Geef kleur aan Frida

Breng Frida's wereld tot leven

Het Nationale Ballet brengt een groots, nieuw en avondvullend ballet, Frida, geïnspireerd op het levensverhaal van Frida Kahlo - een van de meest intrigerende kunstenaars van de twintigste eeuw. Wij hebben uw hulp hard nodig om haar wereld tot leven te wekken.

De Mexicaanse Frida Kahlo liet zich niet weerhouden door het noodlot dat haar meermalen trof. Ze streed fanatiek tegen taboes en vóór vrouwenrechten. Haar kleurrijke zelfportretten vol symboliek zijn wereldberoemd. Een wereld vol droombeelden die voor haar echter werkelijkheid waren: “I never painted dreams. I painted my own reality”. Terugkerende thema’s en motieven zijn vlinders, vogels, skeletten, bladeren en herten, die gemoedstoestanden symboliseren als eenzaamheid, hoop, levenslust en -kracht, rust en troost. 

De makers
Choreografe Annabelle Lopez Ochoa raakte in de ban van de kunstenares door het zien van de film ‘Frida’ (2002): “... door die film zag ik in hoe ze haar pijn en immobiliteit in kunst heeft weten te transformeren”. Ted Brandsen, artistiek directeur van Het Nationale Ballet, vroeg haar deze fascinatie vorm te geven in een grootschalige voorstelling. Ochoa, voor wie nu een lang gekoesterde wens in vervulling gaat, wil vooral Kahlo’s gevoels- en belevingswereld verbeelden.

‘Feet, what do I need you for when I have wings to fly?’ – Frida Kahlo

 
Monnikenwerk

Inmiddels staan in ons Decoratelier en op onze Kostuumafdeling zo’n vijftig medewerkers te popelen om Frida’s wereld tot leven te wekken. Voor onze vakmensen ligt de lat nooit te hoog. Met het tot in de kleinste details vormgeven van deze droomachtige werkelijkheid, wagen ze zich aan een bijna onmogelijke opdracht.

'Frida vereist veel precisiewerk: de pruiken moeten haartje-voor-haartje worden ingestoken en iedere veer wordt voor het juiste kleureffect handmatig samengesteld.' – medewerker Kap & Grime

Levenskracht
Om volop kleur te geven aan dit gloedvolle universum hebben wij uw hulp hard nodig. Blaas nu samen met ons Frida de levenskracht in die Kahlo zo eigen was, door de totstandkoming van kostuums en decor financieel te ondersteunen.

Doneer online - kijk hieronder om te zien hoe wij u bedanken voor uw donatie

Draag bij aan de Zelfportretten

Om Frida’s zelfportretten en daarmee de verschillende levensfases in de voorstelling te verwerken, worden er 10 verschillende pruiken en rokken gemaakt. Ware kunstwerken op zich; in de haren van de pruiken liggen bijvoorbeeld unieke symbolische figuren vervlochten om diverse zelfportretten te vertolken, waardoor elke pruik, net als elke rok, een eigen karakter en betekenis krijgt.

Draag bij aan de dieren

Dieren bieden Frida in het algemeen rust en troost, ze geven haar haar levenslust terug.

Sponsor een van de drie vogels
De vogels zien we vooral wanneer zij eenzaam is. Zij staan voor vrijheid. Het maken van de vogels is erg arbeidsintensief: de veren dienen eerst zelf in elkaar gezet te worden, vanwege het beoogde kleurverloop. Daardoor wordt een natuurlijk - bij Frida passend - beeld mogelijk.

Sponsor het hertje
Herten staan in de wereld van Frida dikwijls voor de hoop die zij ondanks alle tegenslag toch altijd weer bleef koesteren. Het maken van een draagbaar gewei waarmee gedanst kan worden, wordt nog een hele klus.

'De constructie van het hertenkostuum vraagt veel aandacht, vooral het gewei; een grote, hoge vorm die vederlicht moet zijn om goed mee te kunnen dansen.' – medewerker Kostuumafdeling

Draag bij aan een schilderij

Om de verschillende stadia en belangrijke momenten in Frida’s leven te tonen, maken we 6 grote schilderijen op kubussen, geïnspireerd op het werk van Kahlo en dat van haar man Diego Rivera. Ze worden geschilderd door de kunstenaars uit het Decoratelier.

 

Doet u mee? Wij doen graag iets terug!

Als u bijdraagt aan dit nieuwe ballet, betrekken we u graag bij het creatieve proces achter de schermen. Elke bijdrage wordt buitengewoon op prijs gesteld.

€100 U ontvangt een prachtige, gesigneerde foto van het ballet waaraan u bijdraagt
€250 Tegenprestatie zoals hierboven, plus:
Uitnodiging voor het bijwonen van een exclusieve repetitie, nog voordat de wereldpremière van het nieuwe ballet plaatsvindt
€1.000 Plus:
U wordt uitgenodigd voor een lunch op het kostuumatelier met de kostuumontwerper
€1.500 Plus:
U wordt uitgenodigd voor een persoonlijk kijkje achter de schermen van het ballet Frida door decor- en kostuumontwerper Dieuweke van Reij
€2.500 Plus:
Persoonlijke ontmoeting met de choreografe en dansers
en naamsvermelding op de door u gesponsorde kubus

Doneer online

Wilt u bijdragen aan dit nieuwe ballet? Maak uw donatie o.v.v. ‘Frida’ over op rekeningnummer NL20 ABNA 0540179523 ten name van Stichting Nationale Opera & Ballet Fonds. Stelt u prijs op het ontvangen van de tegenprestaties, stuur dan svp ook een e-mail met uw naam en adresgegevens naar balletvrienden@operaballet.nl.

Krijg tot bijna de helft van uw gift terug

Als u een donatie doet t.b.v. het nieuwe ballet Frida, heeft u recht op belastingvoordeel. Daarmee kost uw gift netto een stuk minder. Lees hier meer.

Meer informatie:
balletvrienden@operaballet.nl
020 – 551 8218

In februari gaat Frida in première. Wat komt er eigenlijk allemaal kijken bij het creëren van een gloednieuw ballet? In een vierdelige making-of serie nemen we je mee behind the scenes.
Volg Milouska Meulens achter de schermen van Het Nationale Ballet tijdens de creatie van het gloednieuwe ballet Frida. In de eerste aflevering van Becoming Frida leren we meer over de kunstenares en hoe choreograaf Annabelle Lopez Ochoa dit naar dans vertaalt.