Spektakelaars

De Spektakelaars zijn de jongeren ambassadeurs van Nationale Opera & Ballet. Met hun eigen belangstelling voor deze kunstvormen zetten zij zich in om leeftijdsgenoten van 15 tot 20 jaar te enthousiasmeren voor opera en ballet. De Spektakelaars organiseren onder andere gratis events voor jongeren bij balletten en opera’s, geven rondleidingen backstage, schrijven recensies en interviews, en maken content voor Instagram over Nationale Opera & Ballet.

Blijf op de hoogte van en schrijf je in voor onze events via onze Insta (@spektakelaars).

Contact: spektakelaars@operaballet.nl

check aankomende events op instagram

How to Wilhelmus door de Spektakelaars
Spektakelaars Winterevent #2 - Don Quichot
Spektakelaars Winterevent #1 - The Rake's Progress
Backstage bij het Nationale Opera Koor

Spektakelaars Netwerk

Het Spektakelaars Netwerk is een groep jongeren die hun interesse in opera en/of ballet delen met de Spektakelaars. Als je je aanmeldt voor deze nieuwsbrief wordt je extra betrokken in onze projecten en wordt je uitgenodigd voor een aantal exclusieve evenementen door het jaar heen.

Wat krijg je van ons?

 • 1 à 2 exclusieve Spektakelaars Netwerk events per jaar met een speciaal programma waarbij je de anders Netwerkers kan ontmoeten
 • Backstage tours bij Nationale Opera & Ballet
 • Mogelijkheid om naar onze events te komen
 • Gratis last-minute kaartjes voor generale repetities van balletten/opera’s
   

In ruil zouden wij het waarderen als je:

 • Feedback geeft op onze social media/geschreven content
 • Onze events deelt in je eigen social media stories
 • Ideeën aandraagt voor content op Instagram of onze webpagina
 • Nieuwe Spektakelaars Netwerk leden uitnodigt
   

schrijf je in voor het Spektakelaars Netwerk

Tips voor opera en ballet groentjes

Als je nog nooit bij een opera- of balletvoorstelling bent geweest, weet je nog niet zo goed hoe alles werkt. Bereid je daarom voor en lees onderstaande tips.

 • Voordat de voorstelling begint, moet je applaudisseren als de dirigent binnenkomt.
 • Als alleen de lichtjes op de rug van de stoelen aangaan, is er een minipauze. In deze pauze wordt waarschijnlijk het decor omgebouwd en sta je niet van je stoel op.
 • Als het grote licht aangaat is er een echte pauze of is het stuk afgelopen. Een pauze duurt meestal ongeveer 20 minuten.
 • Wees niet bang om te hoesten als dat nodig is. Wees stil, maar blijf leven.
 • Gebruik tijdens de voorstelling je telefoon niet, nooit.
 • Voor het begin van het stuk kan je bij de bar drankjes 'reserveren' voor in de pauze.
 • Bij opera's is er 'boventiteling' boven het toneel. Lees mee met de tekst, maar vergeet niet te genieten van de opera.
 • Er zijn wc's tussen de garderobes en op de eerste, tweede en derde verdieping.
 • Aan het einde van het stuk moet je langdurig applaudisseren. Oefen als het nodig is even thuis om het zo lang vol te houden.

Interview

“Deze voorstelling is gewoon fucking cool.” - Wende Snijders

We zijn zo blij dat we leven. Dat was het eerste wat De Spektakelaars zeiden toen we uit de unieke balletvoorstelling Dutch Doubles kwamen. We waren overrompeld. We voelden ons zo sterk! Het was een magische voorstelling. Wende had hetzelfde. “Toen ik dit maakte had ik dat gevoel al”. Een interview van Spektakelaar Josephine Borst met zangeres Wende Snijders over de voorstelling Dutch Doubles.

Lees verder

Minirecensies

Bij elke voorstelling van Nationale Opera en Ballet kan je op vertoon van je CJP- of Studentenpas korting krijgen op de kaartjes. Maar hoe weet je nou welke voorstelling jij écht niet mag missen?

 

Ballet: Notenkraker en muizenkoning

Er is niet één voorstelling die beter het feestgevoel van december uitbeeldt, dan dit ballet.

