa

Deze voorstelling is perfect voor iemand die een opera wil zien die anders dan anders is! Das Floss der Medusa gaat over het fregat Medusa tijdens de tocht naar Afrika.

Lees recensie


Opera: La Boheme

De opera gaat over Rodolfo die met zijn drie erg grappige vrienden een atelier deelt in Parijs. Het is winter, en net wanneer zijn vrienden alvast vertrokken zijn om de stad in te gaan komt Mimi binnen, zijn buurmeisje, om een vuurtje te vragen voor een kaars.

Lees recensie


Opera: Eine Florentische Tragödie en Gianni Schicchi

Eine Florentische Tragödie gaat over een stoffenhandelaar, een echte workaddict, die zijn vrouw betrapt met een rijke prins. In Gianni Schicchi manipuleert een familie de erfenis van hun overleden oom met behulp van de sluwe Gianni Schicchi.

Lees recensie


Opera: Eliogabalo

Eliogabalo is een opera over een biseksuele tienerkeizer. Hij is verliefd op alles wat los en vast zit en kleedt zich in de meeste overdreven en volumineuze jurken. Hierin is hij niet alleen. De hele cast, ook het mannelijke deel, is gekleed in jurken met grote rokken tot de grond en de gekste hoofdtooien.

Lees recensie

Ballet Recensies

Ballet: Cinderella

Al na de eerste akte waren alle Spektakelaars om, wat een prachtig ballet is dit!

Lees recensie


Ballet: La Dame aux Camélias

Als je naar dit ballet toe gaat, hopend op de eenvoud van een sprookjesverhaal, dan zul je op z’n zachtst gezegd verbaasd weer naar huis gaan.

Lees recensie


Ballet: The New Classics

The New Classics is een moderne, energieke balletvoorstelling, bestaande uit drie sterk verschillende stukken. Niet alleen de 2 uur die deze voorstelling duurt, maar ook de ballerina’s vliegen letterlijk voorbij!

Lees recensie


Ballet: Grimm

Deze voorstelling is voor elke dansliefhebber. Het verhaal begint bij twee broers die aan het gamen zijn. Plotseling komen ze in een heel andere wereld terecht waar sprookjesfiguren zijn.

Lees recensie


Ballet: Dutch Doubles

Ben je ook maar enigszins geïnteresseerd in dans, zang of spektakel? Dan is Dutch Doubles echt iets voor jou. Deze prachtige voorstelling van ongeveer twee uur bevat vier balletten met live muziek óp het podium, in plaats van in de orkestbak.

Lees recensie


Ballet: Don Quichot

Het verhaal speelt zich af in Spanje en deze balletvoorstelling verplaatst je binnen een paar seconden naar het zonnige zuiden.

Lees recensie


Ballet: The Sleeping Beauty

The Sleeping Beauty is natuurlijk voor iedereen een welbekend verhaal (Doornroosje), daarom is het ook erg toegankelijk. Tijdens de choreografieën is niet alleen het dansen erg bijzonder, er is ook ontzettend veel te zien aan het decor.

Lees recensie


Ballet: Mata Hari

Deze voorstelling is perfect voor iemand die nog nooit naar een balletvoorstelling is geweest en er is voor iedereen wat wils!

Lees recensie