Het Nationale Ballet presenteert

Onegin John Cranko

Voorstelling voorbij

Vanwege de huidige geldende regels ter bestrijding van het Coronavirus is de losse kaartverkoop van producties dit najaar uitgesteld tot nader order

Hartstochtelijk balletdrama

Tijdsduur 2:10

Pauzes 2

VANWEGE DE HUIDIGE CORONAMAATREGELEN ZIJN WIJ TOT ONZE SPIJT GENOODZAAKT ALLE VOORSTELLINGEN VAN ONEGIN AF TE GELASTEN. MEER INFORMATIE VINDT U HIER: OPERABALLET.NL/CORONAUPDATE

John Cranko creëerde met Onegin een van de grootste liefdesdrama’s in de balletgeschiedenis. Prille liefde en gebroken harten in een ongelooflijk choreografische rijkdom maken Onegin minstens even meeslepend als Giselle en Het Zwanenmeer.

Leer in deze video het verhaal van Onegin kennen.
Onegin bij Het Nationale Ballet in seizoen 2016/2017

Cranko’s Onegin

Cranko (1927-1973) baseerde zich op de beroemde 19-eeuwse roman ‘Onegin’ van Alexander Poesjkin: een tijdloze, hartstochtelijke liefdesgeschiedenis die al talloze componisten, choreografen en theater- en filmmakers inspireerde. Dat zíjn vertolking nog steeds wereldwijd wordt uitgevoerd, is te danken aan de techische perfectie, het intens meeslepende verhaal en de prachtige muziek van Tsjaikovski.

Felbegeerde dansrollen

Voor de dansers is Onegin een ware uitdaging. Het partnerwerk vergt het uiterste van hen. Juist daarom behoren Onegins hoofdrollen tot de meest felbegeerde. Elke soliste wil Tatjana dansen, elke solist Jevgeni Onegin. Eerste solist Jozef Varga: ‘Je moet als danser zoveel geven dat het je op een bepaalde manier bevrijdt.’

Onegin - John Cranko © Marc Haegeman
  vr 31 jan Noordhollands Dagblad over Onegin

  “Het ballet heeft voor solisten prachtige rollen (…) ‘Onegin’ is een fraai compact verhalend ballet (…) zo hartverscheurend dat er een siddering door de zaal gaat.”

  vr 31 jan NRC over Onegin

  “De choreografie van John Cranko (…) is buitengewoon rijk, met veel uitdagende variaties, óók voor de mannen, en vooral: geweldige duetten. Cranko grossiert in bijzonder partnerwerk en complexe, hoge, aangesprongen of in de lucht gedraaide lifts (…) die het uiterste vragen van de solisten."

  vr 31 jan Vrij Nederland over Onegin (2017)

  “(…) Balletvoorstelling ‘Onegin’ vertelt over jou en mij. (…) Ik weet wel dat ik iets magisch meemaakte (…) Het was de vertwijfeling, het moment waarin menselijke intuïties en gevoelens de vaste gegevens aanvallen, die maakte dat dit des te meer ging over ons, nu. Zo raakte Onegin ook deze tijd.”

  ma 01 feb de Volkskrant, 2002

  Tijdloze tragiek van liefdesongeluk.

  ma 01 feb NRC Handelsblad, 2002

  Onegin biedt heel veel dat het oog streelt en het romantische hart beroert.

Poesjkin - het verhaal

In navolging van Poesjkins roman, speelt Cranko’s Onegin zich af rond 1820 in Rusland. Als plattelandsdochter Tatiana halsoverkop verliefd wordt op aristocraat Onegin, maar deze man van de wereld haar en de mensen om haar heen belachelijk maakt, breekt hij haar hart. Er komt echter een moment dat deze hooghartigheid hem zal gaan opbreken ...

 

Pjotr Iljitsj Tsjaikovski

Muzikaal koos Cranko niet voor Tsjaikovski’s opera Jevgeni Onegin maar voor een collage van Tsjaikovski-composities door Kurt-Heinz Stolze. Zo was hij zeker van controle over de dramatische ontwikkeling.

 

Onegin: 10 dingen die je 'moet' weten

Choreografie
John Cranko
Muziek
Kurt-Heinz Stolze, naar Pjotr Iljitsj Tsjaikovski

Muzikale begeleiding

Het Balletorkest
o.l.v. Ermanno Florio

Het Balletorkest
Sinds de oprichting in 1965 is het orkest de trotse begeleidingspartner van Het Nationale Ballet en het Nederlands Dans Theater. De werkwijze is uniek in Nederland. Het Balletorkest, met Matthew Rowe als chef-dirigent, bestaat uit een vaste kern van 45 musici, waar nodig ondersteund door hooggekwalificeerde gastspelers. Dit geeft het orkest een uniek karakter: flexibel, dynamisch en van hoge kwaliteit. Het Balletorkest verbindt muziek en dans tot een betoverende ervaring: van klassiek ballet tot moderne dans, van muziekeducatie tot talentontwikkeling. Een optimale synthese tussen muziek en dans, dat is de missie van het orkest.

Het orkest beheerst een rijk repertoire, met daarbinnen een prominente plaats voor de parels uit de ballet-geschiedenis, zoals Tsjaikovski’s Notenkraker, de Sacre du Printemps van Stravinsky en Romeo en Julia van Prokofjev. Dit repertoire wordt steeds weer aangevuld met de beste werken van hedendaagse componisten, geselecteerd door de toonaangevende choreografen van vandaag. Daarmee bereikt het orkest dansliefhebbers en liefhebbers van balletmuziek, en tevens kinderen en jongeren. De educatieve projecten van het orkest wonnen meerdere (internationale) prijzen, zoals de Young Audiences Music Award in 2016 voor Creatures, een samenwerking met dansgezelschap ISH. 

Meer informatie:
HETBALLETORKEST.NL

 

INLEIDINGEN in Nationale Opera & Ballet

Drie kwartier voor aanvang van elke voorstelling vindt in Nationale Opera & Ballet een inleiding plaats. Deskundigen op het gebied van opera, ballet en dans geven achtergrondinformatie en vertellen interessante details die uw theaterbezoek kunnen verdiepen. De inleidingen zijn in het Nederlands en zijn gratis toegankelijk op vertoon van een geldig plaatsbewijs. Ze vinden plaats in de Odeonzaal, onze nieuwe inleidingen- en educatieruimte. Een verkorte versie van de inleiding is ook als podcast op deze website te vinden.

Tijd: 45 minuten voor aanvang van iedere voorstelling
Plaats: Odeonzaal; ingang tussen de even en oneven garderobes

 

Hoofdsponsor Junior Company