Hoewel het oorspronkelijke verhaal niet Nederlands is, past deze versie, gemaakt door NO&B, perfect bij onze feestdagen. We volgen de kleine Clara en haar broertje Frits tijdens de sinterklaasdagen in haar Amsterdamse grachtenpand. Buiten wordt er geschaatst, het sneeuwt en wanneer het tijd is voor cadeaus komen zelfs Sint en Piet even langs. Gedurende de avond ontmoeten we een opvallende gast op het sinterklaasfeest, meneer Drosselmeijer, en zijn behoorlijk knappe neef. Clara heeft een notenkrakerpop van de Sint gekregen, maar na een ruzie met haar broertje breekt deze. De heer Drosselmeijer repareert hem, maar dan moet Clara naar bed. In haar droom wordt ze volwassen en vecht ze zij aan zij met de notenkraker, die er nu uitziet als de knappe neef, tegen de muizenkoning. Daarna reizen ze door allerlei exotische landen waar we de gasten van het sinterklaasfeest opnieuw tegenkomen.

Alles aan deze voorstelling is ontzettend mooi. De decors zijn erg realistisch, vooral Amsterdam is zo herkenbaar dat je het gevoel krijgt dat je diezelfde straat na afloop van de voorstelling per ongeluk zou kunnen vinden. Ook de kostuums van de personages zijn prachtig, en, omdat we door zoveel landen reizen, krijgen we er ontzettend veel te zien. Denk bijvoorbeeld aan een Arabische koning, een Griekse God en een Chinese krijgster. De exotische landen en karakters bieden een fijne afwisseling binnen de feestsferen. Zo wordt het verhaal niet te eentonig of te knuffelig. Hoewel je de naam Tsjaikovski misschien niet herkent, is zijn muziek juist wel enorm herkenbaar. Het wordt in een aantal kerstfilms en reclames gebruikt. En, voordat je het weet, ben je samen met de rest van het publiek de bekendste melodietjes mee aan het neuriën.

Al met al is de Notenkraker een feest om naar te kijken. Het verhaal is goed te volgen, alles wat er op het podium gebeurt is beeldschoon en nadat je de voorstelling gezien hebt, voelt het toch even iets meer als een feestmaand. Deze voorstelling mag eigenlijk niet ontbreken tussen de andere feesttradities.

Sarah van Leeuwen, spektakelaar

Opera: Tannhaüser

Time flies when you are having fun!

Een opera van 4 uur én een kwartier. Wat een lange zit. Zo’n lange opera kan makkelijk saai worden, met te lange aria’s of eindeloos herhalende teksten…

MAAR integendeel, Tannhaüser voldoet geenszins aan deze verwachtingen. Het is een levendige, meeslepende en amuserende voorstelling. Na een druk en chaotisch beeld van een sexy orgie, inclusief dans en naaktheid, begint het verhaal van Tannhaüser. De succesvolle kunstenaar heeft genoeg van zijn luizenleven bij Venus, de liefdesgodin, en keert terug naar de aardse wereld. Na een weerzien met zijn voormalige liefje, Elisabeth, wordt er  een zangwedstrijd om de liefde van Elisabeth georganiseerd. Tannhaüser bezingt zijn tijd bij Venus, wat voor veel onbegrip en afkeuring onder het publiek zorgt. Samen met een aantal pelgrims vertrekt hij naar de Paus om vergeven te worden. Als hij terugkomt denkt Elisabeth echter dat hij er niet meer is, en haar verdriet hierover heeft fatale gevolgen. Tannhaüser heeft vervolgens een korte identiteitscrisis maar besluit uiteindelijk toch om op aarde te blijven en niet terug te keren naar Venus.

De passie spat alle vier de uren én het extra kwartier van het podium af. Hoewel de stem van Tannhaüser niet helemaal goed opgewarmd leek te zijn, schitteren vooral de zangeressen. Een van de bediendes zingt maar kort, maar haar stem en emotie raken de luisteraar diep. Ook Elisabeth en Venus zijn sterke karakters met doordringende stemmen.

Wagner’s muziek sleept je aandacht het toneel op. Het begeleidt het verhaal vlekkeloos en zorgt dat iedere scene nóg spektakulairder is. 

Al met al zorgen het centrale thema van Tannhaüser’s rebellie, Wagner’s prachtige tonen en de gepassioneerde zangers voor een meeslepend stuk waarvan de duur korter lijkt te zijn dan die in werkelijkheid is.

Door: Fenna Visser, Spektakelaar

Opera Recensies

Opera: Girls of the Golden West

Het stuk volgt de vastberaden Dame Shirley, en laat de harde mannenwereld van goudzoekers door de ogen van een vrouw zien.

Lees recensie


Opera: Porgy and Bess

Het prachtige decor was het eerste dat opviel: een groot, houten huis, lijkend op iets wat je in een speeltuin zou verwachten. Ook de coulissen, het achterpaneel en de vloer waren in een houtpatroon gehuld.

Lees recensie


Opera: Oedipe

Deze opera heeft een oud verhaal op een hele mooie manier in een nieuw jasje gestoken. Het is een vrij heftig verhaal, maar desondanks zeker het bezoeken waard voor opera-groentjes.

