Het Nationale Ballet presenteert
Beroemd sprookje in magische setting
Van 13 december 2018 tot en met 1 januari 2019 is Cinderella opnieuw te zien in Nationale Opera & Ballet!
Met de familievoorstelling Cinderella, die in 2012 bij Het Nationale Ballet zijn wereldpremière beleefde, won choreograaf Christopher Wheeldon de prestigieuze Prix Benois de la Danse, ook wel ‘Oscar van de dans’ genoemd. Zijn Cinderella is een belevenis, vol humor, virtuoze dans en met een fikse dosis magie.
In het kort
Wheeldon nam het populaire verhaal van Assepoester als uitgangspunt voor een eigentijds, filmisch balletspektakel. Samen met een team van internationale kunstenaars heeft hij het bekende sprookje een nieuwe ‘look’ gegeven.

Christopher Wheeldon
ChoreograafChristopher Wheeldon (1973, Somerset, Verenigd Koninkrijk) danste bij The Royal Ballet en het New York City Ballet. In 2000 beëindigde hij zijn danscarrière en ging hij zich volledig richten op zijn carrière als choreograaf. Christopher Wheeldon is een van ’s werelds meest gevraagde choreografen van dit moment.
Dansers
Creatie
Poëtisch en gelaagd
Christopher Wheeldon liet zich inspireren door het verhaal van de gebroeders Grimm (‘poëtischer dan andere versies’) en door de rijkdom en gelaagdheid van Sergej Prokofjevs gelijknamige balletmuziek. Samen met de Amerikaanse toneel- en scenarioschrijver Craig Lucas voegde Wheeldon bovendien tal van nieuwe elementen toe.
Sterke jonge vrouw
Wheeldon vond het belangrijk om meer achtergronden van het leven van de hoofdpersonen te tonen. Assepoester zet hij niet neer als een zielig, eenzaam sloofje, maar als een jonge vrouw die haar verdriet met opgeheven hoofd draagt. Ook de prins is een man van vlees en bloed.
High fashion
Julian Crouch, gevierd vanwege zijn ontwerpen voor onder meer The Metropolitan Opera en Broadway, tekende voor de betoverende decors en weelderige aankleding – een combinatie van historische Victoriaanse mode en high fashion à la Alexander McQueen en Vivienne Westwood. De eigenzinnige Amerikaanse poppenspeler en ontwerper Basil Twist zorgt voor momenten van pure magie: zo laat hij de boom die de geest van Assepoesters overleden moeder symboliseert tot leven komen, om deze vervolgens te transformeren in de koets die Assepoester naar het bal voert. De projecties van multimedia-artiest Daniel Brodie maken van het sprookje een filmische ervaring.
Productie
Voor deze nieuwe Cinderella werkte Het Nationale Ballet samen met het San Francisco Ballet. Wheeldon creëerde zijn choreografie in samenwerking met dansers van beide gezelschappen.
Achtergrond
Lees een interview met Christopher Wheeldon over achtergrondaspecten van Cinderella.
Azië
In het voorjaar gaat de productie naar Azië. De Aziatische première is op 12 maart 2015 in het Hong Kong Cultural Centre op het Hong Kong Arts Festival in Hong Kong.
Muziek
Sergej Prokofjev: Cinderella (1945)
Muzikale begeleiding:
Het Balletorkest onder leiding van Matthew Rowe.
Het Balletorkest
Het Balletorkest, voorheen Holland Symfonia, is de vaste begeleidingspartner van Het Nationale Ballet. Het orkest verbindt muziek en dans tot een betoverende ervaring: van klassiek ballet tot moderne dans, van muziekeducatie tot talentontwikkeling. Het Balletorkest, met Matthew Rowe als chefdirigent, bestaat uit een vaste kern van 45 musici, waar nodig ondersteund door hooggekwalificeerde gastspelers. Dat maakt het orkest flexibel, dynamisch en van hoge kwaliteit. Het Balletorkest is daarmee een orkest met een eigen karakter, gedreven om steeds weer mensen te raken met muziek.
Matthew Rowe
De uit Londen afkomstige Matthew Rowe is een veelzijdig dirigent met een breed repertoire op het gebied van opera, ballet, eigentijdse muziek en de begeleiding van stomme films, zoals Charlie Chaplins City Lights en Sergej Eisensteins Pantserkruiser Potemkin. Matthew Rowe dirigeerde orkesten en ensembles in het Verenigd Koninkrijk, Scandinavië, Italië, Mexico, Spanje, de Verenigde Staten en Nederland. Sinds 2013 is Rowe chef/dirigent van Het Balletorkest en muzikaal leider van Het Nationale Ballet. Daarnaast is hij gastdirigent bij internationaal toonaangevende dansgezelschappen, waaronder The Royal Ballet, Birmingham Royal Ballet, English National Ballet, Koninklijk Zweeds Ballet en het Nederlands Dans Theater.
Inleidingen
Voorafgaand aan elke voorstelling in Nationale Opera & Ballet is er een inleiding. Deskundigen op het gebied van opera, ballet en dans geven achtergrondinformatie en vertellen interessante details over de productie die u gaat zien en die uw theaterbezoek kunnen verdiepen. De inleidingen beginnen 45 minuten voor aanvang van de voorstelling en vinden plaats in de foyer op het tweede balkon. De inleidingen zijn in het Nederlands en zijn gratis toegankelijk op vertoon van een geldig plaatsbewijs voor de voorstelling van die dag.
'Het Nationale Ballet danst Cinderella met de vanzelfsprekendheid van een klassieker die al jaren op het repertoire staat' (...) 'overweldigend toneelbeeld' (...) 'uitgekiende effecten'.
'Magisch en helder' (...) 'een sprankelend ballet met vaart' (...) 'geen mierzoete vertaling van een sprookje maar een heldere vertelling in een magische enscenering vol hoogtepunten' (...) 'een adembenemend spektakel'.
‘No ballet choreographer of his generation can match his imaginative use of the classical vocabulary’
‘In vlot gemonteerde beelden trekt het sprookje als in een film aan de ogen voorbij’ (...) ‘deze Cinderella belooft een hit van jewelste te worden’
De verbeelding is zo hemelbestormend dat de mond als vanzelf openvalt’