HET NATIONALE BALLET BENOEMT YOUNG CREATIVE ASSOCIATES

Het Nationale Ballet benoemt per 1 januari 2017 de jonge choreografen Juanjo Arques en Peter Leung tot Young Creative Associates.

Met de benoeming van Arques en Leung start het gezelschap een nieuw initiatief en traject voor de ontwikkeling van jong choreografisch talent. De Young Creative Associates gaan een meerjarige verbintenis aan met Het Nationale Ballet en krijgen zowel artistiek als facilitair ondersteuning vanuit het gezelschap.

Juanjo Arques“I feel honoured and privileged to become a Young Creative Associate at Het National Ballet. The company holds a special place in my heart as it has always recognized and supported my artistic development since very early in my career as a dancer. To be given access so generously to the theatre's resources, to work with such talented dancers and to be able to share all of this with audiences is more than any choreographer could ever ask for. I look forward to continue working on our next project together and showcase my new work ‘Homo Ludens’ (Playing Man) to everyone in February 2017.” 

Peter Leung“I am excited about this opportunity that enables me to continue growing as a choreographer with the Dutch National Ballet. As part of this development I am interested in creating work with the tools and traditions that stem from classical ballet as well as to question and to further my practice by pushing outside of existing codes and frameworks. I feel the need to create classical ballet with an eye towards other disciplines, drawing inspiration from and creating with people from diverse fields, and bringing this to both new and existing audiences.”

Talentontwikkeling voor jonge choreografen

Naast het aanstellen van de Young Creative Associates bestaat het talentontwikkelingsprogramma van Het Nationale Ballet uit nog drie pijlers: 

* In samenwerking met het gerenommeerde Britse dansgezelschap Rambert wordt gestart met het Young Choreographer & Composer Exchange Project. In dit uitwisselingsproject nemen vanuit Het Nationale Ballet Juanjo Arques en Peter Leung deel. Vanuit Rambert zijn dit Choreography Fellow Julie Cunningham en Music Fellow Anna Appleby. De artiesten krijgen de gelegenheid tot ontmoetingen met choreografen die gelieerd zijn aan de gezelschappen en mee te kijken met het creatieve proces, te werken met dansers van beide gezelschappen en tot één op één gesprekken met de artistieke teams. Ook is er de mogelijkheid om nieuw werk te presenteren, tot samenwerken met andere creatieven en het zelf bijwonen of organiseren van workshops en master classes.      

* Ook nieuw is de Choreographic Academy, een laboratorium waarin jonge choreografen op uitnodiging van Het Nationale Ballet drie weken lang onderzoek doen met de dansers van de Junior Company van Het Nationale Ballet, waarbij de focus ligt op het proces en niet op het eindresultaat. De eerste Choreographic Academy staat gepland voor mei/juni 2017.

* De choreografieworkshop New Moves wordt voortgezet. In deze workshop krijgen dansers uit het gezelschap de kans om nieuwe balletten te creëren en te presenteren voor publiek. De eerstvolgende editie van New Moves vind plaats op 26 juni 2017. Voor het eerst wordt New Moves uitgevoerd op het grote podium van Nationale Opera & Ballet. Choreografen krijgen hiermee de mogelijkheid op een hoger professioneel niveau werk te presenteren dan in de traditionele locatie van een balletstudio.    

Ted Brandsen, directeur Het Nationale Ballet: “De laatste jaren lag de focus bij Het Nationale Ballet wat meer op het ontwikkelen van jong danstalent, door middel van de oprichting van de Junior Company, en het opzetten van de samenwerking met onze Artistic Associate David Dawson. Een structurele strategie voor de ontwikkeling van choreografisch talent is daarbij voor Het Nationale Ballet een logische volgende stap. Naast het jaarlijks terugkerende New Moves worden nu nieuwe stromen toegevoegd die allen een belangrijke bijdrage leveren aan de toekomst van dans & ballet als kunstvorm.“

Juanjo Arques – korte biografie
De Spaaanse Juanjo Arques, gastchoreograaf bij Het Nationale Ballet en woonachtig in Amsterdam, maakte als danser deel uit van Het Nationale Ballet in de rang van tweede solist. Naast zijn carrière als danser ontwikkelde Arqués zich al snel tot choreograaf. Na het beëindigen van zijn danscarrière in 2012 legde hij zich volledig toe op choreograferen en breekt hij nu internationaal door. Internationaal werkte hij inmiddels met gezelschappen in onder andere de Verenigde Staten, Rusland, Slovenië, België, Spanje en Zwitserland. Arqués ontving in 2014 een nominatie voor de prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht en in 2016 twee nominaties voor een Golden Mask, de belangrijkste Russische prijs op het gebied van podiumkunsten, voor beste choreografie en beste choreograaf. In februari 2017 is een nieuw werk van Juanjo te zien in het programma Made in Amsterdam van Het Nationale Ballet.  

Peter Leung – korte biografie 
De in Amsterdam woonachtige Brit Peter Leung beëindigde zijn danscarrière bij Het Nationale Ballet in 2016. Zijn debuut als choreograaf maakte hij voor Het Nationale Ballet in 2009 en sindsdien ontwikkelt hij zich als choreograaf. Leung creëert met regelmaat werk voor (internationale) festivals, televisie, film, musea en maakte popvideo’s voor Go Back to the Zoo en Armin van Buuren. In augustus van dit jaar choreografeerde Leung het virtual reality ballet ter wereld Night Fall voor Het Nationale Ballet. Peter Leung is tevens een van de artistiek directeuren van het interdisciplinaire collectief House of Makers en maakte vanuit daar werk voor het Van Gogh museum, museum Boijmans Van Beuningen, TEDx Women Amsterdam, het Stedelijk Museum Bureau Amsterdam, Museum N8 Amsterdam en andere culturele evenementen. Leung maakt een nieuwe choreografie voor de Junior Company van Het Nationale Ballet dat vanaf 18 februari 2017 door het hele land te zien zal zijn en een nieuw werk voor de IJ-salon van Muziekgebouw aan ’t IJ.