Het Nationale Ballet presenteert

New Moves 2016 Nieuwe jonge makers

Deze productie was te zien in juni 2016

Nieuw werk van jonge choreografen

In New Moves krijgen dansers van Het Nationale Ballet de mogelijkheid hun talenten als choreograaf te onderzoeken. Nieuwe creaties zijn het ‘levensbloed’ van elk dansgezelschap. Het ontdekken en stimuleren van jong choreografisch talent – zoals dat in New Moves gebeurt – is dan ook van eminent belang voor Het Nationale Ballet. Het eindresultaat wordt getoond aan het publiek in de grote operastudio van Nationale Opera & Ballet.

In het kort

Talentontwikkeling

New Moves heeft voor Het Nationale Ballet al de nodige vruchten afgeworpen. In het verleden heeft het programma bijvoorbeeld geleid tot de ontdekking van David Dawson, Krzysztof Pastor en Ted Brandsen als talentvolle choreografen. En meteen bij zijn aantreden als directeur in 2003 blies Brandsen New Moves nieuw leven in. Met succes: de laatste jaren is een groot aantal (ex-) dansers van Het Nationale Ballet het pad van choreograaf ingeslagen. Met name Juanjo Arques, Daniela Cardim, Peter Leung, Ernst Meisner en Remi Wörtmeyer hebben naam gemaakt met spannende, virtuoze, geestige en ontroerende creaties.

Ter informatie: de deuren van de studio gaan op vrijdagmiddag 24 juni open om 13.30 (aanvang voorstelling 14.00 uur), voor de avondvoorstelling diezelfde dag openen de deuren om 19.15 (aanvang voorstelling 20.15). Om 19.30 is er (enkel voorafgaand aan de avondvoorstelling) een Q&A met de choreografen. 

 

New Moves 2016 - Chanquito van Hoeve
Behind the scenes - New Moves 2016
New Moves 2016 - Jared Rainford Wright
New Moves 2016 - Cristiano Principato
New Moves 2016 - Bruno da Rocha Pereira
New Moves 2016 - Bastiaan Stoop
New Moves 2016 - Remi Wörtmeyer
New Moves 2016 - Peter Leung
New Moves 2016 - Milena Sidorova
Krista Ettlinger & Bruno da Rocha Pereira in Character in movement. © Altin Kaftira
Jingjing Mao in Only when you wake me up. © Altin Kaftira
Floor Eimers in Breath. © Altin Kaftira

Creatie

Beloftes voor de toekomst

Voor u de kans om nieuw werk te zien vol beloftes voor de toekomst. Het wordt een knallend programma om het seizoen mee uit te luiden, een programma waarin u de volgende dansers als choreograaf leert kennen:

CHOREOGRAFEN

 • Matthew Pawlicki-Sinclair
 • Cristiano Principato
 • Maria Chugai
 • Peter Leung
 • Chanquito van Hoeve
 • Jozef Varga
 • Jared Rainford Wright
 • Bruno da Rocha Pereira
 • Remi Wortmeyer
 • Clotilde Tran-Phat
 • Milena Sidorova
 • Bastiaan Stoop

 

Workshop

Het Nationale Ballet was in de jaren zeventig het eerste Nederlandse dansgezelschap dat een ‘workshop’ presenteerde. Vanaf die tijd is er vrijwel elk jaar zo’n workshop – in 2003 tot New Moves omgedoopt – geweest.

Fondsenwerving

Initiatieven als New Moves zijn alleen mogelijk met behulp van extra financiële middelen. Daarom is een fondsenwervingscampagne opgestart voor deze voorstelling. Het ondersteunen van nieuw, jong talent op het gebied van choreograferen, maar ook op het gebied van het ontwerpen van decors en kostuums, is van groot belang voor het gezelschap.

  vr 18 sep Cultuurbewust - New Moves

  De verrassende choreografieën en het intieme karakter maken New Moves een bijzondere ervaring.

  vr 18 sep Theaterkrant New Moves

  New Moves: een gevarieerde en verrassende avond.