Het Nationale Ballet presenteert

new moves 2014

Deze productie was te zien in februari 2014

Nieuwe creaties zijn het 'levensbloed' van elk dansgezelschap. Het ontdekken en stimuleren van jong choreografisch talent – zoals dat in New Moves gebeurt – is dan ook een belangrijke missie van Het Nationale Ballet.

In het kort

In het workshopprogramma New Moves worden buiten de spotlights van een reguliere avondvoorsteling dansers uit de gelederen van het gezelschap gestimuleerd om te onderzoeken of er een choreograaf in ze schuilt. Voor de overigen geldt dat het juist een manier is om nog onontdekte kanten van zichzelf te laten zien.

© Altin Kaftira
© Altin Kaftira
© Altin Kaftira
© Altin Kaftira

Creatie

voortgaande zoektocht

Het Nationale Ballet heeft met New Moves een naam hoog te houden. Sinds eind jaren zeventig is er, met tussenpozen, jaarlijks een workshopprogramma geweest. In het verleden heeft dat onder meer geleid tot de ontdekking van Jan Linkens, David Dawson, Krzysztof Pastor en Ted Brandsen als talentvolle dansmakers. Investeren in nieuw talent is voor directeur ballet Ted Brandsen van groot belang: hij startte in het voorjaar van 2013 een samenwerking met de Nationale Balletacademie (Hogeschool voor de Kunsten, Amsterdam), richtte de Junior Company op, en bij zijn aantreden als directeur in 2003 blies hij New Moves nieuw leven in. De laatste jaren zijn veel dansers van Het Nationale Ballet het pad van choreograaf ingeslagen. Met name Juanjo Arqués, Daniele Cardim, Ernst Meisner en Remy Wörtmeyer hebben naam gemaakt met spannende, virtuoze, geestige en ontroerende creaties.

uitgelezen kans

Ook dit jaar zullen zich weer nieuwe talenten met nieuwe creaties aandienen. De choreografen kiezen zelf hun dansers. Voor hen biedt New Moves vaak een uitgelezen kans om ervaring op te doen als solist en/of andere kanten en talenten van zichzelf te laten zien. De Nationale Ballet-dansers die voor deze editie van New Moves een choreografie maken zijn: Miles Pertl, Bruno Da Rocha Pereira, Bastiaan Stoop, Milena Sidorova, Matthew Pawlicki-Sinclair en Wolfgang Tietze. Ook Marika Vanuzzi maakt een choreografie. Zij is afkomstig buiten de gelederen van het gezelschap.

De voorstelling vindt plaats in Studio 4, een van de repetitiestudio's in Het Muziektheater Amsterdam.