Het Nationale Ballet presenteert

New Moves 2017

Deze productie was te zien in juni 2017

Ontdek de makers van de toekomst

Het jaarlijkse evenement waarin dansers van de groep hun choreografische talenten kunnen ontplooien krijgt dit seizoen het karakter van een galavoorstelling met feest na afloop.

In het kort

Investeren in nieuw choreografisch talent is een ‘must’, vindt Ted Brandsen, artistiek leider van Het Nationale Ballet. Daarom heeft hij, toen hij in 2003 de leiding van Het Nationale Ballet op zich nam, besloten om van de choreografieworkshop een vast onderdeel van de balletprogrammering te maken, onder de titel New Moves.

Feest na afloop
In de grote zaal van Nationale Opera & Ballet, zal New Moves het seizoen spetterend uitluiden. Na afloop is er in de foyer van het theater een swingende afterparty waar u de choreografen en dansers kunt ontmoeten.

Even voorstellen: Cristiano, de coördinator van New Moves 2017
Volg de dansers tijdens het traject!
Hoe zit het met de kostuums?
Kees, de voorstellingleider, en Bert, de licht supervisor, leggen uit waarom licht en muziek zo belangrijk zijn

Creatie

Choreografieworkshops
Het Nationale Ballet was in de jaren zeventig het eerste Nederlandse dansgezelschap dat zijn dansers in choreografieworkshops de kans gaf zelf balletten te creëren. Tal van getalenteerde choreografen zijn hier uit voortgekomen, onder wie David Dawson, Jan Linkens, Krzysztof Pastor, John Wisman én artistiek directeur van Het Nationale Ballet, Ted Brandsen zelf.

Nieuwe kweek
Ted Brandsen weet uit eigen ervaring hoe belangrijk de workshops zijn voor choreografen in spe. New Moves bleef niet zonder resultaat. In de afgelopen jaren heeft een groot aantal (ex-)dansers van het gezelschap zich mede dankzij New Moves kunnen manifesteren als choreograaf. Jonge makers als Juanjo Arques, Daniela Cardim, Monique Duurvoort, Peter Leung, Ernst Meisner en Remi Wörtmeyer wisten de aandacht op zich te vestigen met spannende, virtuoze, geestige en ontroerende creaties.

Verrassende kanten en talenten
Elke editie van New Moves biedt u dus de kans om de choreografen van de toekomst te ontdekken. Ook voor de overige leden van het gezelschap is New Moves vaak een uitgelezen kans, bijvoorbeeld om ervaring op te doen in solistische rollen. Maar ook andere vakgebieden komen aan bod: de dansers assisteren bij het decor-, kostuum- en/of lichtontwerp, ze organiseren de catering of de pr rond de productie.

Grootsere opzet
Waar eerdere edities van New Moves steeds plaatsvonden in een intieme studiosetting, is vorig seizoen gekozen voor een grootsere opzet. Ted Brandsen wil de jonge makers de kans bieden om hun werk op het grote toneel van Nationale Opera & Ballet te presenteren.

Vast een tipje van de sluier?
Van welke dansers mogen we dit jaar een choreografie verwachten? Dat zijn (in alfabetische volgorde):

Thomas van Damme
Bruno Da Rocha Pereira
Sebastien Galtier
Chanquito van Hoeve
Matthew Pawlicki-Sinclair
Cristiano Principato
Milena Sidorova
Bastiaan Stoop
Clotilde Tran-Phat 
Remi Wortmeyer

 

    wo 03 feb Cultuurbewust.nl

    De verrassende choreografieën en het intieme karakter maken New Moves tot een bijzondere ervaring

    wo 03 feb Dance Europe

    New Moves, the workshop programme of the dancers’ own choreography, always makes interesting viewing