Het Nationale Ballet presenteert

don quichot

Deze voorstelling was te zien in seizoen 2013 / 2014

Don Quichot is in februari 2018 opnieuw te zien in Nationale Opera & Ballet!

De Don Quichot van Het Nationale Ballet werd tot in China bejubeld en leverde de hoofdrolvertolkers diverse nominaties voor belangrijke dansprijzen op.

In het kort

Een van de grootste recente successen van Het Nationale Ballet is zonder twijfel Don Quichot, de avondvullende en internationaal bejubelde productie die de groep in 2010 uitbracht in een exclusief voor haar vervaardigde interpretatie van de Russische topchoreograaf Alexei Ratmansky. De voorstelling werd tot in China bejubeld en leverde de hoofdrolvertolkers diverse nominaties voor belangrijke dansprijzen op. Op veler verzoek keert de productie nu terug op het repertoire.

Creatie

Vooraanstaande buitenlandse gezelschappen als het Bolsjoi Ballet en American Ballet Theatre vieren al decennialang triomfen met Don Quichot, waarin virtuositeit, levenslust en Spaans temperament de boventoon voeren. Maar inmiddels wordt Ratmansky’s productie – het eerste volledige Don Quichot-ballet dat in Nederland werd uitgebracht – internationaal geroemd als de mooiste en meest doordachte versie die er van de choreografie bestaat.

Zoals geldt voor al Ratmansky’s producties, getuigt zijn Don Quichot van een groot respect voor traditie. De voormalige artistiek directeur van het Bolsjoi Ballet – nu vaste choreograaf bij het American Ballet Theatre – baseerde zich voor zijn interpretatie op het libretto van de eerste versie die Marius Petipa in 1869 van het ballet maakte. Hij voegde echter ook eigen elementen en nieuwe choreografieën toe en regisseerde het geheel met tomeloze passie en precisie. Voor de bijzonder stijlvolle en kleurrijke decors en kostuums tekende de Fransman Jérôme Kaplan.

Don Quichot biedt met zijn flitsende sprongencombinaties, duizelingwekkende pirouetten en kittige spitzenvariaties aan dansers alle kans om technisch te schitteren. Maar het aan Cervantes’ meesterwerk ontleende verhaal doet ook een sterk beroep op hun acteertalent. In de rollen van Don Quichot en Sancho Panza treedt ditmaal een verrassend acteursduo aan. Theater-, tv- en filmacteur Peter Faber (onder meer Schatjesen Chez Nous) speelt de rol van Don Quichot. Acteur, danser, choreograaf en zanger Frans Schraven neemt de rol van Sancho Panza op zich. Beiden speelden in 2008-2009 eenzelfde rollen in de musical Man van La Mancha.

 

Muziek

Ludwig Minkus

Muzikale begeleiding: Holland Symfonia o.l.v. Ermanno Florio

  di 21 jan De Telegraaf

  ‘Het is een belevenis mee te maken hoe Het Muziektheater langzaam maar zeker in lichterlaaie wordt gezet door de spectaculaire dans (...) De productie van Alexei Ratmansky is wel de beste versie van dit klassiek-romantische ballet’

  di 21 jan Noordhollands Dagblad

  Met Alexei Ratmansky’s Don Quichot heeft Het Nationale Ballet een productie op het repertoire die niet kan vervelen. Acteurs Peter Faber en Frans Schraven debuteren in de rollen van respectievelijk Don Quichot en Sancho Panza. Eerder werden deze personages met verve ten toneel gebracht door Karel de Rooij en Peter de Jong – beter bekend als Mini & Maxi – maar het gezelschap heeft in Faber en Schraven hun gelijken gevonden.

  di 21 jan Dansmagazine.nl

  Het Nationale Ballet brengt één van zijn grootste succesnummers dit seizoen opnieuw op de planken: Don Quichot. Deze in 2010 uitgebrachte bewerking van de Russische choreograaf Alexei Ratmansky werd tot in China aan toe enthousiast ontvangen en leverde de solisten nominaties voor diverse dansprijzen op. De terugkeer op het repertoire komt relatief snel, maar Ratmansky’s goed doordachte versie van deze levenslustige productie zet met zowel de vertrouwde vertolkers als nieuwe gezichten het publiek wederom in vuur en vlam.