Lees recensie


Opera: Il Barbiere di Siviglia

Il Barbiere di Siviglia is misschien wel een van de bekendste opera’s ter wereld, en daarbij hoort natuurlijk een passend operatisch verhaal.

Lees recensie


Opera: Jenûfa

Het verhaal volgt een zware tijd in het leven van Jenûfa: ze wordt zwanger voordat ze getrouwd is, de vader van het kind laat haar in de steek, en dan, als het kind in het geheim geboren is, besluit haar pleegmoeder Jenûfa’s kind om het leven te brengen om Jenûfa zo voor de schande te beschermen.

Lees recensie


Opera: Die Zauberflöte

Deze opera is de perfecte combinatie van hele luchtige stukken en van hele serieuze stukken. Het is een perfect opstapje van de toegankelijke opera’s naar de zware opera’s.

Lees recensie


Opera: Les Contes d’Hoffmann

Een reusachtige poppenkast als decor, de Franse taal en engelachtige stemmen maken van Jacques Offenbachs opera Les Contes d’Hoffmann een fantastische uitvoering.

Lees recensie


Opera: Das Floss der Medusa

Deze voorstelling is perfect voor iemand die een opera wil zien die anders dan anders is! Das Floss der Medusa gaat over het fregat Medusa tijdens de tocht naar Afrika.

Lees recensie


Opera: La Boheme

De opera gaat over Rodolfo die met zijn drie erg grappige vrienden een atelier deelt in Parijs. Het is winter, en net wanneer zijn vrienden alvast vertrokken zijn om de stad in te gaan komt Mimi binnen, zijn buurmeisje, om een vuurtje te vragen voor een kaars.

Lees recensie


Opera: Eine Florentische Tragödie en Gianni Schicchi

Eine Florentische Tragödie gaat over een stoffenhandelaar, een echte workaddict, die zijn vrouw betrapt met een rijke prins. In Gianni Schicchi manipuleert een familie de erfenis van hun overleden oom met behulp van de sluwe Gianni Schicchi.

Lees recensie


Opera: Eliogabalo

Eliogabalo is een opera over een biseksuele tienerkeizer. Hij is verliefd op alles wat los en vast zit en kleedt zich in de meeste overdreven en volumineuze jurken. Hierin is hij niet alleen. De hele cast, ook het mannelijke deel, is gekleed in jurken met grote rokken tot de grond en de gekste hoofdtooien.

Lees recensie

Ballet Recensies

Ballet: Het Zwanenmeer

Het Zwanenmeer is een heuse balletklassieker: vrijwel iedereen heeft ooit Tsjaikovski’s beroemde fluitmelodie gehoord

Lees recensie


Ballet: Cinderella

Al na de eerste akte waren alle Spektakelaars om, wat een prachtig ballet is dit!

Lees recensie


Ballet: La Dame aux Camélias

Als je naar dit ballet toe gaat, hopend op de eenvoud van een sprookjesverhaal, dan zul je op z’n zachtst gezegd verbaasd weer naar huis gaan.

Lees recensie


Ballet: The New Classics

The New Classics is een moderne, energieke balletvoorstelling, bestaande uit drie sterk verschillende stukken. Niet alleen de 2 uur die deze voorstelling duurt, maar ook de ballerina’s vliegen letterlijk voorbij!

Lees recensie


Ballet: Grimm

Deze voorstelling is voor elke dansliefhebber. Het verhaal begint bij twee broers die aan het gamen zijn. Plotseling komen ze in een heel andere wereld terecht waar sprookjesfiguren zijn.

Lees recensie


Ballet: Dutch Doubles

Ben je ook maar enigszins geïnteresseerd in dans, zang of spektakel? Dan is Dutch Doubles echt iets voor jou. Deze prachtige voorstelling van ongeveer twee uur bevat vier balletten met live muziek óp het podium, in plaats van in de orkestbak.

Lees recensie


Ballet: Don Quichot

Het verhaal speelt zich af in Spanje en deze balletvoorstelling verplaatst je binnen een paar seconden naar het zonnige zuiden.

Lees recensie


Ballet: The Sleeping Beauty

The Sleeping Beauty is natuurlijk voor iedereen een welbekend verhaal (Doornroosje), daarom is het ook erg toegankelijk. Tijdens de choreografieën is niet alleen het dansen erg bijzonder, er is ook ontzettend veel te zien aan het decor.

Lees recensie


Ballet: Mata Hari

Deze voorstelling is perfect voor iemand die nog nooit naar een balletvoorstelling is geweest en er is voor iedereen wat wils!

Lees recensie