Het Nationale Ballet presenteert

Notenkraker & Muizenkoning

Deze voorstelling was te zien in seizoen 2011 / 2012

Rond de kerstdagen met het hele gezin naar De Notenkraker: in veel andere landen was het al jaren een gebruik. Nu ook in Nederland.

In het kort

Hollandse magie! Dat Nederland gevoelig is geworden voor deze traditie bleek in 1996, toen Het Nationale Ballet Notenkraker & Muizenkoning, zijn eigen versie van het beroemde sprookjesballet, uitbracht. Een betoverende productie die inmiddels al meer dan 240.000 harten heeft veroverd.

Creatie

Choreografen Toer van Schayk en Wayne Eagling creëerden een Notenkraker voor kinderen (en volwassenen) van deze tijd: dynamischer, spannender en minder zoet dan gebruikelijk. Ook kozen zij voor een Hollandse interpretatie van het verhaal, door schaatsenrijdertjes over de grachten te laten zwieren en een huiskamer om te toveren tot een besneeuwd bos. 

De productie van Eagling en Van Schayk (die ook de oogstrelende decors en kostuums ontwierp) speelt – anders dan het originele verhaal – niet op kerstavond in een Duitse stadje, maar op sinterklaasavond in Amsterdam, rond 1810. In alle opzichten een hoogtepunt in de geschiedenis van Het Nationale Ballet.

Op vrijdagmiddag 30 december is een live registratie van Notenkraker & Muizenkoningwereldwijd in bioscopen te zien. Na afloop van de matineevoorstellingen is er steeds een signeersessie in de foyer!
> notenkraker & muizenkoning in bioscopen

Muziek

Muzikale begeleiding Holland Symfonia

Muzikale leiding Ermanno Florio

Muziek Pjotr Iljitsj Tsjaikovski

    ma 20 jan Trouw

    ‘Notenkraker overtreft alle verwachtingen’

    ma 20 jan Het Parool

    ‘Kinderlijke verbeelding is aan de macht. En dat werkt, ook voor volwassenen’