Koninklijke onderscheiding voor Rachel Beaujean

Rachel Beaujean, voormalig soliste en de huidige adjunct-artistiek directeur van Het Nationale Ballet, is tijdens het Gala van Het Nationale Ballet benoemd tot Officier In de Orde van Oranje-Nassau. De Amsterdamse wethouder Eric van der Burg reikte de onderscheiding uit aan Rachel Beaujean op het podium van Nationale Opera & Ballet. Eric van der Burg: “Een dame die al veertig jaar lang ballet op het allerhoogste niveau beoefent. Eerst als danseres, daarna als balletmeester, choreograaf, repetitor en coach. (…) Dat Het Nationale Ballet tot één van de beste gezelschappen van de wereld wordt gerekend, wordt mede aan uw tomeloze inzet toegeschreven. (…) Het heeft u tot een van de meest toegewijde ambassadeurs van de Nederlandse danskunst gemaakt.”

Rachel Beaujean

Rachel (Helmond, 1959) is vanaf 1977 verbonden aan Het Nationale Ballet. In 1981 werd ze bevorderd tot soliste en in 1997 trad ze aan als balletmeester. Vanaf 2003 vervulde ze de functie van hoofd artistieke staf en sinds 1 september van dit jaar is ze adjunct-artistiek directeur. Een nieuwe functietitel, die het logische gevolg is van het toenemende aantal taken dat Rachel is gaan vervullen en het aantal extra verantwoordelijkheden welke ze in de loop der tijd op zich heeft genomen. Beaujean werd opgeleid aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Ze danste in vele werken van onder meer George Balanchine, William Forsythe, Martha Graham, Eduard Lock, Rudi van Dantzig, Toer van Schayk en Ted Brandsen. Ook in het klassieke repertoire danste ze verscheidene rollen. Ze maakte vooral naam met haar vertolking van werk van Hans van Manen en was jarenlang zijn muze. Als balletmeester studeert Beaujean o.a. de balletten van Hans van Manen in bij Het Nationale Ballet en internationale gezelschappen. Voor Het Nationale Ballet maakte Beaujean een eigen versie van Les Sylphides, een hernieuwde productie van Giselle samen met Ricardo Bustamante, en een nieuwe productie van Paquita. Ze is tevens bestuurslid van de Nederlandse Dansdagen, de Stichting Toer van Schayk en de Stichting Hans van Manen.

Foto: Rachel Beaujean met de zojuist door Wethouder Van der Burg uitgereikte Koninklijke Onderscheiding. Fotograaf: Michel Schnater.