Het Nationale Ballet presenteert

Gala 2018

Deze productie was te zien in september 2018

Dresscode: black tie

Sprankelend balletfeest

Tijdsduur 3:00

Pauzes 1

Met een spetterend Gala vindt op 8 september de feestelijke opening plaats van het nieuwe balletseizoen. Een onvergetelijk evenement.

Het Gala is een verrassingsavond met een rijk en gevarieerd aanbod met de sterren van het gezelschap in de hoofdrol. Inclusief de dansers van de Junior Company en de leerlingen van de Nationale Balletacademie, geven bijna tweehonderd dansers acte de présence. Na afloop van de voorstelling is het feest!

Verrassingsprogramma

Het Gala-programma bestaat uit nieuwe creaties, beroemde pas de deux en hoogtepunten uit het repertoire. Artistiek directeur Ted Brandsen maakt een keuze uit het veelzijdige repertoire van het gezelschap. Daarnaast krijgt u een aantal ‘appetizers’ voorgeschoteld, voorproefjes van bijzondere balletten die in het nieuwe seizoen te verwachten zijn.

Grand Défilé

Alle eerste solisten van ons gezelschap zullen hun opwachting maken tijdens het Gala. Uniek, want in geen enkele andere productie zijn zij allemaal op één avond te zien. Verder is de Junior Company met een eigen choreografie vertegenwoordigd en presenteren beide gezelschappen zich tijdens het Grand Défilé, samen met de jongste danstalenten van Nederland, de leerlingen van de Nationale Balletacademie.

Opgedragen aan Rudi van Dantzig

Het Gala wordt dit jaar opgedragen aan Rudi van Dantzig, onze bezielde voormalig artistiek leider. In augustus 2018 is het 85 jaar geleden dat hij in Amsterdam ter wereld kwam en daarnaast is het exact dertig jaar geleden dat zijn alom gevierde productie van Het Zwanenmeer zijn wereldpremière beleefde op het toneel van Nationale Opera & Ballet. Uit deze productie ziet u tijdens dit gala de pas de deux van de Witte (tweede akte) en van de Zwarte (derde akte) Zwaan. Ook presenteren wij als eerbetoon aan Van Dantzig zijn ontroerende duet Voorbij gegaan, dat hij in 1979 creëerde voor het 20-jarig dansersjubileum van Alexandra Radius en Han Ebbelaar.

Alexandra Radius Prijs

Net als in voorgaande jaren wordt op deze avond de Alexandra Radius Prijs uitgereikt. Sinds 1989 reiken de Vrienden van Het Nationale Ballet de prijs uit aan die danser of danseres die zich volgens een deskundige jury in het voorgaande seizoen op bijzondere wijze heeft weten te onderscheiden.

Feest na afloop

Na afloop van de voorstelling is er een sprankelend feest in de foyer, in aanwezigheid van dansers en choreografen.
Dresscode: Black tie

Muzikale begeleiding

Het Balletorkest
o.l.v. Koen Kessels

Het Balletorkest
Sinds de oprichting in 1965 is het orkest de trotse begeleidingspartner van Het Nationale Ballet en het Nederlands Dans Theater. De werkwijze is uniek in Nederland. Het Balletorkest, met Matthew Rowe als chef-dirigent, bestaat uit een vaste kern van 45 musici, waar nodig ondersteund door hooggekwalificeerde gastspelers. Dit geeft het orkest een uniek karakter: flexibel, dynamisch en van hoge kwaliteit. Het Balletorkest verbindt muziek en dans tot een betoverende ervaring: van klassiek ballet tot moderne dans, van muziekeducatie tot talentontwikkeling. Een optimale synthese tussen muziek en dans, dat is de missie van het orkest. Het orkest beheerst een rijk repertoire, met daarbinnen een prominente plaats voor de parels uit de balletgeschiedenis, zoals Tsjaikovski’s Notenkraker, de Sacre du Printemps van Stravinsky en Romeo en Julia van Prokofjev. Dit repertoire wordt steeds weer aangevuld met de beste werken van hedendaagse componisten, geselecteerd door de toonaangevende choreografen van vandaag. Daarmee bereikt het orkest dansliefhebbers en liefhebbers van balletmuziek, en tevens kinderen en jongeren. De educatieve projecten van het orkest wonnen meerdere (internationale) prijzen, zoals de Young Audiences Music Award in 2016 voor Creatures, een samenwerking met dansgezelschap ISH. Naast dans- en educatieproducties concerteert het orkest ook op podia in en om Amsterdam, zoals op de Avond van de Balletmuziek in Carré, of op kleinere schaal bij De Hortus en museum de Hermitage.

Meer informatie: hetballetorkest.nl

    di 06 feb De Telegraaf, 2016

    ‘Inzet, discipline, gedrevenheid en pure schoonheid straalden van het toneel tijdens het zesde Balletgala van Het Nationale Ballet.’

    di 06 feb Theaterkrant, 2017

    'Zoals de volleerdheid van de eerste solisten indruk maakt, zo ontroert de serieuze concentratie van de petit rats. Elk jaar weer.’

INLEIDINGEN

Drie kwartier voor aanvang van elke voorstelling vindt in Nationale Opera & Ballet een inleiding plaats. Deskundigen op het gebied van opera, ballet en dans geven achtergrondinformatie en vertellen interessante
details die uw theaterbezoek kunnen verdiepen. De inleidingen zijn in het Nederlands en zijn gratis toegankelijk op vertoon van een geldig plaatsbewijs. Ze vinden plaats in de Odeonzaal, onze nieuwe inleidingen- en educatieruimte. De inleidingen zijn ook vooraf of nadien thuis te beluisteren op deze website.

Tijd: 45 minuten voor aanvang van iedere voorstelling
Plaats: Odeonzaal; ingang tussen de even en oneven
garderobes