Het Nationale Ballet presenteert

Gala

Deze productie was te zien in september 2015

Alle sterren op één avond te zien

Tijdsduur 2:30

Met een spetterend gala vindt op 8 september de feestelijke opening plaats van het nieuwe balletseizoen. Een verrassingsavond met een rijk en gevarieerd aanbod en met de sterren van het gezelschap in de hoofdrol. Inclusief de dansers van de Junior Company en de leerlingen van de Nationale Balletacademie geven bijna tweehonderd dansers acte de présence. Na afloop van de voorstelling is het feest! 

In het kort

Let op: de aanvangstijd is vroeger dan oorspronkelijk gecommuniceerd in de seizoensbrochure. Het Gala start om 19:30.

 

Voor de derde keer op rij opent Het Nationale Ballet een nieuw seizoen met een exclusieve galavoorstelling. Dit jaar bestaat het feestelijke programma uit nieuwe creaties, beroemde pas de deux, werk van Nederlands grootste choreograaf Hans van Manen én hoogtepunten uit het repertoire. Artistiek directeur Ted Brandsen maakt een keuze uit het veelzijdige repertoire van het gezelschap, waaronder een aantal ‘appetizers’, voorproefjes van bijzondere balletten die in het nieuwe seizoen te verwachten zijn. In een Grand Défilé presenteert het complete ensemble zich, samen met de jongste danstalenten van Nederland, de leerlingen van de Nationale Balletacademie.

Feest

Na afloop van de voorstelling is er een feest in de foyer, in aanwezigheid van dansers en choreografen.

 

Maia Makhateli & Remi Wörtmeyer. © Angela Sterling
Igone de Jongh & Casey Herd. © Angela Sterling
Tableau de la troupe. © Angela Sterling
Gala 2015

Creatie

Alle dansers van Het Nationale Ballet werken mee aan de voorstelling. Uniek, want in geen enkele andere productie treden alle sterren van de groep op één avond op. Daarnaast laten ook de jonge dansers van de Junior Company  zich zien.

Gala 2015 opgedragen aan Alexandra Radius

Het Gala 2015 wordt speciaal opgedragen aan Alexandra Radius. Zij debuteerde in 1957 bij het toenmalige Nederlands Ballet. Met haar echtgenoot Han Ebbelaar danste zij het grootste gedeelte van hun carrière samen bij Het Nationale Ballet. Als duo werden zij wereldberoemd. Alle grote balletrollen staan op hun naam, van Het Zwanenmeer tot de choreografieën van Hans van Manen.

Een van de bekendste balletdansers, Rudolf Nureyev, nodigde haar  veelvuldig uit om - buiten Het Nationale Ballet om - tal van balletten met hem te dansen, op internationale balletgala’s en tijdens zijn eigen programma’s. De klik die hij met haar voelde, vatte hij een paar jaar voor zijn dood, in 1993, nog eens prachtig samen: “We did not dance together, we had a dialogue.”

Toen Alexandra Radius in 1990 afscheid nam, had zij 33 jaar gedanst, waarvan 28 jaar als eerste solist.

Alexandra Radius Prijs

Tijdens het gala wordt de Alexandra Radius Prijs uitgereikt. Al sinds 1989 gaat deze jaarlijkse prijs uit naar een danser van Het Nationale Ballet. Een onafhankelijke jury kiest de danser die zich in het voorgaande seizoen op bijzondere wijze heeft onderscheiden. De winnende danser of danseres ontvangt een geldbedrag van 2500 euro en een kunstwerk van Carla Wiersma. De prijs is in het leven geroepen door de Stichting Vrienden van Het Nationale Ballet en wordt uitgereikt door Alexandra Radius.

Overzicht winnaars Alexandra Radius Prijs

1989   Coleen Davis

1990   Zoltán Solymosi

1991   Caroline Sayo Iura

1992   Clint Farha

1993   Nathalie Caris

1994   Jeanette Vondersaar

1995   Jahn Magnus Johansen

1996   Boris de Leeuw

1997   Marieke Simons

1998   Sofiane Sylve

1999   Gaël Lambiotte

2000   Wim Broeckx

2001   Rubinald Rofino Pronk

2002   Ruta Jezerskyte

2003   Igone de Jongh

2004   Cédric Ygnace

2005   Marisa Lopez

2006   Larissa Lezhnina

2007   Anna Tsygankova

2008   Michele Jimenez

2009   Jozef Varga

2010   Anu Viheriäranta

2011   Matthew Golding

2012   Casey Herd

2013   Remi Wörtmeyer

2014   Jurgita Dronina en Isaac Hernández

2015   de winna(a)r(es) wordt tijdens dit gala bekendgemaakt

 

Muziek

Verrassingsprogramma

Muzikale begeleiding
Het Balletorkest onder leiding van Matthew Rowe

Het Balletorkest

Het Balletorkest viert dit jaar haar 50-jarig bestaan. Sinds de oprichting in 1965 is het orkest de trotse begeleidingspartner van Het Nationale Ballet en het Nederlands Dans Theater.

Het Balletorkest verbindt muziek en dans tot een betoverende ervaring: van klassiek ballet tot moderne dans, van muziekeducatie tot talentontwikkeling.

De werkwijze is uniek in Nederland. Het Balletorkest, met Matthew Rowe als chef-dirigent, bestaat uit een vaste kern van 45 musici, waar nodig ondersteund door hooggekwalificeerde gastspelers. Dit geeft het orkest een uniek karakter: ongekend flexibel, dynamisch en van hoge kwaliteit.

Het Balletorkest is een orkest met een missie: ultieme synergie bereiken tussen dans en muziek.