Het Nationale Ballet presenteert

goud - 50 jaar het nationale ballet

Deze voorstelling was te zien in seizoen 2011 / 2012

Het Nationale Ballet brengt drie meesterwerken uit het oeuvre van de drie 'Vans'.

In het kort

Het Nationale Ballet brengt drie meesterwerken uit het oeuvre van de drie ‘Vans’.

Van Rudi van Dantzig wordt Vier letzte Lieder gedanst. In vier uitzonderlijk geïnspireerde duetten geeft de voormalig artistiek leider uiting aan het thema van de aanvaarding van de dood. De choreografie is over de hele wereld uitgevoerd, net als Hans van Manens 5 Tango’s, het tweede werk in dit programma. In een zinderend bewegingsspel combineert Van Manen de onderhuidse passie van de tango met de koele distantie van het ballet. En passant zorgde hij voor de Nederlandse doorbraak van Astor Piazzolla, wiens Tangos nuevos in dit programma live uitgevoerd worden door bandoneonist Carel Kraayenhof en zijn Sexteto Canyengue.

Van Toer van Schayk danst het gezelschap De omkeerbaarheid van roest. Dit werk handelt over de botsing tussen culturen en valt op door haar rijke danstaal en hypnotiserende beelden.

 

Creatie

de drie 'vans'

De aanwezigheid, sinds het midden van de jaren zeventig van de vorige eeuw, van drie huischoreografen: Van Dantzig, Hans van Manen en Toer van Schayk, bleek een artistieke goudmijn. Hun werken gaven Het Nationale Ballet een eigen gezicht. Dankzij de geregelde samenwerking vanaf 1968, met sterdanser Rudolf Noerejev, trad het gezelschap tijdens de Van Dantzig-periode ook regelmatig op in de belangrijkste danscentra van de wereld.

Muziek

Muzikale begeleiding Holland Symfonia

Muzikale leiding Andrea Quinn

Zangeres Kelly God

vier letzte lieder

Muziek Richard Strauss

vijf tango's

Muzikale begeleiding Sexteto Canyengue

Muziek Astor Piazolla

de omkeerbaarheid van roest

Muziek Giacinto Scelsi