INTERNATIONALE BALLETCONFERENTIE in Amsterdam

Het Nationale Ballet organiseert zijn eerste internationale balletconferentie, Positioning Ballet. De internationale top van de balletwereld komt in Amsterdam bijeen om te debatteren en te reflecteren op een aantal actuele thema’s: erfgoed, diversiteit en identiteit.

Erfgoed: Hoe gaan we met het groeiend erfgoed om? Wat brengt een balletgezelschap op het toneel en waarom? Waarom wordt The Sleeping Beauty iedere keer weer tot leven gekust?
Diversiteit: Hoe wordt ballet meer een afspiegeling van de kleurrijke samenleving zoals we die nu kennen?
Identiteit: Hoe ziet het balletgezelschap van de toekomst er uit?

Onder het internationale deelnemersveld zijn aanwezig artistiek directeuren van topgezelschappen als The Royal Ballet, American Ballet Theatre, Mariinsky Theatre, San Francisco Ballet, National Ballet of Canada en English National Ballet, belangwekkende choreografen en dansers. Prominente opiniemakers zijn aanwezig om de discussie mede vorm te geven en prikkelende uitspraak te doen over elk onderwerp. De opiniemakers zijn Theresa Ruth Howard (The Ailey School, New York), Wiebke Hüster (schrijfster/dansjournaliste) en Corinne Vigreux (mede-oprichter TomTom en lid Raad van Toezicht Nationale Opera & Ballet). Moderator is dansdramaturge Peggy Olislaegers.

Positioning Ballet vind plaats van vrijdag 10 tot en met zondag 12 februari 2017 in Nationale Opera en Ballet, Amsterdam en valt samen met de wereldpremière van het dubbelprogramma Made in Amsterdam I & II  op 11 en 12 februari 2017.    

Ted Brandsen, directeur Het Nationale Ballet: “Wereldwijd behoren balletgezelschappen tot de artistieke eredivisie. Ze presteren op het hoogst haalbare artistieke niveau. Het miljoenenpubliek dat hiermee wordt bereikt beoordeelt de artistieke prestaties van balletgezelschappen ook als zodanig. Dit betekent dat gezelschappen een grote verantwoordelijkheid hebben om kritisch te blijven reflecteren op hun eigen praktijk. Het Nationale Ballet creëert met Positioning Ballet een uniek, internationaal platform voor de top van de balletsector om samen in gesprek gaan  over de verschillende artistieke visies en werkwijzen en deze samen kritisch onder de loep te nemen.”