Het Nationale Ballet presenteert

Narnia: de leeuw, de heks en de kleerkast

Deze productie was te zien in mei 2015

Hiphop meets ballet

Tijdsduur 1:40

Pauzes 1

In het seizoen 2015-2016 gaat deze voorstelling op tour.

Meer informatie

In het kort

Of je nou pirouettes op je hoofd maakt of op spitzen; je leven draait om dansen. Vanuit die gedachte is het idee ontstaan voor een samenwerking tussen de Junior Company en ISH. ISH, onder leiding van Marco Gerris, is het cross-over dans- theatergezelschap dat een brug slaat tussen klassieke kunstvormen en disciplines uit de straatcultuur. In deze nieuwe voorstelling, gemaakt door Marco Gerris en artistiek coördinator van de Junior Company Ernst Meisner, ontmoeten streetdance en ballet elkaar.

Yes, we can dance
De nieuwe productie volgt op eerdere ‘uitstapjes’ van Het Nationale Ballet naar andere dansvormen. Zo maakte het gezelschap in 2011 de voorstelling Yes, we can dance, onder artistieke coördinatie van Ernst Meisner. ISH werkte hieraan mee, met een wervelend optreden geïnspireerd door Hans van Manens Symphonieën der Nederlanden.

Vanuit eigen kracht
Nu hebben beide choreografen elkaar opnieuw gevonden. Ze gaan een verhalende voorstelling maken, die is geïnspireerd op het boek De leeuw, de heks en de kleerkast, uit de reeks Chronicles of Narnia van de Ierse schrijver C.S. Lewis. De opzet is niet om ‘elkaars stijl eens uit te proberen’; de dansers van de Junior Company en de dansers van ISH willen elkaar juist aanvullen en samen een ‘nieuwe taal’ ontwikkelen. Het wordt een ontmoeting tussen twee werelden.

Trailer van Narnia: de leeuw, de heks en de kleerkast

Team and Cast

Concept & regie 
Ernst Meisner & Marco Gerris
Muziek 
Scanner (Robin Rimbaud)
Video 
Aitor Biedma
Licht 
Mike den Ottolander
Kostuums 
Studio Ruim
Supervisie kostuums 
Oliver Haller
Techniek 
Joey Buddenberg, Marcel Broeders
Hoofd productie 
Romy Hagenaar
Productie assistent  
Jóia de Campos Neto
Regie assistent  
Loraine Pengel
Mr. Tumnus 
Thomas van Damme
Edmund 
Thomas Krikken
Peter 
Martin ten Kortenaar
Susan 
Nancy Burer
Lucy 
Riho Sakamoto
Aslan 
Dietrich Pott
Mrs. MacReady  
Sarada Sarita Keilman
Maugrim de Wolf 
Gil Gomes Leal
Jadis de witte heks  
YuanYuan Zhang
Dwerg 
Carl Refos
Dwerg 
Marnix Lenselink

Creatie

Choreografie
Marco Gerris (ISH) en Ernst Meisner (Junior Company)

Strijd tussen goed en kwaad
De leeuw, de heks en de kleerkast gaat over vier kinderen, die op bezoek zijn in een groot landhuis. Bij het verstoppertje spelen komen ze in een klerenkast terecht en vandaaruit belanden ze in een spannend bos. In de mysterieuze wereld van Narnia worden ze geconfronteerd met de strijd tussen de legers van 'het goede', aangevoerd door de leeuw Aslan, en de legioenen van 'het kwade' onder leiding van de Witte Tovenares. Net als in alle sprookjes spelen opoffering, machtswellust, verlossing en de overwinning van het goede een grote rol. Marco Gerris en Ernst Meisner geven hier ongetwijfeld een eigen, hedendaagse draai aan.

 

Muziek

Scanner (Robin Rimbaud) is een Britse componist en geluidskunstenaar. Hoe veelzijdig hij is, laat een kleine greep uit zijn werk meteen zien: naast zijn vernieuwende elektronische muziek en soundscapes, componeerde Scanner onder andere het sound design voor reclamecampagnes van Nike, Chanel en Mercedes Benz. Maar liefst duizend dansers gaven in 2012 een voorstelling op zijn muziek op Trafalgar Square en ook bij de heropening van Het Stedelijk Museum klonk er muziek van Scanner. Scanner werkte samen met sterren als Bryan Ferry, Wayne McGregor, Steve McQueen, Laurie Anderson en Hussein Chalayan en zijn werk was te horen in het MOMA New York, het Centre Pompidou in Parijs en het Tate Modern in Londen. Zijn muziek is te beluisteren via scanner.bandcamp.com. Een voorproefje van de muziek voor Narnia is te vinden op scanner.bandcamp.com/album/narnia.

Inleidingen

Voorafgaand aan elke voorstelling in Nationale Opera & Ballet is er een inleiding. Deskundigen op het gebied van opera, ballet en dans geven achtergrondinformatie en vertellen interessante details over de productie die u gaat zien en die uw theaterbezoek kunnen verdiepen. De inleidingen beginnen 45 minuten voor aanvang van de voorstelling en vinden plaats in de foyer op het tweede balkon. De inleidingen zijn in het Nederlands en zijn gratis toegankelijk op vertoon van een geldig plaatsbewijs voor de voorstelling van die dag.

Programmaboek

U kunt hier het programmaboek voor de voorstelling Narnia: De leeuw, de heks en de kleerkast bekijken (PDF, 1,2 MB):

PROGRAMMABOEK

Deze voorstelling wordt mede mogelijk gemaakt door:

  ma 11 mei ★★★★ De Volkskrant

  'Mooie versmelting van ballet en hiphop’

  ma 11 mei ★★★★ Het Parool

  ‘Gerris en Meisner komen bewonderenswaardig ver in hun ambitie om klassieke danstaal en straattaal op een aansprekende manier te combineren’

  zo 16 feb ★★★ de Volkskrant over de ISH-productie MonteverdISH, 2011

  Een zinderende ontdekkingsreis naar een kruisbestuiving tussen de verfijnde zeventiende-eeuwse barok van Monteverdi en de gescratchte remake ervan met dubstep en hiphop (..) De twee kampen vreten elkaar op, in de goede zin van het woord’

  ma 11 mei Cleeft.nl

  ‘Hiphop en klassiek ballet versterken elkaar op kunstige wijze in Narnia’