Het Nationale Ballet presenteert

hommage aan rudi van dantzig

Deze voorstelling was te zien in seizoen 2011 / 2012

Met het heengaan van Rudi van Dantzig op 19 januari verloor Nederland een groot kunstenaar, een eigenzinnig choreograaf en getalenteerd schrijver. Het Nationale Ballet eert hem met een speciaal programma.

In het kort

Tweeëntwintig jaar lang was hij artistiek leider van Het Nationale Ballet. Hij maakte meer dan vijftig balletten, waarmee hij dansers over de hele wereld wist aan te spreken en aan te trekken, onder wie balletlegende Rudolf Nureyev.

Creatie

Met Nachteiland, in 1955 gecreëerd in opdracht van Sonia Gaskell voor haar Nederlands Ballet, maakte Rudi van Dantzig zijn choreografisch debuut. Hij werd hiertoe geïnspireerd nadat hij voor het eerst een werk van Martha Graham had gezien. Het ballet laat een gedanst psychodrama zien over de innerlijke strijd van een individu.
Rudi van Dantzig maakte de lyrische pas de deux Voorbij gegaan in 1979 voor Nederlands beroemdste danskoppel, Alexandra (Lex) Radius en Han Ebbelaar, als een geschenk voor hun twintigjarig dansersjubileum. Hun samenwerking was op dat moment even ‘oud’ als die met Van Dantzig, want het was in diens Nachteiland dat de twee dansers voor het eerst samen dansten. 
Hoewel Rudi van Dantzig vanuit zijn eigen innerlijke artistieke noodzaak eigentijdse choreografieën creëerde, heeft hij ook twee van de meest succesvolle klassieke producties uit de geschiedenis van Het Nationale Ballet op zijn naam staan. In 1967 maakte hij op verzoek van zijn voorgangster Sonia Gaskell het eerste avondvullende klassieke ballet van Nederlandse makelij, Romeo en Julia, en in 1988 verrijkte hij het repertoire met zijn interpretatie van Het Zwanenmeer, die meteen bij de première werd bestempeld als ‘het mooiste Zwanenmeer ooit’. In de vierde akte van het ballet zoekt Siegfried Odette op bij het meer, zich ervan bewust dat hij de fout van zijn leven heeft gemaakt door zich over te geven aan de zinnenstrelende en virtuoze verleidingskunsten van de zwarte zwaan Odile.

Tot besluit danst het gezelschap Vier letzte Lieder. Daarin geeft Van Dantzig op wonderschone muziek van Richard Strauss in evenveel uitzonderlijk geïnspireerde duetten uiting aan het thema van de aanvaarding van de dood. Het programma wordt omlijst met een korte film over Rudi van Dantzig.
> solistenbezetting
> biografie rudi van dantzig

Muziek

Muzikale begeleiding Holland Symfonia

 

nachteiland

Claude Debussy

voorbij gegaan

Frédéric Chopin

het zwanenmeer (4e akte)

Pjotr Iljitsj Tsjaikovski

vier letzte lieder

Richard Strauss

 

  ma 20 jan Theaterkrant

  De mooiste vertolking ooit Een mooi programma, de Hommage aan Rudi van Dantzig die Het Nationale Ballet aan zijn voormalig artistiek leider bracht. Weliswaar niet helemaal representatief – weerbarstige werken als Monument voor een gestorven jongen of een van zijn latere, maatschappijkritische werken ontbraken – maar zonder meer mooi. Met name het weerzien van Vier letzte Lieder (1977), een ballet waarin de dood rondwaart als een zachtaardige engel waaraan een mens zich zonder angst kan overgeven, was bijzonder nu de schepper van dit ontroerende ballet zelf is meegevoerd naar gene zijde.

  ma 20 jan Het Parool

  Waardige ode aan Van Dantzig Het Nationale Ballet brengt een ode aan choreograaf Rudi van Dantzig (22 jaar artistiek leider van het balletgezelschap), die 19 januari op 78-jarige leeftijd overleed. Huidig artistiek directeur Ted Brandsen vatte het mooi samen: “Het einde kwam niet onverwacht, maar het verlies is er niet minder om.”

  ma 20 jan Haarlems Dagblad

  Rudi van Dantzig laat zeer waardevolle schat achter Ode aan groot kunstenaar ‘De dans is mijn redding geweest’, heeft Rudi van Dantzig in meerdere interviews gezegd. Het was ook de slotzin van de korte film – gemaakt door Henk van Dijk en Altin Kaftira – die als intermezzo werd getoond tijdens de hommage van Het Nationale Ballet aan de in januari op 78-jarige leeftijd overleden choreograaf. Van Dantzig – die ruim vijftig balletten maakte, ruim twintig jaar artistiek leider was van Het Nationale Ballet en ook bekend is als schrijver van onder meer ‘Voor een verloren soldaat’ – debuteerde als choreograaf in 1955 met Nachteiland voor het Nederlands Ballet.