Het Nationale Ballet presenteert

Gala 2017

Deze productie was te zien in september 2017

dresscode: black tie

Sprankelend balletfeest

De feestelijke galavoorstelling waarmee Het Nationale Ballet het theaterseizoen opent, is een begrip. Het Gala is inmiddels uitgegroeid tot een door balletliefhebbers en prominenten drukbezocht en hooggewaardeerd evenement.

In het kort

Tijdens het Gala krijgt u een exclusief verrassingsprogramma te zien waaraan zo’n tweehonderd dansers meewerken met onder hen alle internationaal vermaarde topsolisten van Het Nationale Ballet, waaronder Igone de Jongh en Marijn Rademaker. Het Gala wordt opgedragen aan Rachel Beaujean, jarenlang een van de muzen van Hans van Manen

Feest
Na afloop van de voorstelling krijgt het Gala een uitbundig vervolg in de foyer, waar u, in aanwezigheid van dansers en choreografen, ook zelf de dansvloer kunt betreden. 

Dresscode: Black tie

'EEN VIRTUOZE EN FEESTELIJKE AFTRAP VAN HET SEIZOEN' - Theaterkrant over Gala 2016

Verrassingsprogramma

Het Gala omvat een selectie uit het rijk gevarieerde repertoire van Het Nationale Ballet, aangevuld met voorproefjes van wat u komend seizoen van ons kunt verwachten. U ziet fragmenten uit de grote klassieke balletten, werk van de grootmeester van het twintigste-eeuwse ballet George Balanchine, maar ook nieuwe creaties. Alle eerste solisten van ons gezelschap zullen daarbij hun opwachting maken. Uniek, want in geen enkele andere productie zijn zij allemaal op één avond te zien. Verder is de Junior Company met een eigen choreografie vertegenwoordigd en presenteren beide gezelschappen zich tijdens het Grand Défilé, samen met de jongste danstalenten van Nederland.

Helaas zijn onze eerder aangekondigde buitenlandse gasten, prima ballerina Diana Vishneva, haar danspartner Vladimir Mlakhov en Martin Schläpfer verhinderd. Daarvoor in de plaats presenteren wij u twee wereldpremières: Revelry van Ernst Meisner en Two and Only van Wubkje Kuindersma. De rest van het programma blijft nog een verrassing.

Rachel Beaujean, aan wie Gala 2017 is opgedragenis komend seizoen exact veertig jaar aan Het Nationale Ballet verbonden. Als danseres maakte ze vooral naam als muze van Hans van Manen, maar ze was ook favoriet bij de andere huischoreografen, Rudi van Dantzig en Toer van Schayk. Tevens vertolkte ze tal van solistenrollen in het klassieke repertoire en was ze te zien in balletten van onder anderen Balanchine, Brandsen, Forsythe, Graham en Lock. In 1997 stopte ze met dansen en werd balletmeester, en vervolgens in 2003 hoofd van de artistieke staf. Behalve nauw betrokken bij beleidskeuzes is ze ook een van de beste solistencoaches en repetitoren. Daarnaast maakte ze de afgelopen jaren diverse gezichtsbepalende producties voor het gezelschap.

Muziek

Muzikale begeleiding

Het Balletorkest o.l.v. Philip Ellis

Het Balletorkest
Sinds de oprichting in 1965 is het orkest de trotse begeleidingspartner van Het Nationale Ballet en het Nederlands Dans Theater. De werkwijze is uniek in Nederland. Het Balletorkest, met Matthew Rowe als chef-dirigent, bestaat uit een vaste kern van 45 musici, waar nodig ondersteund door hooggekwalificeerde gastspelers. Dit geeft het orkest een bijzonder karakter: flexibel, dynamisch en van hoge kwaliteit. Het Balletorkest verbindt muziek en dans tot een betoverende ervaring: van klassiek ballet tot moderne dans, van muziekeducatie tot talentontwikkeling. Een optimale synthese tussen muziek en dans, dat is de missie van het orkest. Daarmee bereikt het orkest dansliefhebbers en liefhebbers van balletmuziek, en tevens kinderen en jongeren. De educatieve projecten van het orkest wonnen diverse (internationale) prijzen, zoals de Young Audiences Music Award in 2016 voor Creatures, een samenwerking met dansgezelschap ISH.

Philip Ellis - gastdirigent
Philip Ellis, geboren in Londen, won de eerste prijs in de Leeds Conductors' Competition in 1991. Hij is dirigent bij het Birmingham Royal Ballet, waar hij sinds 1990 vrijwel elke productie heeft gedirigeerd. Daarnaast was hij gastdirigent bij het Royal Ballet, La Scala Ballet, Ballet de l'Opéra national de Paris, Australian Ballet, Mikhailovsky Ballet, National Ballet of Canada, Royal Swedish Ballet , Angel Corella Ballet, Semperoper Ballett, Finnish National Ballet, Sarasota Ballet, Hong Kong Ballet, Göthenburg Ballet, Polish National Ballet, English National Ballet, Adventures in Motion Pictures en het Kobayashi Ballet. Ellis was hoofddirigent  van het Jersey Symphony Orchestra (1995-2017), mede-dirigent van de English Sinfonia (1985-2005) en een regelmatige gastdirigent bij het Royal Philharmonic Orchestra, waarmee hij veel cd-opnames heeft gemaakt. Voor symfonische concertwerken was hij o.m. gastdirigent bij de St Petersburg Philharmonic, het Nationaal Orkest van België, de Singapore Symphony, National Orchestra of Mexico, het Nederlandse Radio Filharmonisch Orkest en in het Verenigd Koninkrijk bij het Philharmonia Orchestra, London Philharmonic Orchestra, English Chamber Orchestra, Hallé Orchestra, BBC Philharmonic en de London Mozart Players.

 

    ma 06 feb De Telegraaf over het Gala 2016

    ‘Inzet, discipline, gedrevenheid en pure schoonheid straalden van het toneel tijdens het zesde Balletgala van Het Nationale Ballet.’