Dans mee - Fingers in the Air

Juanjo ArquésChoreograaf

Juanjo Arqués is een in Amsterdam wonende choreograaf van Spaanse afkomst. Voordat hij naar Nederland verhuisde, danste hij bij Ballet Victor Ullate en English National Ballet. In 2004 trad Juanjo in dienst bij Het Nationale Ballet en drie jaar later werd hij gepromoveerd tot solist. Hier voerde hij werken uit van belangrijke choreografen, waaronder William Forsythe, Christopher Wheeldon, Alexei Ratmansky, David Dawson en Hans van Manen. In 2012 stopte hij met zijn danscarrière om zich uitsluitend op choreograferen te concentreren. Vier jaar later is hij benoemd tot Young Creative Associate bij Het Nationale Ballet. Juanjo beschrijft zichzelf als een kunstenaar die de taal van moderne dans vermengt met invloeden uit nieuwe media, mythologieën, literatuur, architectuur en sculpturale vormen.

De stijl van Juanjo

Arqués heeft dus veel verschillende inspiratiebronnen om dans te maken, en voor dit ballet werkt hij met de invloed vanuit het publiek. Zo mag het publiek meebeslissen over het verloop van de choreografie. Op deze manier wil hij graag een sterke connectie met zijn publiek creëren. Via een voice-over legt Arqués de keuzes aan het publiek voor: “Het publiek kiest, maar ik draag de keuzemogelijkheden aan, dus het blijft wel mijn choreografie”.* Het is een live-event, dus de choreografie zal elke avond anders zijn omdat het publiek kiest aan de hand van lampjes. Spannend!
*Dit komt uit een interview van Astrid van Leeuwen.

Durf jij de uitdaging aan?

Zou jij het aandurven om de keuzes voor je choreografie deels aan het publiek over te laten? Juanjo speelt hier met de mogelijkheden die choreograferen te bieden heeft. Betrek jij je leerlingen ook wel eens als je choreografeert? Maak eens samen met je leerlingen een nieuwe dans, aan de hand van het choreografiespel! Hieronder vind je het spel:

choreografiespel