Het Nationale Ballet presenteert

het nationale canta-ballet

Deze voorstelling was te zien in seizoen 2011 / 2012

Zestig fotogenieke autootjes die op een theatervloer rondrijden en daar cirkels en figuren schrijven. Kan een danser het verlengstuk van een auto worden?

In het kort

Het Nationale Ballet, dat in 2012 zijn 50-jarig jubileum viert, ging een avontuur aan en besloot een ballet met gehandicapten en hun autootjes te maken. Zij gaf haar choreograaf en 'grand sujet' Ernst Meisner de vrije hand. Hij componeerde een voorstelling met een corps de ballet en een corps de Canta, met solisten op spitzen en solisten op banden.

Creatie

Aan de ene kant is het ballet een spektakelstuk voor auto's en dansers, aan de andere kant is het een ontmoeting tussen twee ogenschijnlijk totaal verschillende werelden. Maar voor beiden is mobiliteit en beweging heel belangrijk, en beiden proberen het uiterste uit hun lichaam te halen. In het ballet zoeken we uit wat beide groepen gemeen hebben, wat hun verschillen zijn en hoe ze elkaar kunnen aanvullen, veranderen en versterken.

Zwaarte en lichtheid wisselen elkaar af: groot spektakel versus intieme gebaren. De schoonheid en de kracht van de Canta's en de schoonheid van de beweging van beide groepen (bestuurders en dansers) staan centraal.

De autootjes zullen als personages fungeren. Maar ook de beperkingen van de bestuurders van de Canta's worden gebruikt en verkend: waar ligt hun kracht, waar hun kwetsbaarheid? Hoe bewegen zij zich? Wat gebeurt er op het toneel wanneer de bestuurders ineens uitstappen? Hoe kwetsbaar wordt een geoefende danser wanneer die ineens een auto als partner heeft? Kan een danser het verlengstuk van een auto worden?

Als u minder valide bent, en in een rolstoel de voorstelling bij wilt wonen, dan vragen wij u om uw kaartjes telefonisch te bestellen via telefoon:020 - 6 255 455

Tijdens de voorstelling zijn camera's aanwezig, de voorstelling zal voor televisie worden geregistreerd door de NTR.

Muziek

Scanner