Het Nationale Ballet presenteert

Cinderella Christopher Wheeldon

Vanwege de huidige geldende regels ter bestrijding van het Coronavirus is de losse kaartverkoop van producties uitgesteld tot nader order

magisch balletsprookje

Tijdsduur 2:35

Pauzes 2

De familievoorstelling Cinderella, een eigentijds balletspektakel, is een belevenis vol humor, met virtuoze dans en een fikse dosis magie. Het aloude sprookje Assepoester, opnieuw tot leven gebracht voor een nieuwe generatie.

 

Grimms sprookje Assepoester

Wheeldons enscenering is gebaseerd op de oorspronkelijke versie van het verhaal, die van de gebroeders Grimm, die donkerder is, maar ook poëtischer. Samen met de Amerikaanse toneel- en scenarioschrijver Craig Lucas schreef Wheeldon een nieuw libretto voor Cinderella, waarin ze de personages meer diepgang gaven.

Christopher Wheeldon:
“Cinderella ís niet het slachtoffer en sloofje zoals ze vaak wordt afgeschilderd. Ze is in mijn ogen meer ‘in control’. Ze weet dat ze geen keuze heeft, dat ze het zal moeten uithouden met de nieuwe vrouw van haar vader en haar dochters, en ze draagt haar lot met opgeheven hoofd en een zekere innerlijke trots. Terwijl de stiefzusters niet alleen maar gemeen en lelijk zijn.”

Sergej Prokofjev

Wheeldon liet zich voor Cinderella niet alleen inspireren door het verhaal van de gebroeders Grimm maar ook door de rijkdom en gelaagdheid van de gelijknamige balletmuziek van Sergej Prokofjev uit 1945.

Filmisch sprookje

Cinderella beleefde in 2012 bij Het Nationale Ballet zijn wereldpremière. Samen met een team van internationale kunstenaars gaf Wheeldon het bekende sprookje Assepoester een heel nieuwe ‘look’. Hij won met Cinderella de prestigieuze Prix Benois de la Danse, de ‘Oscar van de dans’.

Julian Crouch, gevierd vanwege zijn ontwerpen voor onder meer The Metropolitan Opera en Broadway, tekende voor de betoverende decors en weelderige aankleding in Cinderella – een combinatie van historische Victoriaanse mode en high fashion à la Alexander McQueen en Vivienne Westwood. 

De eigenzinnige Amerikaanse poppenspeler en ontwerper Basil Twist zorgt voor momenten van pure magie in Cinderella: zo laat hij de boom die de geest van Assepoesters overleden moeder symboliseert tot leven komen, om deze vervolgens te transformeren in de koets die Assepoester naar het bal voert.

De projecties van multimedia-artiest Daniel Brodie maken van het sprookje over Assepoester een filmische ervaring.

Cinderella is gemaakt in coproductie met San Francisco Ballet. Het ballet heeft in korte tijd de status van een klassieker gekregen. De ‘new classic’ is inmiddels al vele malen opgevoerd, zowel in de Verenigde Staten als in Hong Kong en Londen.

 

  di 06 feb Het Parool

  'Met uitgekiend gebruik van voor- en achterdoeken, filmprojecties en inventieve lichteffecten creëren de ontwerpers een verrassend en magisch decor’

  di 16 dec Noordhollands Dagblad (16 december 2014)

  'Magisch en helder' (...) 'een sprankelend ballet met vaart' (...) 'geen mierzoete vertaling van een sprookje maar een heldere vertelling in een magische enscenering vol hoogtepunten' (...) 'een adembenemend spektakel'.

  wo 29 jan The New York Times

  ‘No ballet choreographer of his generation can match his imaginative use of the classical vocabulary’

  di 06 nov De Telegraaf - Cinderella 2014

  ‘In vlot gemonteerde beelden trekt het sprookje als in een film aan de ogen voorbij’ (...) ‘deze Cinderella belooft een hit van jewelste te worden’

Christopher Wheeldon

Choreograaf

Christopher Wheeldon (1973, Somerset, Verenigd Koninkrijk) danste bij The Royal Ballet en het New York City Ballet. In 2000 beëindigde hij zijn danscarrière en ging hij zich volledig richten op zijn carrière als choreograaf. Christopher Wheeldon is een van ’s werelds meest gevraagde choreografen van dit moment.

 
Choreografie Christopher Wheeldon
Video-ontwerp Daniel Brodie
Assistent-choreograaf Jackie Barrett
Libretto Christopher Wheeldon en Craig Lucas
Muziek Sergej Prokofjev
Decor- en kostuumontwerp Julian Crouch
Regie en ontwerp boom- en koetsscene Basil Twist
Lichtontwerp Natasja Katz
 

Muzikale begeleiding

Het Balletorkest o.l.v. Simon Hewett

Het Balletorkest
Sinds de oprichting in 1965 is het orkest de trotse begeleidingspartner van Het Nationale Ballet en het Nederlands Dans Theater. De werkwijze is uniek in Nederland. Het Balletorkest, met Matthew Rowe als chef-dirigent, bestaat uit een vaste kern van 45 musici, waar nodig ondersteund door hooggekwalificeerde gastspelers. Dit geeft het orkest een uniek karakter: flexibel, dynamisch en van hoge kwaliteit. Het Balletorkest verbindt muziek en dans tot een betoverende ervaring: van klassiek ballet tot moderne dans, van muziekeducatie tot talentontwikkeling. Een optimale synthese tussen muziek en dans, dat is de missie van het orkest. Het orkest beheerst een rijk repertoire, met daarbinnen een prominente plaats voor de parels uit de ballet-geschiedenis, zoals Tsjaikovski’s Notenkraker, de Sacre du Printemps van Stravinsky en Romeo en Julia van Prokofjev. Dit repertoire wordt steeds weer aangevuld met de beste werken van hedendaagse componisten, geselecteerd door de toonaangevende choreografen van vandaag. Daarmee bereikt het orkest dansliefhebbers en liefhebbers van balletmuziek, en tevens kinderen en jongeren. De educatieve projecten van het orkest wonnen meerdere (internationale) prijzen, zoals de Young Audiences Music Award in 2016 voor Creatures, een samenwerking met dansgezelschap ISH.
Meer informatie:
HETBALLETORKEST.NL

 

INLEIDINGEN

Drie kwartier voor aanvang van elke voorstelling vindt in Nationale Opera & Ballet een inleiding plaats. Deskundigen op het gebied van opera, ballet en dans geven achtergrondinformatie en vertellen interessante details die uw theaterbezoek kunnen verdiepen. De inleidingen zijn in het Nederlands en zijn gratis toegankelijk op vertoon van een geldig plaatsbewijs. Ze vinden plaats in de Odeonzaal, onze nieuwe inleidingen- en educatieruimte. Een verkorte versie van de inleiding is ook als podcast op deze website te vinden.

 

Hoofdsponsor Junior Company