Het Nationale Ballet presenteert

Gala

Deze productie was te zien in september 2014

Exclusief balletfeest als opening van het seizoen

Het Nationale Ballet luidt het nieuwe seizoen in met een feestelijke galavoorstelling. Een verrassingsavond waaraan in totaal bijna tweehonderd dansers deelnemen, met de sterren van het gezelschap in de hoofdrol. Met verschillende choreografieën en inclusief feest na afloop.

In het kort

Vorig jaar organiseerde Het Nationale Ballet voor het eerst een enthousiast ontvangen gala, om het balletseizoen officieel te openen. Dit jaar zet het gezelschap de traditie voort met een minstens zo bijzonder feestprogramma: beroemde pas de deux, nieuwe creaties, werk van Nederlands grootste choreograaf Hans van Manen én hoogtepunten uit Het Zwanenmeer.

Creatie

Feest in de foyer
Ook dit jaar verwacht Het Nationale Ballet grote belangstelling voor het gala. Artistiek directeur van Het Nationale Ballet Ted Brandsen maakt exclusief voor de gelegenheid een keuze uit het rijke en veelzijdige repertoire van het gezelschap. Alle dansers van Het Nationale Ballet werken mee aan de voorstelling; een unieke kans, want in geen enkele andere productie treden alle sterren van de groep op één avond op. Daarnaast zijn ook de jonge dansers van de Junior Company met een eigen choreografie vertegenwoordigd. In een Grand Défilé presenteert het complete dansersensemble zich met de jongste danstalenten van Nederland, de leerlingen van de Nationale Balletacademie. Na afloop van de voorstelling wordt het feest in de foyer voortgezet, in aanwezigheid van dansers en choreografen.

Alexandra Radius Prijs
Tijdens het gala wordt de Alexandra Radius Prijs uitgereikt. Deze wordt sinds 1988 jaarlijks uitgereikt aan een danser van Het Nationale Ballet die zich in het voorgaande seizoen op bijzondere wijze heeft onderscheiden. De prijs is in het leven geroepen door de Vrienden van Het Nationale Ballet, en als eerbetoon vernoemd naar Alexandra Radius, die samen met haar echtgenoot en danspartner Han Ebbelaar wereldfaam verwierf.

Muziek

Muzikale begeleiding: Het Balletorkest onder leiding van Koen Kessels en Matthew Rowe.

Het Balletorkest
Het Balletorkest, voorheen Holland Symfonia, is de vaste begeleidingspartner van Het Nationale Ballet. Het orkest verbindt muziek en dans tot een betoverende ervaring: van klassiek ballet tot moderne dans, van muziekeducatie tot talentontwikkeling. Het Balletorkest, met Matthew Rowe  als chefdirigent, bestaat uit een vaste kern van 45 musici, waar nodig ondersteund door hooggekwalificeerde gastspelers. Dat maakt het orkest flexibel, dynamisch en van hoge kwaliteit. Het Balletorkest is daarmee een orkest met een eigen karakter, gedreven om steeds weer mensen te raken met muziek.

Koen Kessels
Pianist en orkestleider Koen Kessels werd in 1961 geboren en studeerde aan het Koninklijk Vlaamse Muziekconservatorium te Antwerpen. Mozart, Verdi, Puccini, Britten en andere modernen zijn onderdeel van zijn standaardrepertoire. Als dirigent is hij vaker te gast geweest bij Het Nationale Ballet.

Matthew Rowe
De uit Londen afkomstige Matthew Rowe is een veelzijdig dirigent met een breed repertoire op het gebied van opera, ballet, eigentijdse muziek en de begeleiding van stomme films, zoals Charlie Chaplins City Lights en Sergej Eisensteins Pantserkruiser Potemkin. Matthew Rowe dirigeerde orkesten en ensembles in het Verenigd Koninkrijk, Scandinavië, Italië, Mexico, Spanje, de Verenigde Staten en Nederland. Sinds 2013 is Rowe chef/dirigent van Het Balletorkest en muzikaal leider van Het Nationale Ballet. Daarnaast is hij een graag geziene gastdirigent bij andere, internationaal toonaangevende dansgezelschappen, waaronder The Royal Ballet, Birmingham Royal Ballet, English National Ballet, Koninklijk Zweeds Ballet en het Nederlands Dans Theater. Na zijn succesvolle optreden in de BBC-serie Maestro heeft Rowe een format voor een nieuw digitaal televisieprogramma over dirigeren ontwikkeld.

    zo 16 feb Het Parool, 2013

    ‘Een waaier van technische prestaties en dansstijlen waarbij het ene hoogte- punt op het andere volgt’

    zo 16 feb De Telegraaf, 2013

    ‘Een groots gala (..) waarin het gezelschap meer dan drie uur lang zijn schatten aan het publiek toonde’