Het Nationale Ballet presenteert
Alle sterren op één avond te zien
Met een spetterend gala vindt op 8 september de feestelijke opening plaats van het nieuwe balletseizoen. Een verrassingsavond met een rijk en gevarieerd aanbod en met de sterren van het gezelschap in de hoofdrol. Inclusief de dansers van de Junior Company en de leerlingen van de Nationale Balletacademie geven bijna tweehonderd dansers acte de présence. Na afloop van de voorstelling is het feest!
In het kort
Let op: de aanvangstijd is vroeger dan oorspronkelijk gecommuniceerd in de seizoensbrochure. Het Gala start om 19:30.
Voor de derde keer op rij opent Het Nationale Ballet een nieuw seizoen met een exclusieve galavoorstelling. Dit jaar bestaat het feestelijke programma uit nieuwe creaties, beroemde pas de deux, werk van Nederlands grootste choreograaf Hans van Manen én hoogtepunten uit het repertoire. Artistiek directeur Ted Brandsen maakt een keuze uit het veelzijdige repertoire van het gezelschap, waaronder een aantal ‘appetizers’, voorproefjes van bijzondere balletten die in het nieuwe seizoen te verwachten zijn. In een Grand Défilé presenteert het complete ensemble zich, samen met de jongste danstalenten van Nederland, de leerlingen van de Nationale Balletacademie.
Feest
Na afloop van de voorstelling is er een feest in de foyer, in aanwezigheid van dansers en choreografen.
Creatie
Alle dansers van Het Nationale Ballet werken mee aan de voorstelling. Uniek, want in geen enkele andere productie treden alle sterren van de groep op één avond op. Daarnaast laten ook de jonge dansers van de Junior Company zich zien.
Gala 2015 opgedragen aan Alexandra Radius
Het Gala 2015 wordt speciaal opgedragen aan Alexandra Radius. Zij debuteerde in 1957 bij het toenmalige Nederlands Ballet. Met haar echtgenoot Han Ebbelaar danste zij het grootste gedeelte van hun carrière samen bij Het Nationale Ballet. Als duo werden zij wereldberoemd. Alle grote balletrollen staan op hun naam, van Het Zwanenmeer tot de choreografieën van Hans van Manen.
Een van de bekendste balletdansers, Rudolf Nureyev, nodigde haar veelvuldig uit om - buiten Het Nationale Ballet om - tal van balletten met hem te dansen, op internationale balletgala’s en tijdens zijn eigen programma’s. De klik die hij met haar voelde, vatte hij een paar jaar voor zijn dood, in 1993, nog eens prachtig samen: “We did not dance together, we had a dialogue.”
Toen Alexandra Radius in 1990 afscheid nam, had zij 33 jaar gedanst, waarvan 28 jaar als eerste solist.
Alexandra Radius Prijs
Tijdens het gala wordt de Alexandra Radius Prijs uitgereikt. Al sinds 1989 gaat deze jaarlijkse prijs uit naar een danser van Het Nationale Ballet. Een onafhankelijke jury kiest de danser die zich in het voorgaande seizoen op bijzondere wijze heeft onderscheiden. De winnende danser of danseres ontvangt een geldbedrag van 2500 euro en een kunstwerk van Carla Wiersma. De prijs is in het leven geroepen door de Stichting Vrienden van Het Nationale Ballet en wordt uitgereikt door Alexandra Radius.
Overzicht winnaars Alexandra Radius Prijs
1989 Coleen Davis
1990 Zoltán Solymosi
1991 Caroline Sayo Iura
1992 Clint Farha
1993 Nathalie Caris
1994 Jeanette Vondersaar
1995 Jahn Magnus Johansen
1996 Boris de Leeuw
1997 Marieke Simons
1998 Sofiane Sylve
1999 Gaël Lambiotte
2000 Wim Broeckx
2001 Rubinald Rofino Pronk
2002 Ruta Jezerskyte
2003 Igone de Jongh
2004 Cédric Ygnace
2005 Marisa Lopez
2006 Larissa Lezhnina
2007 Anna Tsygankova
2008 Michele Jimenez
2009 Jozef Varga
2010 Anu Viheriäranta
2011 Matthew Golding
2012 Casey Herd
2013 Remi Wörtmeyer
2014 Jurgita Dronina en Isaac Hernández
2015 de winna(a)r(es) wordt tijdens dit gala bekendgemaakt
Muziek
Verrassingsprogramma
Muzikale begeleiding
Het Balletorkest onder leiding van Matthew Rowe
Het Balletorkest
Het Balletorkest viert dit jaar haar 50-jarig bestaan. Sinds de oprichting in 1965 is het orkest de trotse begeleidingspartner van Het Nationale Ballet en het Nederlands Dans Theater.
Het Balletorkest verbindt muziek en dans tot een betoverende ervaring: van klassiek ballet tot moderne dans, van muziekeducatie tot talentontwikkeling.
De werkwijze is uniek in Nederland. Het Balletorkest, met Matthew Rowe als chef-dirigent, bestaat uit een vaste kern van 45 musici, waar nodig ondersteund door hooggekwalificeerde gastspelers. Dit geeft het orkest een uniek karakter: ongekend flexibel, dynamisch en van hoge kwaliteit.
Het Balletorkest is een orkest met een missie: ultieme synergie bereiken tussen dans en muziek.