Het Nationale Ballet presenteert

New Moves 2020

Deze productie was te zien in mei 2020

EEN BLIK OP DE TOEKOMST

Het door de regering vooralsnog afgekondigde verbod op evenementen en bijeenkomsten tot 1 juni 2020 ter bestrijding van het coronavirus, betekent dat Nationale Opera & Ballet tot die datum is gesloten. Lees hier de meest actuele informatie: operaballet.nl/corona-update

Investeren in nieuw choreografisch talent is een ‘must’, volgens Ted Brandsen, artistiek directeur van Het Nationale Ballet. Daarom organiseert het gezelschap sinds zijn aantreden in 2003 New Moves, een jaarlijks geliefd evenement waarin dansers van de groep hun choreografische talenten kunnen ontplooien.

Het Nationale Ballet was in de jaren zeventig het eerste Nederlandse dansgezelschap dat zijn dansers in choreografieworkshops de kans gaf zelf balletten te creëren. Destijds was dat nog incidenteel en buiten de reguliere voorstellingen en repetities om, inmiddels is het onder de naam New Moves uitgegroeid tot een vast onderdeel van de balletprogrammering. Behalve dat de dansers zich voor New Moves bezig houden met de choreografie, moeten zij ook nadenken over het decor-, kostuum- en lichtontwerp. Ook organiseren zij zelf de catering of PR rond de productie en krijgen zo inzicht in alles wat er bij een productie komt kijken.

 

Choreografen van de toekomst

Elke editie van New Moves biedt u dus de kans om de choreografen van de toekomst te ontdekken. Bovendien ziet u de uitvoerenden zo ook eens op een andere manier: voor de dansers is New Moves vaak een uitgelezen kans om ervaring in solistische rollen op te doen en daarbij verrassende andere kanten en talenten van zichzelf te laten zien.

 

De ontdekking van nieuw choreografisch talent

New Moves blijkt niet zonder succes, want in de afgelopen jaren heeft een groot aantal (ex-)dansers van het gezelschap zich mede dankzij de mogelijkheden die het programma hen biedt, kunnen manifesteren als choreograaf, onder wie Ted Brandsen, Krzysztof Pastor en David Dawson. Jonge makers als Juanjo Arqués, Daniela Cardim, Monique Duurvoort, Peter Leung, Ernst Meisner en Remi Wörtmeyer wisten de aandacht op zich te vestigen met spannende, virtuoze, grappige en ontroerende creaties.

 

 

Choreografieën Diverse choreografen

  ma 04 feb Cultuurbewust.nl over New Moves

  "De verrassende choreografieën en het intieme karakter maken New Moves tot een bijzondere ervaring."

  vr 18 sep Theaterkrant New Moves

  New Moves: een gevarieerde en verrassende avond.

  di 06 feb Telegraaf - New Moves

  The enthusiasm of the young ballet dancers and new choreographic talent exploded. Cheers rose regularly in the packed auditorium of the National Opera & Ballet building. It was contagious. The auditorium vibrated with positivism'.

  wo 03 feb Dance Europe

  New Moves, the workshop programme of the dancers’ own choreography, always makes interesting viewing