Het Nationale Ballet presenteert

Gala Verrassingsprogramma

Voorstelling voorbij

Dresscode: black tie

GRANDIOOS BALLETFEEST

Op 10 september opent Het Nationale Ballet het theaterseizoen met een feestelijk en grandioos Gala. Het jaarlijkse Gala is inmiddels echt een begrip, een balletfeest dat niet alleen balletliefhebbers, maar ook steeds meer prominenten niet willen missen.

Verrassingsprogramma

Ook dit jaar presenteert Het Nationale Ballet tijdens het Gala weer een exclusief verrassingsprogramma waaraan in totaal zo’n 200 (!) dansers meewerken, onder wie een aantal internationale topsolisten. Ditmaal is gekozen voor een vernieuwde programma-samenstelling, zodat ook voldoende tijd en ruimte kan worden gegeven aan het feest dat na afloop losbarst in de foyers van Nationale Ballet & Opera, in aanwezigheid van dansers en choreografen.

Winnaar Alexandra Radius Prijs 2019

Alexandra Radius Prijs

Tijdens het Gala wordt, evenals in voorgaande jaren, ook de Alexandra Radius Prijs uitgereikt. Deze prijs werd in 1989 ingesteld door de Stichting Vrienden van Het Nationale Ballet en is bedoeld voor die danser of danseres die zich volgens een deskundige jury in het voorgaande seizoen op uitzonderlijke wijze heeft onderscheiden.

Exclusief voorproefje

Het programma bestaat uit diverse duetten, waarin u zowel de eerste solisten van Het Nationale Ballet als enkele buitenlandse gastsolisten zult zien schitteren. Daarna volgt – als exclusief voorproefje – een van de sprankelende, virtuoze balletten uit het programma Best of Balanchine III, uitgevoerd door een groot ensemble van solisten en corps de ballet.

Grand Défilé

Het Gala opent inmiddels traditiegetrouw met een bruisend en hartverwarmend Grand Défilé waarbij alle dansers van Het Nationale Ballet, inclusief de dansers van de Junior Company van het gezelschap plus alle leerlingen en studenten van de Nationale Balletacademie zich aan u presenteren.

Het idee om het jaarlijkse Gala van Het Nationale Ballet te openen met een Grand Défilé werd in 2011 overgenomen van het Ballet de l’Opéra national de Paris, dat deze prachtige traditie al in 1926 startte. Voor het défilé van Het Nationale Ballet nam artistiek directeur Ted Brandsen de polonaise uit Tsjaikovski’s Sleeping Beauty als uitgangspunt. Brandsen: “In de traditionele en letterlijke zin van het woord betekent défilé ‘het in smalle gelederen voorbijtrekken’. En dat is precies wat hier gebeurt. Ons défilé is een feestelijk openingsceremonieel waarbij iedere individuele danser, al is het maar voor even, vol in de spotlights wordt gezet. Met een défilé geef je een statement van allure af: dit is ons gezelschap in zijn volle breedte.”

Foto's rode loper en feest

Gala 2019

Muzikale begeleiding

Het Balletorkest
o.l.v. Fayçal Karoui en Matthew Rowe

 

Het Balletorkest
Sinds de oprichting in 1965 is het orkest de trotse begeleidingspartner van Het Nationale Ballet en het Nederlands Dans Theater. De werkwijze is uniek in Nederland. Het Balletorkest, met Matthew Rowe als chef-dirigent, bestaat uit een vaste kern van 45 musici, waar nodig ondersteund door hooggekwalificeerde gastspelers. Dit geeft het orkest een uniek karakter: flexibel, dynamisch en van hoge kwaliteit. Het Balletorkest verbindt muziek en dans tot een betoverende ervaring: van klassiek ballet tot moderne dans, van muziekeducatie tot talentontwikkeling. Een optimale synthese tussen muziek en dans, dat is de missie van het orkest. Het orkest beheerst een rijk repertoire, met daarbinnen een prominente plaats voor de parels uit de balletgeschiedenis, zoals Tsjaikovski’s Notenkraker, de Sacre du Printemps van Stravinsky en Romeo en Julia van Prokofjev. Dit repertoire wordt steeds weer aangevuld met de beste werken van hedendaagse componisten, geselecteerd door de toonaangevende choreografen van vandaag. Daarmee bereikt het orkest dansliefhebbers en liefhebbers van balletmuziek, en tevens kinderen en jongeren. De educatieve projecten van het orkest wonnen meerdere (internationale) prijzen, zoals de Young Audiences Music Award in 2016 voor Creatures, een samenwerking met dansgezelschap ISH. Naast dans- en educatieproducties concerteert het orkest ook op podia in en om Amsterdam, zoals op de Avond van de Balletmuziek in Carré, of op kleinere schaal bij De Hortus en museum de Hermitage.

    do 07 feb De Telegraaf, 2018 over Gala

    ‘Het blijft elk jaar een fantastisch beeld: het grand défilé van Het Nationale Ballet, de Junior Company en leerlingen van de Nationale Balletacademie. Ruim 200 balletdansers vulden het podium van het uitverkochte Nationale Opera en Ballet. Het was spectaculair!’