Het Nationale Ballet presenteert

Dorian Het Nationale Ballet & ISH Dance Collective

Koop kaarten

Ballet, hiphop en schone schijn (12+)

Tijdsduur 2:00

Door de momenteel geldende maatregelen tegen verdere verspreiding van het coronavirus, kan deze productie van Het Nationale Ballet komend najaar helaas niet doorgaan. Lees hier de meest actuele informatie: operaballet.nl/corona-update

 

Repetities Junior Company + ISH voor GRIMM (2018)

n deze tijd van selfies en de alom heersende zucht naar een rimpelloos en genotvol leven is 'The Picture of Dorian Gray', het beroemde boek van Oscar Wilde uit 1891, weer griezelig actueel. Choreografen Ernst Meisner en Marco Gerris nemen de roman van Wilde als vertrekpunt voor hun 3e gezamenlijke choreografie. Laat je verrassen door deze enerverende dansvoorstelling voor alle leeftijden waarin ballet en hiphop samenkomen.

 

Het Nationale Ballet + Junior Company + ISH

Dorian is een samenwerking van Het Nationale Ballet, de Junior Company en cross-over dansgezelschap ISH Dance Collective. De dansgezelschappen boekten samen eerder grote successen met Narnia en GRIMM, waarvoor Ernst Meisner (Junior Company) en Marco Gerris (ISH) zich baseerden op respectievelijk C.S. Lewis’ fantasierijke boekenserie 'The Chronicles of Narnia' en de bekende sprookjes van de gebroeders Grimm. Dit keer kiezen de twee choreografen voor een inspiratiebron die bezoekers vanaf 12 jaar én volwassenen zal aanspreken.

Schoonheid, verleiding en extravagantie
In de versie van Gerris en Meisner is Dorian een jong en succesvol model, dat op zoek is naar zijn eigen identiteit, zijn onschuld en uiteindelijk zichzelf verliest. Want wat gebeurt er met je als je schoonheid iedereen lijkt te verblinden? Als je als jong mens plots applaus en adoratie oogst en je wereld een wereld vol feesten en extravagantie wordt? Hoe weet je dan naar welke stemmen je moet luisteren? Hoe blijf je bij jezelf, en echt? Kan een mens de verleidingen die bij beroemd zijn horen weerstaan?

Nieuwe, live uitgevoerde muziek
De jonge Nederlandse componist Joey Roukens, die eerder met Meisner samenwerkte voor het ballet In Transit, en de afgelopen jaren onder meer werken voor het Koninklijk Concertgebouworkest en het Nederlands Philharmonisch Orkest schreef, componeert voor Dorian een nieuw avondvullend muziekstuk. Live uitgevoerd door Het Balletorkest onder leiding van Marzio Conti.

 

 

  ma 11 mei ★★★★ De Volkskrant

  'Mooie versmelting van ballet en hiphop’

  do 31 jan Trouw, 2018

  GRIMM is zonder twijfel de fantasierijkste dansvoorstelling van dit theaterseizoen. (…) Grijp je kans!’

  di 28 jan Het Parool

  ‘Gerris en Meisner komen bewonderenswaardig ver in hun ambitie om klassieke danstaal en straattaal op een aansprekende manier te combineren’

Choreografie
Ernst Meisner en Marco Gerris
Muziek
Joey Roukens
 

MUZIKALE BEGELEIDING

Het Balletorkest
o.l.v. Marzio Conti

Het Balletorkest
Sinds de oprichting in 1965 is het orkest de trotse begeleidingspartner van Het Nationale Ballet en het Nederlands Dans Theater. De werkwijze is uniek in Nederland. Het Balletorkest, met Matthew Rowe als chef-dirigent, bestaat uit een vaste kern van 45 musici, waar nodig ondersteund door hooggekwalificeerde gastspelers. Dit geeft het orkest een uniek karakter: flexibel, dynamisch en van hoge kwaliteit. Het Balletorkest verbindt muziek en dans tot een betoverende ervaring: van klassiek ballet tot moderne dans, van muziekeducatie tot talentontwikkeling. Een optimale synthese tussen muziek en dans, dat is de missie van het orkest.

Het orkest beheerst een rijk repertoire, met daarbinnen een prominente plaats voor de parels uit de ballet-geschiedenis, zoals Tsjaikovski’s Notenkraker, de Sacre du Printemps van Stravinsky en Romeo en Julia van Prokofjev. Dit repertoire wordt steeds weer aangevuld met de beste werken van hedendaagse componisten, geselecteerd door de toonaangevende choreografen van vandaag. Daarmee bereikt het orkest dansliefhebbers en liefhebbers van balletmuziek, en tevens kinderen en jongeren. De educatieve projecten van het orkest wonnen meerdere (internationale) prijzen, zoals de Young Audiences Music Award in 2016 voor Creatures, een samenwerking met dansgezelschap ISH. 

 

INLEIDING Nationale Opera & Ballet

Drie kwartier voor aanvang van elke voorstelling vindt in Nationale Opera & Ballet een inleiding plaats. Deskundigen op het gebied van opera, ballet en dans geven achtergrondinformatie en vertellen interessante details die uw theaterbezoek kunnen verdiepen. De inleidingen zijn in het Nederlands en zijn gratis toegankelijk op vertoon van een geldig plaatsbewijs. Ze vinden plaats in de Odeonzaal, onze nieuwe inleidingen- en educatieruimte. Een verkorte versie van de inleiding is ook als podcast op deze website te vinden.

Tijd: 45 minuten voor aanvang van iedere voorstelling
Plaats: Odeonzaal; ingang tussen de even en oneven garderobes

 

Hoofdsponsor Junior Compay

Partners Junior Company