Dans mee - In The Future

Hans van ManenChoreograaf

Hans van Manen, geboren in Amsterdam in 1932, kreeg eind jaren veertig zijn eerste balletlessen van Sonia Gaskell. Zij nam hem in 1951 op in haar groep Ballet Recital. Vervolgens danste Van Manen bij het Ballet van de Nederlandse Opera en Ballets de Paris van Roland Petit. In 1957 debuteerde hij als choreograaf met Feestgericht, dat werd bekroond met de Staatsprijs voor Choreografie. Vanaf 1961 werkte Van Manen afwisselend bij de twee belangrijkste dansgezelschappen van Nederland: hij was mede-artistiek directeur van het Nederlands Dans Theater en achtereenvolgens huischoreograaf van Het Nationale Ballet en het Nederlands Dans Theater. Sinds 2005 is hij vaste choreograaf van Het Nationale Ballet. Van Manen heeft veel prijzen gewonnen met zijn choreografieën en hij is zelfs bevorderd tot Commandeur in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Ook is hij beschermheer van de Nationale Balletacademie.

Van Manen heeft het moderne ballet bij een groot publiek populair weten te maken. Niet alleen in Nederland is hij bekend, ook internationaal is zijn naam een begrip, getuige de ruim vijftig buitenlandse gezelschappen die zijn balletten uitvoeren. Inmiddels heeft Van Manen meer dan 150 balletten gecreëerd.

De stijl van Hans van Manen

De bijnaam van Hans van Manen is “Mondriaan van de dans”. Hij dankt deze bijnaam aan zijn heldere choreografiestijl, waarbij hij een combinatie gebruikt van de academische ballettechniek met moderne dans en invloeden uit de jazz dans. Ook laat hij dansers vaak alledaagse bewegingen maken, zoals rennen en lopen. Je kunt zijn stijl herkennen aan de gestrekte handen en vingers. Ook heel belangrijk voor Van Manen is de kijkrichting ofwel focus van de danser. Hij legt dit precies vast in zijn balletten.

Het ballet In The Future heeft Hans van Manen meer dan dertig jaar geleden gemaakt voor het Scapino Ballet Rotterdam. Het is een swingend, energiek en grappig ballet, waarbij de kostuums een grote rol spelen. Van voren zijn de kostuums groen en van achteren rood. Hierdoor wisselt het toneelbeeld in één sprong of draai. Dat geeft een spectaculair effect. Hans van Manen werkt al dertig jaar samen met kostuumontwerper Keso Dekker. Dekker kwam met het idee voor de tweekleurige kostuums en van Manen was enorm onder de indruk van het effect. Je zou zelfs kunnen zeggen dat de choreografie met het idee van de kostuums in het achterhoofd is gemaakt, maar dat is niet zo.

Durf jij de uitdaging aan?

Voor veel mensen is de stijl van Hans van Manen heel herkenbaar. Bekijk hier de video van verschillende dansscholen uit heel Nederland die mee hebben gewerkt aan dit eerbetoon aan Hans van Manen voor zijn 85e verjaardag. Dans je mee?

Ode aan Hans van Manen