Het Nationale Ballet presenteert

Romeo en Julia

Deze voorstelling was te zien in seizoen 2012 / 2013

Als eerbetoon aan zijn voormalig artistiek leider Rudi van Dantzig danst Het Nationale Ballet in het voorjaar in Amsterdam en daarbuiten zijn veelgeprezen versie van Romeo en Julia, naar de beroemde liefdestragedie van Shakespeare.

In het kort

Van Dantzig, die op 19 januari 2012 op 78-jarige leeftijd overleed, maakte het ballet in 1967 op verzoek van Sonia Gaskell, de eerste artistiek leidster van Het Nationale Ballet. Als eerste avondvullende ballet van Nederlandse makelij maakte de productie destijds grote indruk, en nog steeds weet het ballet mensen van over de hele wereld diep te raken. Zoals het afgelopen decennium onder meer bleek bij instuderingen in Hongkong, Canada en Finland.

 

Creatie

Voor zijn choreografie baseerde Van Dantzig zich op de oorspronkelijke balletversie van Leonid Lavrovski uit 1940, op de gelijknamige muziek van Prokofjev. Van Dantzigs versie onderscheidt zich van andere balletproducties door een grotere psychologische en sociale geloofwaardigheid. Met fijnzinnige karakterschetsen en gevoelige sfeertekeningen laat hij zien hoe de vete tussen de adellijke families Montecchi en Capoletti alles kapotmaakt: niet alleen de onbezorgde jeugd en opbloeiende liefde van Romeo en Julia – een liefde die zij met de dood moeten bekopen – maar ook het leven van het arme volk van Verona.

Een (deels) nieuwe generatie solisten brengt Van Dantzigs geliefde balletklassieker, die zo aan het gezicht en de ontwikkeling van Het Nationale Ballet heeft bijgedragen, nu opnieuw ten tonele. Met zijn levendige straattaferelen, statige hofdansen, realistische gevechtsscènes en – vooral – hartverscheurende ontmoetingen tussen de twee geliefden. Een belangrijke factor is de prachtige vormgeving van Toer van Schayk, waardoor het toneelbeeld oogt als een tot leven gewekt renaissanceschilderij in tinten van pastel en scharlakenrood.

De totale programmaduur bedraagt ca. 3 uur (inclusief 2 pauzes).

Muziek

Muzikale begeleidingHolland Symfonia

Muzikale leidingMatthew Rowe, Koen Kessels

ChoreografieRudi van Dantzig

MuziekSergej Prokofjev

  ma 20 jan De Telegraaf

  'Aangrijpend dansdrama', oordeelde De Telegraaf en beloonde de première met vier sterren.

  ma 20 jan NRC Handelsblad

  'Overdonderend debutantenpaar' [...] 'Romeo en Julia kan weer jaren mee', aldus NRC Handelsblad.

  ma 20 jan Noordhollands Dagblad

  'Weer tot tranen toe bewogen', schreef het Noordhollands Dagblad.